16.11.2015 22:39

Ierse held Walters schiet Ierland naar het EK

Jon Walters weet dat hij zojuist vanaf elf meter een belangrijke treffer heeft gemaakt voor Ierland. Dankzij zijn 1-0 tegen Bosnië-Herzegovina is zijn land een stap dichterbij het EK 2016 in Frankrijk. (16-11-2015)
Jon Walters weet dat hij zojuist vanaf elf meter een belangrijke treffer heeft gemaakt voor Ierland. Dankzij zijn 1-0 tegen Bosnië-Herzegovina is zijn land een stap dichterbij het EK 2016 in Frankrijk. (16-11-2015)

In een volgepakt Aviva Stadium heeft Ierland maandagavond geknokt en gestreden tegen een tegenvallend Bosnië-Herzegovina. De Ieren werden daarvoor beloond en mogen zich opmaken voor een mooie zomer op het EK in Frankrijk. Jon Walters was de held van de avond met twee goals: 2-0.

Er stond veel op het spel in Dublin. Met de 1-1 als uitgangspositie wist Bosnië dat ze moesten scoren in het Aviva Stadium. Ierland begon met Jon Walters in de voorhoede echter zeer fel. Het eerste kansje voor de Ieren ontstond uit een snelle counter via veel schijven. De thuisploeg was beter en had meer balbezit. Bosniër Ervin Zukanović was ongelukkig in het eigen strafschopgebied en kreeg een voorzet tegen zijn arm. Scheidsrechter Björn Kuipers was gedecideerd en legde de bal op de stip.

Stoke City-spits Walters bleef koel en verschalkte zijn oud-ploeggenoot Asmir Begović met een geplaatst schot in de linkerbenedenhoek: 1-0. Bosnië kon geen vuist maken en had het moeilijk met de agressieve Ieren. Spits Edin Džeko werd maar amper gevonden en kon zich niet laten zien. De Ieren leunden op de stabiele verdediging en trokken zich wat meer terug na het doelpunt. Dit spelbeeld veranderde na rust niet.

Al gauw in de tweede helft bracht bondscoach Martin O’Neill sterspeler Shane Long. De spits van Southampton kon zijn opwachting maken na een blessure en verving Daryl Murphy. Bosnië bleef moeite hebben met het compact spelende Ierland. Via counters waren de Ieren zelfs gevaarlijker af en toe. Twintig minuten voor het einde viel de beslissing. John Walters stond vrij bij de tweede paal en maakte zijn tweede van de avond: 2-0. Invaller Long kreeg nog een goede kans op de derde voor Ierland.

De 2-0 voorsprong bleef vrij eenvoudig in stand. Zodoende wint Ierland het tweeluik van Bosnië en mag het zich opmaken voor het EK volgend jaar. De Ieren gaan samen met buren Engeland, Wales en Noord-Ierland naar Frankrijk. Bosnië-Herzegovina kent opnieuw een teleurstellende play-off. Ook de derde poging blijkt niet scheepsrecht, hierdoor missen de Blauwe Draken het Europees Kampioenschap van 2016.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner