19.06.2016 22:51

Zwitsers na gelijkspel naar achtste finales

Rami schopt bijna tegen het hoofd van Admir Mehmedi. De harde overtreding levert de verdediger een gele kaart op. (19-06-2016)

Zwitserland en Frankrijk hebben zondagavond niet weten te scoren en door het gelijke spel hebben ook de Zwitsers zich geplaatst voor de achtste finales. Frankrijk eindigde in poule A als groepswinnaar.

De Zwitsers begonnen fel aan het duel en de eerste mogelijkheid was dan ook voor het elftal van Vladimir Petković. Uit een hoekschop zorgden Fabian Schär en Johan Djourou voor dreiging, maar het leverde Zwitserland geen vroege treffer op. Daarna was het de beurt aan Paul Pogba om zijn kunsten te vertonen. Zijn eerste schot eindigde via de handen van Zwitserland-goalie Yann Sommer op de lat en zijn tweede poging werd knap gekeerd door Sommer. Diezelfde Sommer was kansloos op de heerlijke derde knal van Pogba. Echter, de lat stond een Franse treffer in de weg.

In het vervolg van de eerste helft golfde het spel op en neer, al bleef Frankrijk de bovenliggende partij. Beide ploegen kregen kansen. Namens de Fransen waren André-Pierre Gignac en Laurent Koscielny kansrijk, maar hun inzetten leverden geen goal op. Aan de andere kant zeilde een schot van Admir Mehmedi over de kruising en werd een inzet van Breel-Donald Embolo geblokt. Geen treffers dus voor rust.

Zwitserland nam in de minuten na rust het initiatief, maar de eerste kans in de tweede helft was voor het gastland. Het schot van Gignac eindigde echter in de handen van Sommer. Er was bijna een uur gespeeld toen Antoine Griezmann zijn eerste mogelijkheid van de wedstrijd kreeg. Na een prima combinatie met Gignac kon hij van binnen het Zwitserse strafschopgebied uithalen, maar zijn inzet zeilde recht op Sommer af.

Dimitri Payet had het veld intussen betreden en was een kwartier voor tijd dicht bij de 1-0. Moussa Sissoko had aan de rechterflank een fraaie rush in huis en bediende Payet op maat. Die nam het leder vervolgens ineens op de pantoffel  en raakte de onderkant van de lat. Niet veel later schoot Payet vanaf randje zestien naast.

De slotfase leverde voor beide ploegen geen noemenswaardige kansen meer op, al meenden de Zwitsers in de slotminuut nog recht te hebben op een penalty. De Sloveense scheidsrechter wuifde de protesten echter weg en legde de bal niet op de stip. Dus eindigde de wedstrijd zoals hij begon: 0-0. Dat resultaat leverde Frankrijk de groepswinst op en ook Zwitserland plaatste zich als nummer twee voor de achtste finales.

Door: Roel Egberts