(Heenwedstrijd 1:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jon Walters 24. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jon Walters 70. / Schot met rechts

90'
Ierland bleef een tikkeltje beter en zorgde ervoor dat Bosnië niet in het vertrouwde spel geraakte. De concentratie was hoog bij de Ieren. Twintig minuten voor tijd werd dit beloond. Opnieuw was Jon Walters trefzeker. Dit keer stond de Ierse spits vrij bij de tweede paal. Door de 2-0 winst gaan de Ieren ten koste van Bosnië-Herzegovina naar het EK 2016 in Frankrijk.
90'
90'
Gele kaart voor Milan Đurić (Bosnië-Herzegovina)
Ook invaller Milan Đurić protesteert en krijgt geel.
90'
Gele kaart voor Edin Džeko (Bosnië-Herzegovina)
De Bosniërs wilden nog een strafschop, maar kregen deze niet van Kuipers. Daardoor nog een extra gele kaart.
90'
Pegel op de lat van Bosnië! Invaller Vedad Ibišević krijgt de bal voor zich en knalt de bal met een volley op de lat.
90'
Wissel in bij Ierland -> John O'Shea
90'
Wissel uit bij Ierland -> Glenn Whelan
88'
Nog even een scrimmage voor het doel van doelman Darren Randolph. Uiteindelijk kan de doelman van Ierland de bal vlak voor zijn eigen doel oprapen.
86'
Komt er nog een slotoffensief van Bosnische kant? De Ieren geloven het niet en vieren alvast feest in Dublin.
84'
Gele kaart voor Glenn Whelan (Ierland)
De kaart is het gevolg na een opstootje.
82'
Ierland houdt de zaakjes prima dicht vanavond. Het tactisch strijdplan van bondscoach Martin O'Neill heeft succes opgeleverd. Walters speelde in Bosnië niet, maar is vanavond de absolute held.
80'
Wissel in bij Bosnië-Herzegovina -> Vedad Ibišević
80'
Wissel uit bij Bosnië-Herzegovina -> Senad Lulić
78'
Bosnië heeft nog een kwartier om de schade te repareren. Maar aangezien het aantal kansen lijkt dit een onmogelijke opgave. De Blauwe Draken moeten simpelweg hun meerderen erkennen in Ierland.
75'
Wat een kans voor Long! Met in zijn rug Emir Spahić stevent Shane Long af op het Bosnische doel. Spahić hindert uiteindelijk net voldoende om Long van een schot te houden.
73'
Na de 2-0 van Walters ontplofte het stadion in Dublin. De Ieren verlangen weer eens naar succes na magere jaren. De hard werkende Walters is de held van de avond.
70'
Doelpunt voor Ierland, 2:0 door Jon Walters
De beslissing is er in Dublin! Bosnië kan een vrije trap niet goed verwerken en ziet Walters opnieuw profiteren. Bij de tweede paal schiet de Ierse aanvaller geheel vrijstaand de bal tegen de touwen.
69'
Emir Spahić had eraf gemoeten met rood. De Bosnische verdediger deelt een harde trap uit aan Shane Long, maar krijgt helemaal niets.
69'
Wissel in bij Bosnië-Herzegovina -> Milan Đurić
69'
Wissel uit bij Bosnië-Herzegovina -> Haris Medunjanin
68'
Ierland zou overigens naast Engeland, Wales en Noord-Ierland het vierde land zijn vanuit Groot-Brittannië. Bij deze stand ontbreekt enkel Schotland op het EK.
65'
Nog 25 minuten op de klok in het Aviva Stadium. De spanning is verschrikkelijk hoog. Ierland houdt in ieder geval voorlopig stand.
62'
Bosnië laat vanavond niet zien waarom ze de play-offs behaald hebben. Het goede voetbal lijkt ver weg en het opportunisme zit ze niet in de genen.
59'
Gele kaart voor James McClean (Ierland)
De invaller maakt een duwfout op de achterlijn en krijgt geel.
58'
Weer hands voor Ervin Zukanović. De veroorzaker van de strafschop is nu ongelukkig en zorgt voor een riskante vrije trap. De Ierse poging is echter zwak en verdwijnt in de muur.
55'
Wissel in bij Ierland -> Shane Long
55'
Wissel uit bij Ierland -> Daryl Murphy
55'
Wissel in bij Ierland -> James McClean
55'
Wissel uit bij Ierland -> Wesley Hoolahan
54'
Zo dadelijk gaat Shane Long in het Ierse elftal komen. De spits van Southampton is opgelapt voor deze wedstrijd na een blessure.
52'
Bosnië neemt het initiatief aan het begin van de tweede helft. Ierland gaat in de verdediging en hoopt er uit te komen via snelle counters.
49'
Met Muhamed Bešić als invaller op het veld tellen we nu drie spelers van Everton. De Bosnische middenvelder speelt tegen zijn Ierse ploeggenoten Séamus Coleman en James McCarthy.
