13.10.2015 22:37

Turkije als beste nummer drie naar het EK

Door een hele late treffer van Selçuk İnan is Turkije de beste nummer drie van alle poules geworden. De ploeg van Fatih Terim plaatst zich daardoor rechtstreeks voor het Europees Kampioenschap in Frankrijk.

In hetzelfde stadion in Konya waar Oranje vorige maand de derde plaats in de poule verspeelde, was het voor Turkije vanaf het begin voorbestemd om een feestavond te worden. Na een stroeve start van de kwalificatiereeks had Turkije aan één punt genoeg om de play offs te bereiken. En dat punt leek na ruim vijf minuten al wel binnen.

IJsland begon voor het oog fanatiek aan het duel, maar het balbezit wat de bezoekers hadden, werd nauwelijks omgezet in aanvallende intenties. Na tien minuten pakte Turkije het balbezit over, maar ook de thuisploeg had weinig drang naar voren. Deze twee passieve teams wisten in de eerste helft dan ook maar nauwelijks het publiek te boeien.

In de tweede helft werd de wedstrijd iets aantrekkelijker, maar nooit echt spectaculair. Turkije liet IJsland meer aan de bal, aangezien de bezoekers amper haar tanden liet zien. Tot kansen kwam IJsland dan ook na de rust niet.

Halverwege de tweede helft gloorde er nog extra hoop aan de Turkse horizon. Doordat Kazachstan op voorsprong kwam, kon Turkije zich als beste nummer drie rechtstreeks plaatsen voor het EK. Maar dit goede nieuws spoorde de thuisploeg amper aan tot extra aanvallende inspiratie.

Ruim een kwartier voor tijd moest Turkije met tien man verder. Invaller Gökhan Töre maakte op het middenveld een zeer smerige overtreding op Jón Bödvarsson, bij wie hij vol op de achterkant van zijn achillespees ging staan.

Ondanks de rode kaart bleef Turkije op zoek naar de voorsprong die ze naar het EK zou helpen. In de allerlaatste minuut viel die goal dan alsnog. Uit een rechtstreekse vrije trap krulde Selçuk İnan de bal prachtig in de kruising. Door die late treffer is Turkije zeker van deelname aan het eindtoernooi in Frankrijk in de komende zomer.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner