Feyenoord Donderdag, 20. Oktober 2016
21:05 uur
Zorya Lugansk
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nicolai Jørgensen 55. / Schot met rechts  (Bilal Başaçıkoğlu)

90'
Feyenoord kwam tien minuten na rust eindelijk op de bevrijdende voorsprong. Goed werk van Başaçıkoğlu bood Jørgensen de kans binnen te schieten en daarmee de 1-0 op het scorebord te laten verschijnen. Dat had Feyenoord graag willen uitbreiden, maar dat lukte de Rotterdammers niet. Daarom kreeg Zorya in de slotfase nog de mogelijkheid om langszij te komen. De thuisploeg wist zich echter prima onder druk uit te voetballen, waardoor het bij 1-0 bleef in De Kuip en Feyenoord op zes punten uit drie duels komt.
90'
90'
Twee minuten blessuretijd nog voor Zorya. Het moet snel gebeuren voor de Oekraïners.
89'
Sivakov krijgt een kopkans vanuit een corner. Hij houdt de bal niet laag genoeg.
88'
Feyenoord houdt zich prima staande in de slotfase. Het spel is een stuk degelijker dan na ongeveer een uur spelen, toen Zorya meermaals gevaarlijk was.
85'
Gele kaart voor Nikita Kamenyuka (Zorya Lugansk)
Harde tackle van aanvoerder Nikita Kamenyuka. Ook hij krijgt geel.
85'
Feyenoord wil het duidelijk voortijdig op slot gooien, maar moet tegelijk rekening houden met verdedigen. Vooralsnog heeft Zorya nog de mogelijkheid om verrassend uit de hoek te komen en een punt te stelen.
81'
Jørgensen gaat onder luid applaus het veld af. Kramer mag tien minuten meedoen bij Feyenoord.
81'
Wissel in bij Feyenoord -> Michiel Kramer
81'
Wissel uit bij Feyenoord -> Nicolai Jørgensen
79'
Rafael Forster produceert een heel aardige poging van afstand. Jones laat hem gaan, in de wetenschap dat de bal naast zou gaan.
77'
Ljubenović mag een vrije trap nemen vanuit een mooie positie, maar de muur zit er goed tussen.
73'
Gele kaart voor Jaba Lipartia (Zorya Lugansk)
Lipartia komt behoorlijk in bij Tapia. De Kuip wil rood, Aleksejs Spasjoņņikovs geeft geel.
72'
Feyenoord lijkt in plaats van jagen op een tweede doelpunt aangewezen te zijn op het verdedigen van de huidige stand. Het beloven nog spannende minuten te worden in De Kuip.
68'
Feyenoord laat het balbezit in deze fase aan Zorya, dat opbouwend een weg probeert te vinden door de Rotterdamse verdediging.
65'
Opvallend: Vernydub verbruikt nu al zijn derde wissel. Hij brengt Igor Kharatin voor Gordienko.
65'
Wissel in bij Zorya Lugansk -> Igor Kharatin
65'
Wissel uit bij Zorya Lugansk -> Artem Gordienko
64'
Voor Feyenoord zou er een enorme last van de schouders vallen als het nu tot een tweede doelpunt komt. Zorya heeft al meermaals bewezen dat het uit het niets gevaarlijk kan zijn.
62'
Başaçıkoğlu begint steeds lekkerder in de wedstrijd te zitten. Ditmaal gaat hij binnendoor en komt zelf tot een schot, maar deze is makkelijk te pareren voor Shevchenko.
58'
Voor Petryak, beschuldigd van een schwalbe, zit dit duel erop. Hij wordt vervangen door Braziliaan Paulo Victor.
58'
Wissel in bij Zorya Lugansk -> Paulo Victor
58'
Wissel uit bij Zorya Lugansk -> Ivan Petryak
55'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Nicolai Jørgensen
Daar is toch de openingstreffer voor Feyenoord! Sivakov verliest de bal op erg knullige wijze aan Başaçıkoğlu, die de bal razendsnel aan Jørgensen levert. De spits maakt dankbaar gebruik van dat buitenkansje en schiet prima binnen: 1-0.
54'
Geen flitsende start van Feyenoord aan de tweede helft. Er moet toch ergens een impuls vandaan komen om het Zorya wat lastiger te maken.
50'
Karsdorp komt tot een kleine schietkans. Hij verschaft zichzelf ruimte voor een schot met links, dat niet in de buurt van het doel komt.
46'
Zorya wisselt aan het begin van de tweede helft. Željko Ljubenović komt erin voor Vladislav Kulach.
46'
Wissel in bij Zorya Lugansk -> Željko Ljubenović
46'
