(Heenwedstrijd 1:0)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Rodrigo 39. / Schot met links  (Eduardo Salvio)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Rodrigo 71. / Schot met links  (Eduardo Salvio)

90'
Samenvatting tweede helft Benfica haalt voor het tweede jaar op rij de halve finale van de Europa League en doet dat ten koste van AZ. Advocaat hoopte op een wonder in Portugal, maar dat zat er totaal niet in vanavond. Rodrigo scoorde ook in de tweede helft, opnieuw op aangeven van Salvio en zette de stand zo op 2-0. AZ kwam, keek toe en mag weer naar huis. Zondag wacht NEC en AZ mag zich totaal richten op de competitie, naar deze nederlaag in Portugal.
90'
90'
Geen doelpunt voor Cardozo! Hij probeert het nog maar eens en de actie is schitterend. Gouweleeuw en Wuytens worden compleet gedold door de flitsende bewegingen van de spits, alleen Esteban drijft Cardozo naar de achterlijn en het schot van de Paraguayaan gaat dan recht tegen de doelman aan.
88'
Opnieuw een kans voor Óscar Cardozo, maar hij is niet fit vanavond. Hij wil aannemen met zijn sterke linkerbeen, maar hij raakt de ban niet lekker en ziet Esteban de bal dan oprapen. Cardozo is geen schim van de spits die de afgelopen jaren zoveel angst inboezemde bij zijn tegenstanders.
85'
Goede redding van Esteban! De beste man van het veld was daar bijna trefzeker, maar hij kan de Costa Ricaanse doelman van AZ niet passeren. Eduardo Salvio is de man van het schot en het zou leuk voor hem zijn om een doelpuntje mee te pikken. De Argentijn heeft een prima wedstrijd gespeeld voor zijn ploeg.
82'
Benfica vindt de 2-0 stand wel prima en laat zich terugzakken op de eigen helft. Er is geen reden om extra meters te pakken, want komend weekend staat een belangrijke wedstrijd op het programma. Mocht het team winnen van FC Arouca en de achtervolgers Sporting en Porto laten punten liggen, dan kan Benfica zomaar kampioen worden van Portugal.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
79'
En Jóhann Guðmundsson laat zich meteen even zien voor zijn ploeg. Vanaf de rechterkant dribbelt hij naar binnen, passeert hij Siqueira en schiet hij hard op doel. Helaas voor hem is Artur een ervaren doelman en hij klemt de bal goed.
77'
Zowel Beerens als Berghuis worden door Advocaat naar de kant gehaald en dat is een verstandig besluit van de ervaren trainer. Beerens moet heel blijven voor de slotfase van de competitie, terwijl Berghuis met een beetje pech tegen zijn tweede gele kaart aanloopt. Gudmundsson en Haye zijn de invallers.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
73'
Gele kaart voor André Gomes (SL Benfica)
71'
Doelpunt voor SL Benfica, 2:0 door Rodrigo
Het is afgelopen in het Estádio da Luz en het opnieuw Salvio met de mooie actie aan de rechterkant. Beerens en Viergever worden tot junioren gedegradeerd, waarna de Argentijn een prima voorzet geeft. Bij de tweede paal staat Rodrigo, die de bal keurig binnenschiet achter Esteban.
70'
Wissel in bij SL Benfica -> Miralem Sulejmani
70'
Wissel uit bij SL Benfica -> Miralem Sulejmani
69'
Jeffrey Gouweleeuw gaat mee in de aanval en krijgt de bal goed mee van Berghuis. Alleen wordt dan pijnlijk duidelijk waarom Gouweleeuw ook alweer in de achterhoede staat. Hij schiet de bal wild over en de Portugese supporters zoeken de bal nu nog op de tribunes.
66'
Opnieuw een mogelijkheid voor AZ. Na zojuist die poging van Beerens is het nu Mathias Johansson met een prima schot. Met links haalt hij hard uit en Artur voor het eerst echt getest. De Braziliaan laat de bal los, maar ziet dat Luisão de bal weghaalt.
64'
Rodrigo moet toch een kaart krijgen! De Spaanse spits ontsnapt na een fout van Gouweleeuw, maar ziet dat Johansson het keurig oplost door Rodrigo van de bal te zetten. De Zweed schiet de bal over de zijlijn, waarna Rodrigo nog even Johansson na trapt. De arbiter beoordeelt het niet, maar dit is zonder twijfel een kaart!
64'
Wissel in bij SL Benfica -> Enzo Pérez
64'
Wissel uit bij SL Benfica -> Ljubomir Fejsa
62'
