IJsland
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Selçuk İnan 89. / dir. vrije trap

90'
Een fraaie vrije trap vlak voor tijd was het enige hoogtepunt van deze wedstrijd. Ondanks een smerige overtreding en een rode kaart pakt Turkije de winst. Aangezien Kazachstan ook wint, gaat Turkije als beste nummer drie naar het EK in Frankrijk van volgend jaar.
90'
89'
Doelpunt voor Turkije, 1:0 door Selçuk İnan
De allerbelangrijkste goal van het jaar! Selçuk İnan krult de vrije trap fantastisch in de kruising en schiet Turkije daarmee naar het EK.
88'
Wissel in bij IJsland -> Alfreð Finnbogason
88'
Wissel uit bij IJsland -> Kolbeinn Sigþórsson
86'
Gele kaart voor Cenk Tosun (Turkije)
Cenk heeft commentaar op de Italiaanse leiding nadat er in zijn ogen een overtreding werd gemaakt. De scheidsrechter is resoluut en bestraft hem met geel.
84'
Arda! De koning van Turkije frommelt zichzelf door de verdediging heen, maar schiet uiteindelijk in het zijnet van de IJslanders.
83'
Het slachtoffer van zojuist word toch maar naar de kant gehaald. Hij kan lopend naar de kant, maar zal zeker nog last houden van de aanslag op zijn been.
82'
Wissel in bij IJsland -> Viðar Kjartansson
82'
Wissel uit bij IJsland -> Jón Bödvarsson
79'
Het ergste aan de rode kaart is nog het appelleren van iedereen dat de bal werd gespeeld. Het is een wonder dat Jón Bödvarsson gewoon verder kan in deze wedstrijd.
77'
Rode kaart voor Gökhan Töre (Turkije)
Een enorm smerige overtreding van Töre. Op het middenveld staat hij vol op de achillespees van zijn tegenstander. Veel smeriger dan dit wordt het niet op een voetbalveld.
75'
Wissel in bij Turkije -> Umut Bulut
75'
Wissel uit bij Turkije -> Volkan Şen
72'
Wissel in bij Turkije -> Cenk Tosun
72'
Wissel uit bij Turkije -> Hakan Çalhanoğlu
65'
Elders in de poule komt Kazachstan op een 0-1 voorsprong tegen Letland. Dat is goed nieuws voor Turkije, want bij winst zijn de Turken de beste nummer drie en dan ook rechtstreeks geplaatst voor het EK.
63'
Met het inbrengen van Gökhan Töre toont Turkije zowaar een aanvallende intentie.
62'
Wissel in bij Turkije -> Gökhan Töre
62'
Wissel uit bij Turkije -> Oğuzhan Özyakup
61'
Na een uur spelen staat de brilstand nog steeds op het bord. Turkije gunt de bezoekers de bal, aangezien die er niets nuttigs mee doen vanavond.
57'
Aan alles is te merken dat IJsland nergens meer om speelt. Laks, onzorgvuldig en te langzaam, zo kan het spel worden omschreven. Daardoor komt Turkije geen enkel moment echt onder druk te staan.
53'
De tweede helft biedt vooralsnog weinig hoop op meer vermaak. IJsland komt ogenschijnlijk als bovenliggende partij uit de kleedkamer, maar net als in de openingsfase van de eerste helft komt daar weinig uit voort.
48'
De eerste doelpoging van IJsland is bijna een eigen doelpunt van Serdar Aziz. Een voorzet vanaf links word door de verdediger maar net naast zijn eigen doel gegleden.
46'
Zonder wissels is de tweede helft begonnen. Saaier dan de eerste helft kan het bijna niet worden.
46'
45'
Niets. Dat is wat er is gebeurd in de eerste helft. IJsland heeft totaal geen zin om zich in te spannen en Turkije weet dat de tussenstand in Amsterdam ook geen reden geeft tot paniek. Beide doelmannen hebben een nieuwe warming-up nodig, want hebben in de eerste helft niets te doen gehad.
45'
42'
Met nog een paar minuten te gaan tot de rust hebben beide doelmannen nog geen redding verricht. Gaat er nog iets gebeuren voor de Turkse thee?
38'
De TV commentator van dienst vanavond omschreef zojuist het veldspel van IJsland als een trein van de NS. Dat loopt dus niet echt lekker...
