10.04.2014 22:55

AZ kansloos tegen machtig Benfica

AZ is uitgeschakeld in Europa en had geen kans tegen het Portugese Benfica. Met een 2-0 zege en ook al een 1-0 overwinning in Alkmaar plaatsten de Portugezen zich redelijk eenvoudig voor de halve finales van de Europa League.

In de eerste helft was er na drie minuten al meteen een heel naar moment aan de kant van Benfica. Een botsing tussen aanvoerder Luisão en de Portugees Sílvio liep slecht af voor laatstgenoemde en hij moest met een zware blessure van het veld. In de rust werd bekend dat de middenvelder een beenbreuk had opgelopen. Benfica pakte het na deze domper snel op en domineerde de eerste helft volledig. Kansen voor spits Óscar Cardozo, de dribbelacties van Eduardo Silvio en AZ kreeg het steeds benauwder. In de 39e minuut viel dan ook verdiend de 1-0 voor Benfica en de voorbereiding van Salvio was prachtig. De Argentijn liet drie man van AZ staan aan de rechterkant en hij bracht de bal schitterend voor, waar de Spanjaard Rodrigo alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen. Niet veel later floot de scheidsrechter voor de rust. Daar was AZ wel aan toe na een slopende eerste helft.

Ook in de tweede helft had AZ enorm veel moeite om überhaupt een aanval op te zetten. Benfica was de dominerende ploeg, met kansen op 2-0 maar ook met een solide verdediging onder aanvoering van Luisão en de Argentijn Ezequiel Garay. Roy Beerens liet zich na een uur spelen zien met een karakteristieke dribbel en verdediger Mathias Johansson loste een schot, maar dat was ook alles. Benfica liet het toe en op de spaarzame moment dat de Portugezen naar voren gingen, werd het ook gevaarlijk. Salvio rukte na 71 minuten weer eens op over de rechterkant, gaf de voorzet opnieuw aan Rodrigo die keurig de 2-0 binnenschoot.

AZ kwam na de tweede treffer nauwelijks meer in de buurt van de doelman van Benfica Artur Moraes, die sowieso een rustige avond beleefde. Scheidsrechter Pavel Královec uit Tsjechië floot na negentig minuten plus twee minuten blessuretijd af. Benfica plaatste zich voor de halve finales van de Europa League en AZ kan zich volledig richten op de competitie. Komende zondag komt NEC op bezoek in Alkmaar en Advocaat zal daar niks minder verwachten dan drie punten. AZ dus uit de Europa League door een terechte nederlaag op Benfica in Portugal.

Door: Brent van Ooijen