Frankrijk
0:0
geen

90'
In de slotseconde meende Zwitserland nog recht te hebben op een strafschop, maar de Sloveense scheidsrechter legde het leder niet op de stip. Dus is het in Lille geëindigd in 0-0, maar een salonremise is het allerminst geworden. Beide ploegen gingen ook in de tweede helft op zoek naar de overwinning. De beste kansen waren, net als voor rust, voor de Fransen. Met name invaller Payet liet zien waarom hij tot dusver één van de uitblinkers van dit toernooi is. Hij was direct na zijn invalbeurt dreigend, maar kwam niet tot scoren. Dat kwam mede door de lat die een heerlijke treffer in de weg stond.
90'
88'
Payet mag, na een knullige handsbal van een Zwitserse verdediger, aanleggen voor een vrije trap op een gunstige positie. Zijn schot eindigt echter op het lichaam van ploeggenoot Sissoko.
86'
Wissel in bij Zwitserland -> Michael Lang
86'
Wissel uit bij Zwitserland -> Admir Mehmedi
85'
Op een EK stonden Zwitserland en Frankrijk eenmaal tegenover elkaar. In 2004 won Frankrijk met 1-3. De Zwitserse goal werd toen gemaakt door Johan Vonlanthen, oud-speler van PSV en NAC. Zinédine Zidane zette de Fransen in dat duel op voorsprong waarna Thierry Henry met twee doelpunten de Franse zege veilig stelde.
82'
Gele kaart voor Laurent Koscielny (Frankrijk)
Geel voor Koscielny na een duel tussen hem en Lichtsteiner. Daar leek toch weinig aan de hand.
80'
Weer is Payet dreigend. Hij krijgt een afvallende bal voor de voeten en haalt randje zestien hard uit. Zijn inzet zeilt naast de voor hem verkeerde kant van de paal.
79'
Wissel in bij Zwitserland -> Gelson Fernandes
79'
Wissel uit bij Zwitserland -> Xherdan Shaqiri
77'
Wissel in bij Frankrijk -> Blaise Matuidi
77'
Wissel uit bij Frankrijk -> Antoine Griezmann
75'
Weer de lat! Wat een heerlijke uitbraak zeg! Sissoko snelt er aan de rechterflank vandoor en geeft uitstekend voor op Payet. Die neemt het leder ineens op de pantoffel en knalt de bal snoeihard tegen de onderkant van de lat. Die aanval had een doelpunt verdiend!
74'
Wissel in bij Zwitserland -> Haris Seferović
74'
Wissel uit bij Zwitserland -> Breel-Donald Embolo
71'
De stand bij Roemenië tegen Albanië is overigens 1-0 in het voorsprong van de Albanezen en dat is goed nieuws voor de Zwitsers. Mocht Zwitserland vanavond nog verliezen, dan houden zij, mits het bij de andere wedstrijd zo blijft, Roemenië achter zich in de poule.
67'
Frankrijk neemt het initiatief nu langzaam over van de Zwitsers. Het inbrengen van Payet heeft bij de Franse ploeg duidelijk voor nieuwe impulsen gezorgd.
63'
Luid gejuich vanaf de Franse tribunes als Payet het veld betreedt. De speler van West Ham United is tot nu toe een van de smaakmakers van dit EK. Hij scoorde reeds twee goals en gaf tevens een assist.
63'
Wissel in bij Frankrijk -> Dimitri Payet
63'
Wissel uit bij Frankrijk -> Kingsley Coman
61'
De kansen in de tweede helft zijn voor de Fransen, maar het zijn toch echt de Zwitsers die het initiatief hebben. De ploeg van Petković heeft echter moeite met het creëren van kansen.
57'
Een fijne combinatie tussen Gignac en Griezmann levert laatstgenoemde een prima mogelijkheid op. Van binnen het Zwitserse strafschopgebied haalt hij uit, maar zijn inzet zeilt recht op Sommer af: geen doelpunt.
56'
Koscielny met een wat zachte terugspeelbal op Lloris en daar profiteert Embolo bijna van. Lloris is echter attent en pakt het leder voordat de Zwitserse spits kan uithalen.
53'
Een snelle tegenstoot van de Fransen via Sissoko en Gignac. Gignac krijgt de bal op de flank aangespeeld, trekt naar binnen en haalt uit. Zijn schot eindigt in de handen van Sommer.
53'
De laatste keer dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen werd het een doelpuntenfestijn. Op het WK van 2014 eindigde het duel maar liefst in een 2-5 zege voor de Fransen. De ploeg van Deschamps stond zelfs met 0-5 voor, maar in de slotfase redden Blerim Džemaili en Granit Xhaka de Zwitserse eer door nog twee doelpunten te maken.
49'
Het begin van de tweede helft is voor de Zwitsers. De ploeg neemt het initiatief en zoekt de aanval. Echt dreigende momenten heeft het de ploeg echter nog niet opgeleverd.
