14.10.2015 10:24

Hoe Turkije zich direct plaatste voor het EK

Waar heel Nederland nog hoopte op een voetbalwonder voor Oranje, viel dit wonder juist in Turks voordeel uit. Door de late zege tegen IJsland zijn de Turken als beste nummer drie direct geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Frankrijk.

Voor velen bleek het aan het eind van de voetbalavond redelijk verrassend dat Turkije als beste nummer drie is geëindigd in de EK-kwalificatiereeks. Lang leek deze strijd tussen Hongarije en Oekraïne te gaan, maar onder aan de streep ging Turkije er dus met deze prijs vandoor. Hoe is dit tot stand gekomen?

Voor de ranglijst van de beste nummer drie zijn alleen de resultaten tegen de nummers één tot en met vijf uit de poule van belang. Dit aangezien Poule I, de poule van onder meer Portugal en Denemarken, slechts uit vijf ploegen bestaat. De resultaten tegen de nummer zes in de poule tellen dus niet mee.

Juist dat laatste feit gaf de doorslag in Turks voordeel. Aan het begin van de avond was Kazachstan de nummer zes in poule A. Tegen de Kazakken won Turkije twee keer, terwijl ze tegen Letland twee keer niet verder kwamen dan een gelijkspel. Aangezien Kazachstan op de slotdag won van Letland, en daarmee de nummer vijf van deze poule wisten te worden, leverde dit vier bonuspunten op voor Turkije, waarmee ze alle andere nummers drie van de andere poules achter zich lieten.

De stand van alle nummers drie:

  1.  Turkije             16 punten
  2.  Hongarije         15 punten
  3.  Oekraïne          13 punten
  4.  Noorwegen       14 punten
  5.  Denemarken     12 punten
  6.  Zweden            12 punten
  7.  Ierland             12 punten
  8.  Bosnië & Herz.  11 punten
  9.  Slovenië           10 punten


 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner