14.11.2015 22:41

Zweden wint nipt in kraker tegen Denemarken

Aan de hand van een goed spelende Zlatan Ibrahimović leek Zweden het EK bijna niet meer te kunnen mislopen, maar de 2-1 van Nicolai Jørgensen gaf de Deense burger op zaterdagavond toch nog de hoop op een goede afloop van dit play-off tweeluik om een strijd op het EK 2016 in Frankrijk.

In een sfeervol stadion in Solna begon Denemarken brutaal aan de wedstrijd. Waar vooraf rekening werd gehouden met een defensieve instelling van de Denen, begonnen de bezoekers het eerste kwartier sterk en aanvallend. Tot echte kansen kwamen ze niet, maar Zweden stond wel vast op de eigen helft. Nadat de Deense storm na een kwartier was gaan liggen, herpakte Zweden zich. Voornamelijk aan de hand van aanvoerder Zlatan Ibrahimović.

Marcus Berg was de man die in de eerste helft de meeste kansen kreeg. Tot wel vier keer toe kwam de voormalig speler van FC Groningen en PSV niet tot scoren. Zlatan schoot zelf ook nog een kans voor het doel langs. Toen iedereen zich neer leek te leggen bij een 0-0 gelijkspel, kreeg Nicklas Bendtner een grote kans voor Denemarken. Uit het niets dook hij op achter de verdediging, maar hij schoot naast.

Direct na deze kans, vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd van de eerste helft, kwam Zweden alsnog op voorsprong. Een snelle aanval over de rechterkant kwam terecht bij Mikael Lustig, die het leer prima terug legde op Emil Forsberg. Forsberg stond helemaal vrij en verlengde de bal met zijn rechtervoet goed naar de verre hoek. Kasper Schmeichel was voor het eerst in de wedstrijd kansloos en moest daardoor de 1-0 toestaan.

Kort na de rust was de doelpuntenmaker wederom belangrijk. Forsberg dribbelde zichzelf behendig de zestien in, waar hij door Thomas Kahlenberg ongelukkig op zijn hak werd getrapt. Scheidsrechter Nicola Rizzoli kende geen twijfel en wees resoluut naar de stip. Ibrahimović pakte deze kans met beide handen aan en schoot zijn land vol overtuiging naar een 2-0 voorsprong.

Na de 2-0 leek Zweden direct door te gaan pakken en het tweeluik al voortijdig te beslissen, maar de derde Zweedse treffer bleef uit. Gedurende de tweede helft zakte de Zweden wat meer in en lieten Denemarken de bal. Bij de Denen hadden er teveel spelers niet de vorm die nodig was in deze wedstrijd, waardoor de bezoekers amper gevaar wisten te stichten.

Toch viel tien minuten voor tijd de belangrijke aansluitingstreffer. Uit een hoekschop van Denemarken kopte Yussuf Poulsen de bal goed door richting de tweede paal, waar Nicolai Jørgensen in kwam glijden. Hij stond helemaal vrij en maakte eenvoudig de 2-1, die Denemarken weer volledig terug in de strijd bracht.

Na de Deense treffer rook Denemarken bloed. De Zweden zaten er doorheen, maar wisten met pijn en moeite de kleine voorsprong wel over de streep te trekken. Door de treffer van Jørgensen krijgt de return op dinsdag een heel ander perspectief. Beide ploegen zullen met vertrouwen uitkijken naar de wedstrijd in Kopenhagen.

Door: Dennis Korpel