47'
De tweede helft is begonnen! Kan Bosnië nog voor een stunt zorgen op Ierse grond? Het zal dan in ieder geval uit een ander vaatje moeten tappen.
46'
46'
Wissel in bij Bosnië-Herzegovina -> Muhamed Bešić
46'
Wissel uit bij Bosnië-Herzegovina -> Edin Cocalić
45'
Onder luid gejuich van de fans begon Ierland agressief aan de wedstrijd. Na een counter ontstond het eerste gevaar voor het Bosnische doel. Na een kwart wedstrijd kregen de Ieren een penalty na hands van Ervin Zukanović. Jon Walters benutte het buitenkansje vanaf elf meter. De bezoekers uit Bosnië waren niet bij machten om voor veel dreiging te zorgen na het doelpunt. Ruststand: 1-0.
45'
43'
De rust nadert in Dublin. De Ieren leiden na het goede resultaat in Bosnië thuis met 1-0. Doelpuntenmaker is Jon Walters vanaf de stip.
40'
Bosnië krijgt in deze fase wat meer ruimte van de Ieren. De gastheren trekken zich ietwat meer terug dan vóór het doelpunt.
37'
Džeko krijgt vanavond ontzettend weinig ruimte door toedoen van de sterke centrale verdedigers. Ciaran Clark en Richard Keogh maken het de Bosniër zwaar in de onderlinge duels.
34'
Eindelijk zien we een glimp van Medunjanin. De middenvelder van Bosnië mag het doel beproeven met een volley buiten de zestien. De poging verdwijnt echter hoog over het Ierse doel.
32'
De opdracht was al lastig voor Bosnië, maar wordt alleen maar moeilijker. Het team van Mehmed Baždarević zit nog niet echt in de wedstrijd en moet scoren om verlenging af te dwingen.
29'
Emir Spahić speelt met vuur. Met al geel op zak neemt de verdediger van Hamburger SV onnodig veel risico met een overtreding op het middenveld. Kuipers spaart de Bosniër.
26'
De eerste doelpoging vanuit Bosnische kant is van Edin Džeko. De lange aanvaller passeert een Ierse verdediger en schiet van buiten de zestien in het zijnet.
24'
Doelpunt voor Ierland, 1:0 door Jon Walters
Na een kwart wedstrijd komen de Ieren op voorsprong in eigen huis. Het stadion ontploft na de benutte penalty van Jon Walters.
23'
Gele kaart voor Senad Lulić (Bosnië-Herzegovina)
De linksbuiten van Bosnië maakt protest en krijgt ook geel.
23'
Penalty voor Ierland!Ervin Zukanović maakt duidelijk hands in het strafschopgebied. Björn Kuipers legt de bal op de stip!
20'
Ierland houdt de controle over de wedstrijd en heeft een merendeel van het balbezit. Het ontbreekt echter vaak aan de goede eindpass.
20'
Gele kaart voor Emir Spahić (Bosnië-Herzegovina)
Een tackle op de benen van Jeff Hendrick betekent het eerste geel voor Bosnië.
18'
Sterspeler Edin Džeko heeft zich nog weinig kunnen laten zien. De spits is eigendom van Manchester City en speelt dit jaar op huurbasis voor het Italiaanse AS Roma.
15'
Bosnië komt wat beter in de wedstrijd en heeft de drang naar voren te pakken. Beide backs staan zeer diep en zorgen voor gevaar bij Bosnische aanvallen.
12'
De thuisploeg begint wat agressiever aan de wedstrijd dan Bosnië. Grote kansen zijn er echter nog niet te noteren.
9'
Goede counter van Ierland! Als er wat gevaar dreigt vanuit Bosnië komen de Ieren er ineens met veel snelheid uit. Op de achterlijn geeft Robbie Brady uiteindelijk voor richting Jon Walters. Doelman Asmir Begović is echter op tijd.
7'
Ierland hoopt zich vanavond te kwalificeren voor het tweede EK op rij. Bosnië nam nog nooit eerder deel aan een Europees Kampioenschap. Ze waren er op het WK van 2014 wel bij in Brazilië.
4'
De Ieren gaan vandaag allesbehalve leunen op een comfortabele marge. Ondanks het prima 1-1 resultaat in Bosnië wil Ierland het heft in eigen handen nemen.
1'
In een volgepakt Aviva Stadium zijn Ierland en Bosnië begonnen aan de allesbeslissende wedstrijd. Vanavond wordt bekend wie van de twee mag deelnemen aan het EK 2016.
1'
De opstellingen
Jon Walters start vanavond in de basis van Ierland. Bondscoach Martin O'Neill passeert daardoor Stephen Ward. Verder blijft het team ongewijzigd. Doelpuntenmaker Robbie Brady is zodoende ook weer van de partij in Dublin.

Bosnië heeft meer wissels in petto. De meest in het oog springende is die van Haris Medunjanin in plaats van Vedad Ibišević. Verder spelen Sead Kolašinac en Ognjen Vranješ in plaats van Toni Šunjić en de geblesseerde Mensur Mujdža.

De heenwedstrijd eindigde afgelopen vrijdag in 1-1, vanavond gaan Ierland en Bosnië-Herzegovina uitmaken wie er volgend jaar naar het EK in Frankrijk mag. In het Aviva Stadium trappen beide landen vanavond om 20.45 uur af. Mijn naam is Koen Larmit en ik doe live verslag van het duel in Dublin. Rond de klok van acht uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

Ierland
De Ieren hebben een goede uitgangspositie neergezet afgelopen vrijdag. In Zenica kwam het via Robbie Brady op voorsprong. Enkele minuten later werd het echter alweer gelijk via Edin Džeko. Het bleef 1-1, waardoor Ierland het belangrijke uitdoelpunt op zak had. Als doelman Darren Randolph vanavond zijn doel schoon weet te houden gaat Ierland naar het EK van 2016 in Frankrijk.

Bondscoach Martin O’Neill kan niet beschikken over Shane Long. De aanvaller van Koeman’s Southampton kampt met een blessure en is niet opgeroepen. Daarentegen keert John O’Shea terug van een schorsing, het is de vraag of de ervaren verdediger in dienst van Sunderland direct in de basis start. Bij de Ieren komen we verder veel spelers tegen die actief zijn in de Premier League.

Het team van bondscoach Mehmed Baždarević hoopt vanavond een stunt te bewerkstelligen in Dublin. Ondanks het overwicht in het eerste play-off duel is de score in het voordeel van de tegenstanders uit Ierland. Met sterspelers Džeko en Miralem Pjanić in de voorhoede moet Bosnië kunnen zorgen voor voldoende gevaar.

De Bosniërs zijn desondanks niet geheel succesvol in het behalen van eindtoernooien via play-offs. Het ging in een recent verleden al twee keer eerder mis. Portugal was beide keren te sterk voor de Blauwe Draken. Er is in ieder geval één Nederlander die de play-offs om kwalificatie voor het EK wel gaat beleven. Björn Kuipers is namelijk scheidsrechter van de wedstrijd tussen Ierland en Bosnië-Herzegovina.