46'
De bal rolt weer in Lille als Zwitserland heeft afgetrapt voor het begin van de tweede helft! Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamers gekomen.
46'
45'
Een zeer aantrekkelijke eerste helft in Lille is zonder doelpunten gebleven. Frankrijk was de bovenliggende partij en kreeg de beste kansen, al liet ook Zwitserland zich aanvallend niet onbetuigd. De meest opvallende speler van de eerste helft was Pogba. Hij was enkele malen zeer dicht bij een treffer. Sommer en de lat voorkwamen een Zwitserse achterstand.
45'
45'
Džemaili probeert het maar eens van afstand. Zijn poging is echter ondermaats en vliegt hoog over de goal van Lloris.
42'
Zwitserland trekt het initiatief in de minuten voor rust naar zich toe. De Zwitsers willen graag scoren en minimaal gelijkspelen om niet afhankelijk te zijn van de uitslag bij Roemenië tegen Albanië.
39'
Nog een paar minuten tot aan de rust. Het aantal mogelijkheden is in deze fase schaars, maar dat ligt niet aan de aanvallende intenties van beide ploegen. Van een wellicht gevreesde salonremise is absoluut geen sprake.
35'
Acht hoekschoppen heeft Frankrijk al gehad. De meeste corners, getrapt door Griezmann, zijn dreigend, maar tot een Franse treffer heeft het nog niet geleid.
31'
Een half uur gespeeld in Lille en het is tot nu toe een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Frankrijk is de betere ploeg, maar ook Zwitserland gaat zich aanvallend niet onbetuigd. Het zorgt voor een vermakelijk schouwspel.
29'
Na een fraaie combinatie in de Franse zestien kan Embolo van dichtbij uithalen. Zijn schot eindigt echter op het lichaam van Koscielny. De hoekschop die volgt levert voor de Zwitsers niets op.
25'
Koscielny kopt uit een corner in richting de verre hoek. Dat ziet er gevaarlijk uit, maar Schär kan het leder uit de Zwitserse doelmond weg koppen.
25'
Gele kaart voor Adil Rami (Frankrijk)
Rami met een omhaal waarbij hij Mehmedi in het gezicht raakt. Dat komt hem op de eerste kaart van deze wedstrijd te staan.
24'
De druk van Frankrijk neemt toe. Enkele voorzetten en hoekschoppen zorgen voor veel dreiging, maar de Zwitsers houden tot dusver de nul. De vraag is echter hoe lang dit goed gaat.
21'
Ook Zwitserland laat zo af en toe zien gevaarlijk te kunnen zijn. Mehmedi creëert op de rand van het Franse strafschopgebied ruimte voor het schot en haalt uit. Zijn poging zeilt over de kruising.
20'
Prima voorzet van Pogba op het hoofd van Gignac. De spits, uitkomend voor het Mexicaanse UANL Tigres, kan echter niet goed koppen en zijn inzet verdwijnt dan ook naast.
18'
Pogba raakt het aluminium! Weer zo'n heerlijke uithaal van Pogba. Hij krijgt de ruimte voor het schot en haalt vanaf ruim twintig meter verwoestend uit. Zijn knal spat uiteen op de lat. Zwitserland ontsnapt opnieuw!
17'
Griezmann met een prima actie op de rechterflank waarna hij keurig aflegt op Gignac. De lage uithaal van de spits wordt echter geblokt door een Zwitserse verdediger.
13'
Wat een redding van Sommer! Hij behoedt zijn ploeg hier voor een vroege achterstand. Wederom is het Pogba met het schot, ditmaal een diagonale knal van binnen het strafschopgebied, maar hij krijgt het leder dus niet voorbij Sommer.
12'
Op de lat! Zwitserland ontsnapt! Pogba krijgt de bal op de rand van het zestienmetergebied aangespeeld en haalt venijnig uit. Sommer heeft alle moeite met dat schot en tikt de inzet via de lat over.
8'
De Zwitsers zijn fel begonnen aan dit duel en dat levert ze bijna een vroege treffer op! Uit een hoekschop kopt Schär in en bijna is daar in de volle Franse zestien Djourou nog. Dat zag er dreigend uit zeg, maar het loopt voor de Fransen goed af.
4'
Een levendig begin van deze wedstrijd. Beide ploegen laten zien aanvallende intenties te hebben en zoeken waar mogelijk direct de aanval.
1'
Het is begonnen in Lille als Frankrijk heeft afgetrapt! Vooral voor de Zwitsers staat er vanavond veel op het spel. Zij hebben namelijk nog een punt nodig om een plek bij de laatste zestien veilig te stellen. De Fransen spelen voor de groepswinst in poule A. Het belooft dus een spannende pot te worden!
1'