Roy Beerens laat zich voor het eerst zien vanavond! Hij trekt vanaf de linkerkant naar binnen en passeert dan Fejsa en André Almeida. Beerens besluit dan maar eens te schieten, maar hij is niet in balans dus de bal rolt rustig over de achterlijn, naast het doel van Artur.
61'
Na een uur spelen heeft doelman Artur Moraes van Benfica niet zoveel te doen gehad. Een afgeketst schot van Beerens, een verdwaalde voorzet en een enkele terugspeelbal. De Braziliaan zal moeilijke wedstrijden gespeeld hebben.
58'
AZ mag de bal op eigen helft rondspelen met Johansson en Gouweleeuw nu die de bal naar elkaar spelen. Dat vinden de Portugezen prima. Maar als Beerens en Berghuis in het spel worden betrokken rond de middenlijn, zet Benfica druk en laten ze de buitenspelers geen actie maken.
55'
We krijgen nu de bevestiging dat Sílvio inderdaad een beenbreuk heeft opgelopen in duel met zijn ploegmaat Luisão. Dat gebeurde allemaal in de derde minuut van dit duel, voordat Sílvio ook maar een bal geraakt had. Enorm veel sterkte voor die jongen, want dit gun je niemand.
52'
AZ probeert wat te forceren op de helft van Benfica, maar de Portugezen staan zo scherp te dekken en zo goed gepositioneerd. Het is voor de bezoekers echt lastig om een aanval op te zetten. Berghuis geeft voor met links, maar daar staat de Argentijn Garay om de bal weg te koppen.
49'
Miralem Sulejmani gaat op avontuur over de linkerflank en dat doet de Serviër nog best aardig. De oud-speler van sc Heerenveen en Ajax troeft Mattias Johansson af en komt daarna Gouweleeuw tegen. Die is toch iets te sterk voor Sulejmani en zo wordt hij afgestopt.
46'
De bal rolt weer in Lissabon bij de wedstrijd tussen SL Benfica en AZ Alkmaar. Of AZ voor een wonder kan zorgen? De kans is klein, maar uitsluiten kan je het nooit. Eerst wachten we op een goede poging van de bezoekers uit Alkmaar.
46'
45'
Samenvatting eerste helft Scheidsrechter Královec fluit na exact drie minuten blessuretijd voor het einde van de eerste helft. Een eerste helft waar AZ heeft laten zien niet op dit niveau mee te kunnen. Op kracht en inzet winnen de Portugezen elk duel en scoorden ze ook de 1-0. Een individuele actie van Salvio langs drie man aan de rechterkant, waarna Rodrigo makkelijk kon afmaken voor het doel. AZ flink in de problemen.
45'
45'
Drie minuten blessuretijd komen er bij in de eerste helft en dat komt vooral door de zware blessure in de derde minuut van Sílvio. Ook Ortíz heeft nog even op de grond gezeten, dus beide teams mogen nog drie minuten wachten voordat ze aan de thee mogen in de kleedkamers.
44'
Goed schot van Salvio, die zich echt laat zien in de eerste helft bij Benfica. Praktisch uit stand geschoten, geen verdediger van AZ in de buurt en Esteban moet de korte hoek afdekken. Dat doet de doelman goed, hoekschop voor Benfica.
42'
Daar sta je dan als AZ en Dick Advocaat zijnde. Nu 2-0 achter en dan moeten de Alkmaarders in de tweede helft dus twee doelpunten maken, tegen een tegenstander met zoveel meer klasse. AZ op de rand van uitschakeling in de Europa League.
39'
Doelpunt voor SL Benfica, 1:0 door Rodrigo
Doelpunt voor Benfica en het is de Spanjaard Rodrigo met de treffer! Maar de aandacht mag volledig gaan naar Eduardo Salvio want wat maakt de Argentijn daar een mooie actie. Langs de rechterflank rent hij drie spelers van AZ voorbij, om de bal dan panklaar te leggen voor Rodrigo bij de tweede paal.
39'
Benfica heeft de macht in de eerste helft en AZ lijkt er niet meer aan te pas te komen. Advocaat wist dat ze het moesten hebben van spaarzame counters met de snelheid van Beerens en Berghuis, maar AZ wordt nu wel heel erg overklast worden door Portugezen.
38'
Opnieuw een kans voor Cardozo en normaal gezien had de spits er allang één in liggen. Maar nu schiet de Paraguayaan naast en valt de keuze van Jorge Jesus te begrijpen, die normaal Lima opstelt in de spits.
36'
Aron Jóhannsson hebben we op een verkeerde balaanname in de zestien van Benfica nog niet gezien vanavond. De Amerikaan moet het opnemen tegen twee beren van kerels: zowel Luisão als Garay wil je absoluut niet tegenkomen in een donker steegje. Ook op het veld heersen zij in het strafschopgebied.