Wissel uit bij Zorya Lugansk -> Vladislav Kulach
46'
Aanvang tweede helftvoor Vladislav Kulach (Zorya Lugansk)
45'
Het balbezit was voor Feyenoord in de eerste helft van de ontmoeting met Zorya Lugansk. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst heeft dat vooralsnog alleen nog niet kunnen vertalen in doelpunten. De Rotterdammers creëerden hier en daar wat kansen, met als hoogtepunt een kopkans voor Bilal Başaçıkoğlu. Hij mikte de bal over. Aan de andere kant kreeg ook Zorya een aantal mogelijkheden, meestal dankzij slordigheid of onoplettendheid van Feyenoord. Ook zij wisten het net nog niet te vinden, waardoor het 0-0 staat bij rust in De Kuip.
45'
43'
In de andere wedstrijd van deze groep leidt Manchester United dankzij twee penalty's met 2-0 tegen Fenerbahçe. Om in de top twee te blijven staan is een overwinning dus benodigd voor Feyenoord.
39'
Wederom zorgt een slordigheidje op het middenveld voor een dreigend moment. Eric Botteghin staat uiteindelijk goed genoeg opgesteld om het gevaar weg te werken.
38'
Een inzet van Karsdorp die ternauwernood als schot op doel in de boeken gaat. Mikhail Sivakov kopt de bal voordat deze in de buurt van de goal komt weg.
36'
Başaçıkoğlu krijgt weer een kopkans en bewijst weer dat hij geen kopspecialist is. Hij mikt de bal naast.
35'
Feyenoord speelt in de basis wel goed, maar had al een aantal schrikmomenten voor eigen doel. Zorya heeft al wel bewezen dat het verrassend uit de hoek kan komen.
31'
Weer een dreigend moment voor Zorya! Ivan Petryak is degene die met zijn knie tot een inzet komt, Brad Jones weet ternauwernood te redden.
29'
Karim El Ahmadi mag het op aangeven van Jørgensen van afstand proberen. De bal vliegt ver over.
27'
Op momenten is Feyenoord wel érg zuinig op het balbezit. De thuisploeg moet oppassen dat het zichzelf niet in slaap sust, met een tegenstander die op de counter loert.
23'
Feyenoord speelt geduldig. Als het niet nodig is om risico's te nemen, gebeurt dat niet. De Rotterdammers wachten op de juiste momenten om toe te slaan.
19'
Feyenoord komt met de schrik vrij! Een lage corner blijft hangen in de doelmond, maar de Rotterdammers voetballen zich er uiteindelijk op vrij gelukkige wijze uit.
16'
Weer een grote kans voor Feyenoord! Toornstra brengt de bal richting de tweede paal, waar Bilal Başaçıkoğlu tot koppen komt. Hij krijgt het alleen niet voor elkaar om de bal laag te houden.
15'
Jens Toornstra komt na een lage voorzet van Rick Karsdorp tot een doelpoging. Hij kan de bal alleen niet vol raken.
14'
Zorya heeft als voornaamste doel het niet doorlaten van goals, zo wordt duidelijk. De Oekraïners stellen zich bij balbezit van Feyenoord erg defensief op.
10'
Geen slecht begin van de Rotterdammers. Zorya wordt hier en daar aan de bal gelaten, maar Feyenoord is zeker dreigend in de openingsfase.
6'
Weer is Jørgensen gevaarlijk vanuit een hoekschop! Op aangeven van Tonny Vilhena kopt hij de bal richting verre hoek, wederom zit Shevchenko er prima tussen.
6'
Daar is de eerste kans voor Feyenoord! Jørgensen neemt de bal ineens op de slof vanuit een corner, en omdat de bal tussendoor nog stuitert heeft doelman Oleksiy Shevchenko er veel moeite mee.
5'
Feyenoord klapt er nog niet op in de eerste paar minuten. Zorya opent het duel met het balbezit.
1'
We zijn begonnen in De Kuip! Weet Feyenoord de drie punten vandaag in eigen huis te houden?
1'
Vooraf werd voor mogelijk gehouden dat Michiel Kramer aan de aftrap zou staan en Nicolai Jørgensen rust zou krijgen met het oog op de Klassieker van zondag. Uit dat plan heeft Giovanni van Bronckhorst de stekker getrokken; Jørgensen begint gewoon vanaf het begin in het duel met Zorya Lugansk. Dirk Kuyt krijgt wel rust van Van Bronckhorst, waardoor Renato Tapia een kans krijgt op het middenveld.

Bij Zorya zijn twee nieuwe namen te zien ten opzichte van de laatste Europa League-wedstrijd, tegen Manchester United. Željko Ljubenović en Igor Chaykovskiy zijn op de bank neergezet door oefenmeester Yuriy Vernydub, Artem Gordienko en Jaba Lipartia staan vanavond in de basis.
Voor Feyenoord staat er vanavond een wedstrijd op het programma waarin een overwinning nagenoeg vereist is om de tweede ronde binnen handbereik te houden. De Rotterdammers hadden waarschijnlijk getekend voor de drie punten die ze tot nu toe gepakt hebben, hoewel er wellicht meer had ingezeten in het uitduel met Fenerbahçe. Tegen de op het eerste oog zwakste tegenstander, Zorya Lugansk, hoopt Feyenoord weer een zege te bemachtigen. Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen.

Feyenoord in een flow
Feyenoord kent vooralsnog een uitstekend seizoen. In de Eredivisie won het negen van de negen wedstrijden en tussendoor stuurde het Manchester United nog even met lege handen naar huis. Het enige smetje is vooralsnog de nederlaag bij Fenerbahçe, waardoor de Rotterdammers nu op basis van onderling resultaat tweede staan in Groep A van de Europa League. Zorya Lugansk pakte vooralsnog alleen een punt in het thuisduel met Fenerbahçe. Feyenoord zal minstens vier punten willen pakken in de komende twee wedstrijden tegen de Oekraïners om een buffer op te bouwen voor het treffen met Man United en Fenerbahçe daarna.

Aantal spelers krijgt rust
Hoe belangrijk de wedstrijd tegen Zorya ook is, trainer Giovanni van Bronckhorst is toch van plan een aantal spelers te sparen. Dat in verband met het feit dat de volgende wedstrijd die op het programma staat tegen aartsrivaal Ajax is. Met het oog op de Klassieker zondag krijgen Nicolai Jørgensen en Dirk Kuyt waarschijnlijk rust, waardoor Michiel Kramer en Renato Tapia mee mogen doen tegen de huidige nummer drie van de Oekraïense Premyer Liga.

Zorya staat op zes punten achterstand van de dominerende koploper in Oekraïne, Shakhtar Donetsk. Aankomend weekend is de nummer zes van de competitie, Olimpik Donetsk, de tegenstander. In tegenstelling tot Feyenoord zal Zorya dus weinig neiging hebben om spelers te sparen met het oog op het competitietreffen dit weekend.

Twee jaar geleden: absurde slotfase
Ruim twee jaar geleden kwam Feyenoord Zorya ook al tegen, destijds in de play-offs van de Europa League. Na een vrij degelijke 1-1 in Oekraïne leek Feyenoord het al snel beslist te hebben in de thuiswedstrijd. Vlak na rust zorgde een eigen doelpunt van Maksim Beliy voor een 3-0 voorsprong van de Rotterdammers. Maar de Oekraïners kwamen op onwaarschijnlijke wijze terug; dezelfde Beliy was samen met Ruslan Malinovskiy verantwoordelijk voor drie doelpunten in ruim een halfuur. Dankzij invaller Elvis Manu kwam het echter tóch nog goed; hij maakte in de blessuretijd de 4-3 en stuurde Feyenoord de Europa League in.

Andris Treimanis uit Letland reist met zijn team af om de arbitrage voor zijn rekening te nemen. Een uur voordat hij om vijf over negen op zijn fluit blaast worden de opstellingen bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.