Bij de Zwitsers zien we één wijziging in de basiself. Spits Seferović moet genoegen nemen met een plek op de bank, zijn plaats voorin wordt vanavond ingenomen door Embolo. Frankrijk-trainer Deschamps voert flink wat wijzigingen door in zijn ploeg. Zo is het gehele middenveld anders ten opzichte van het duel met Albanië. Vanavond zijn er basisplaatsen voor Pogba, Cabaye en Sissoko. Payet, Matuidi en Kanté zitten op de bank. In de Franse voorhoede staan Coman, Griezmann en Gignac. Giroud en Martial beginnen als wissel.

In poule A worden vanavond alweer de laatste wedstrijden van de groepsfase gespeeld. In het Stade Pierre Mauroy te Lille nemen gastland Frankrijk en Zwitserland het tegen elkaar op. Het treffen begint, tegelijkertijd met Roemenië – Albanië, om negen uur. Scheidsrechter van dienst is de Sloveen Damir Skomina. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u straks live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Zwitserland tegen Frankrijk.

Zwitserland
Op papier spelen de Zwitsers vanavond thuis en dus begint deze voorbeschouwing met Zwitserland. De ploeg van Vladimir Petković staat voorafgaand aan de duels van zondagavond op een tweede plek in poule A. Zwitserland won het eerste treffen met minimale cijfers van Albanië dankzij een vroege treffer van Fabian Schär. In hun tweede poulewedstrijd tegen Roemenië kwamen de Zwitsers juist vroeg op achterstand. Pas in de tweede helft kon de equipe van Petković de tegentreffer van Bogdan Stancu ongedaan maken. De goal van Admir Mehmedi zorgde tevens voor de 1-1 eindstand. Dat betekent dat Zwitserland nu vier punten uit twee duels heeft en dat de ploeg nog een punt nodig heeft om de volgende ronde te behalen. Mocht Zwitserland echter verliezen van Frankrijk en Roemenië wint wel van Albanië, dan kan het fairplay-klassement weleens beslissend worden in poule A. Bij een gelijke stand wordt er namelijk gekeken naar het onderlinge resultaat, maar aangezien Roemenië – Zwitserland eindigde in 1-1 biedt ook dat geen uitkomst. Als tevens het doelsaldo en het aantal gescoorde doelpunten vervolgens exact gelijk is, wordt het fairplay-klassement doorslaggevend voor wie uiteindelijk tweede wordt in de groep. Mocht ook dat geen uitkomst bieden, dan trekt Zwitserland aan het langste eind want die ploeg staat hoger op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Om het niet al te spannend te maken, is het voor de Zwitsers dus van groot belang om vanavond minimaal een punt te behalen.

Frankrijk
De Fransen plaatsten zich woensdag als eerste land voor de achtste finales. Frankrijk won zijn eerste twee wedstrijden en gaat met zes punten aan de leiding in poule A. Gemakkelijk kwamen de Franse overwinningen echter allerminst tot stand. Beide zeges kwamen namelijk pas vlak voor tijd tot stand. Tegen Roemenië scoorde Dimitri Payet een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd op fraaie wijze de beslissende 2-1. Ook Albanië hield lang stand tegen het gastland. Pas in de negentigste minuut maakte invaller Antoine Griezmann de bevrijdende openingstreffer . Diep in blessuretijd verdubbelde Payet de score, eindstand 2-0. Doordat er voor de Fransen vanavond slechts nog de groepswinst op het spel staat, gaat bondscoach Didier Deschamps enkele spelers sparen, zo gaf hij al aan tijdens de persconferentie. De kans is groot dat N'Golo Kanté en Olivier Giroud op de bank zitten, beide spelers zijn namelijk geschorst bij een volgende gele kaart. Wel gunt hij aanvoerder Hugo Lloris waarschijnlijk een record. De doelman van Tottenham Hotspur kan zondagavond voor de 54e keer de aanvoerdersband dragen, evenveel als zijn coach en huidig recordhouder Deschamps. De trainer van Les Bleus zei daarover al grappend: “Misschien is het beter om hem helemaal niet in actie te laten komen, want ik zal het record niet meer van hem terugpakken.”

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.