33'
Grote kans voor Benfica! Óscar Cardozo wordt goed aangespeeld door de Spanjaard Rodrigo in de zestien van AZ en het is dan Esteban die weer redding mag brengen. Anders mag de boomlange Paraguayaan aantekenen voor de 1-0!
31'
Gele kaart voor Eduardo Salvio (SL Benfica)
De Argentijnse middenvelder Salvio is vooral goed in het opzetten van aanvallen en niet in het afbreken van aanvallen. Dat demonstreert hij hier door Gudelj op een onhandige manier onderuit te halen. Ook een gele kaart voor Salvio
30'
Een vrije trap voor Benfica die in de zestien wordt gelegd door André Gomes maar de bal was altijd onderweg naar de handen van Esteban. Geen speler in de buurt die een poging doet om de koppen. De Costa Ricaanse doelman brengt de bal meteen weer in het spel.
26'
De meeste spelers van Benfica klinken bekend in de oren, maar bij de naam Ljubomir Fejsa moeten de meeste mensen toch snel Google er bij pakken. De 25-jarige middenvelder kwam deze zomer over van Olympiakos, nadat hij bij Partizan Belgrado was opgeleid. Nu dus in de kwartfinale spelend voor Benfica tegen AZ, bij een stand van 0-0.
23'
De aanvalsdrang van AZ is een beetje getemperd, zeker met het tijdelijke uitvallen van Ortíz. Die is inmiddels weer binnen de lijnen, maar Benfica heeft het balbezit overgenomen en krijgt nu een vrije trap na een overtreding van Berghuis.
23'
Gele kaart voor Steven Berghuis (AZ Alkmaar)
Een lichte overtreding van Berghuis, maar in de eerste minuten van het duel maakte hij ook al een overtreding. Één teveel volgens scheidsrechter Královec dus: gele kaart voor de Apeldoorner.
20'
In de eerste twintig minuten zijn er al vier man op de grond gaan liggen, nu is het Celso Ortíz die ter aarde stort. Hij kreeg in een luchtduel met André Gomes een arm in zijn gezicht en hij moet behandeld worden.
18'
Cardozo gaat vol voor de dalende bal, nadat de bal hoogte krijgt van het blok van Viergever. Vervolgens raakt Cardozo zowel de bal als ook Jan Wuytens die daar last van heeft. De Belg kan wel door, maar zal de komende seconden alles dubbel beleven.
15'
Aron Jóhannsson laat zich daar even zien in de zestienmeter van Benfica. De IJslandse Amerikaan kan de lange bal vanuit het middenveld net niet goed controleren, waardoor Luisão weg kan werken. AZ speelt met lef!
14'
AZ heeft nu een periode dat ze dreigend zijn en ook veel balbezit hebben. Beerens met de voorzet die veel te hoog is, maar wel op tijd binnen kan worden gehouden aan de andere kant door Viergever. Die passt terug op Gudelj en zo begint de aanval weer opnieuw.
12'
Nemanja Gudelj en Roy Beerens dus fit genoeg om mee te doen en Advocaat zet ze dus ook meteen in de basis. Als AZ iets wil bereiken vanavond moet het die twee creatieve spelers goed gebruiken. Beiden zijn het hele seizoen al belangrijk voor AZ, zeker in de Europa League.
9'
De eerste goede mogelijkheid voor Benfica zojuist en verbaast niemand dat het Óscar Cardozo is die het probeert. De Paraguayaanse spits is al jaren een topschutter in Europa en nu moet Esteban zich helemaal strekken om de bal uit de linkerhoek te plukken.
8'
Geruchten gaan dat de uitgevallen Sílvio zijn been gebroken heeft bij de actie in zijn eigen zestien. Het zag er ook ernstig uit, maar dat zou wel heel sneu zijn voor de Portugese middenvelder.
6'
Benfica begint zeer aanvallend en krijgt in de openingsfase meteen een goeie mogelijkheid. Maar de vrije trap gaat via een speler van Benfica over het doel heen. Doeltrap voor AZ.
4'
Wissel in bij SL Benfica -> André Almeida
4'
Wissel uit bij SL Benfica -> Sílvio
3'
Al snel in de wedstrijd een blessure voor Sílvio. De 27-jarige Portugees, gehuurd van Atletico kwam in botsing met Luisao en Beerens in zijn eigen zestien en wordt nu met het golfkarretje van het veld af. Zijn vervanger heet Almeida.
1'
We hebben afgetrapt in het Estádio da Luz in Portugal. Gaat AZ stunten of wordt het een makkelijke overwinning voor SL Benfica? Over negentig minuten weten we meer: misschien gaan we wel verlengen. Alles is nog mogelijk.
1'