36'
Ondertussen is de tussenstand in Amsterdam nog gunstiger geworden voor de Turken. Dit kan niet meer fout gaan voor de ploeg van Fatih Terim.
33'
Ijsland speelt achterin de bal tergend langzaam rond. Er wordt amper naar de spitsen gekeken, wat tekenend is voor het spel in deze fase.
29'
Na een aardige openingsfase heeft IJsland al bijna twintig minuten lang helemaal niets meer van zich laten horen. De blauwhemden hebben nog weinig zweetdruppels op de hoofden staan.
26'
Door de tussenstand in Amsterdam wordt het feest op de tribunes bij de Turken almaar groter.
23'
Gele kaart voor Jóhann Guðmundsson (IJsland)
Guðmundsson krijgt de hand tegen zijn arm wanneer zijn tegenstander hem wil passeren. Dat levert de eerste kaart van de wedstrijd op.
22'
Op één schotje van afstand na heeft het eerste kwart van deze wedstrijd nog weinig vermaak gebracht. Maar dat deert het thuispubliek niet, want deze tussenstand is perfect voor Turkije.
18'
Turkije wordt steeds gevaarlijke en kruipt naar het vijandelijke doel toe. Nadat de Turken met veel man voor het doel staan, valt de afvallende bal voor Özyakup, die vanaf zestien meter net naast schiet.
15'
Na een kwartier spelen is er nog niets noemenswaardigs gebeurd in Turkije. Voorafgaand aan deze wedstrijd viel de term 'Salonremise' geregeld. Deze openingsfase heeft daar wel iets van weg.
12'
Turkije is slordig. De thuisploeg oogt iet wat zenuwachtig. De Turken zijn niet van plan om aan te vallen, want het risico om daardoor achterin ruimte weg te geven is te groot.
9'
Zonder er echt iets mee te doen, blijven de bezoekers de ploeg die het meest aan de bal zijn. Turkije lijkt dat ook prima te vinden, aangezien ze niet onder druk staan.
6'
De wedstrijd start zeer behoudend. Beide ploegen hebben nog weinig echte drang naar voren en maken het elkaar nog niet lastig.
3'
In de eerste minuten is het meeste balbezit voor IJsland. Het balbezit van de bezoekers wordt met een fel gefluit begroet door de Turkse fans.
1'
De wedstrijd is onderweg. Laten we hopen dat IJsland haar sportieve plicht gaat vervullen vanavond!
1'
Zo mogelijk nog belangrijker dan de wedstrijd van het Nederlands elftal is vanavond de wedstrijd van Turkije tegen IJsland. Wanneer Turkije vanavond niet verliest, is het resultaat in Amsterdam niet meer belangrijk en is het doek definitief gevallen voor Oranje. Weet IJsland het Nederlands Elftal een helpende hand te bieden tijden de finale van de EK Kwalificatie? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Turkije
Na een dramatische start van deze EK Kwalificatiereeks, heeft Turkije uiteindelijk alles in eigen hand weten te krijgen. Na nederlagen tegen IJsland en Tsjechië en een gelijkspel tegen Letland, gaf niemand meer een cent voor de kansen van de Turken in Poule A. Maar op de slotdag van deze poule hebben de Turken dus nog maar één punt nodig om zich te kwalificeren voor de play-off ronde. Afgelopen zaterdag had Turkije het een uur lang zeer lastig op bezoek bij het reeds geplaatste Tsjechië. Maar nadat de bezoekers via een strafschop op 0-1 wisten te komen, waren de broodnodige drie punten binnen. Aan de hand van sterspeler Arda Turan mogen de Turken de inhaalrace vanavond belonen in eigen huis.

Ijsland
De kwalifactiereeks van IJsland is een grote zegetocht door Europa aan het worden, met een dubbele zege tegen Nederlaag als kers op de taart. Al twee wedstrijden voor het einde wist de ploeg zich verzekerd van een plek op het eindtoernooi in Frankrijk. Vanavond staat de ploeg nog voor de uitdaging om de poule ook te kunnen winnen, iets wat voor Oranje nog als laatste strohalm wordt gezien. IJsland hoopt door middel van de groepwinst zichzelf een betere uitgangspositie te verwerven bij de loting voor het EK van volgende zomer.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.