Zou dit dan het laatste Europese duel van AZ worden dit seizoen? Op de rand van uitschakeling en met een zwaar duel tegen Benfica voor de boeg, lijkt een halve finale mijlenver weg. Maar in het voetbal kan alles. Grote achterstanden zijn ooit ingehaald, grotere tegenstanders hebben nederlagen geleden tegen de underdog. Alles is mogelijk en voor de mannen van Dick Advocaat moet vandaag zo'n dag worden dat dromen uitkomen. In Lissabon, om 21:05 uur: AZ is klaar voor de tweede kwartfinale tegen SL Benfica.

Al hebben ze in Alkmaar niet compleet het zicht op de realiteit verloren. "Benfica is Europese top. Wij niet, maar als we compact spelen kunnen we het elke ploeg lastig maken", zei Dick Advocaat op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. Hij ziet zijn ploeg wel een kans hebben, maar dan moet het wel een beetje meezitten: "Met onze snelheid voorin kunnen we wellicht een geniepig doelpunt maken. Dan wil ik het allemaal nog wel zien."

Duel in Alkmaar

In de eerste ontmoeting in de kwartfinales tussen AZ en Benfica bleken de Portugezen toch een maatje te groot voor Advocaat en zijn mannen. Al kreeg Benfica het niet cadeau. Vooral in de eerste helft liet AZ zichzelf zien met uitstekend positiespel en een aantal gevaarlijke aanvallen. Schoten van Beerens, Elm en Aron Jóhannsson behoorden tot de mogelijkheden, maar scoren deed AZ niet. Geslepen als ze zijn, deed Benfica dat wel. Na drie minuten in de tweede helft was het de Argentijn Eduardo Salvio die de 1-0 maakte en Benfica verdedigde in dat duel die voorsprong tot het einde van het duel.

Beerens en Gudelj onzeker

AZ is een hecht collectief en kent niet echt spelers die ver boven de ploeg uitsteken. Maar als je dan toch twee spelers eruit moet lichten die zich in de kijker spelen, dan zijn het Roy Beerens en Nemanja Gudelj. Beerens kreeg twee à drie mandekkers tegen Slovan Liberec en Anzhi in de vorige rondes, terwijl Gudelj de spelverdeler op het middenveld is die ook een stevig duel niet uit de weg gaat. Uitgerekend die twee zijn twijfelgevallen voor de return tegen Benfica. Al willen de spelers zelf graag spelen: "De pijn is te verdragen", liet Beerens eerder al weten.

Titel in zicht voor Benfica

Waar AZ de zevende positie bekleedt in de Nederlandse Eredivisie, daar gaat Benfica fier aan kop in Portugal. Met zeven punten voorsprong op achtervolger Sporting Lissabon, heeft de club een mooi gaatje geslagen. Met nog vier duels te spelen in de Primeira Liga kan Benfica zich langzamerhand opmaken voor kampioenschap nummer 33. Maar eerst moet Benfica nog langs AZ, in de kwartfinales van de Europa League.

De aftrap is om 21:05 uur in het immens grote Estádio da Luz in Lissabon. Scheidsrechter van dienst is de ervaren Tsjech Pavel Královec. Uw verslaggever van Benfica - AZ heet Brent van Ooijen en zal de wedstrijd in woord opschrijven en tot leven laten komen, hier op Voetbal.com.