1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Fernandão 89. / Kopbal  (Caner Erkin)

90'
Samenvatting

Fenerbahçe bleef in de tweede helft de ploeg met de meeste dreiging. Na ruim een uur spelen kregen de Turken weer een grote kans. Souza kreeg een goede kopkans uit een hoekschop van Nani, maar zijn poging werd van de doellijn gehaald door Lasse Schöne. Na de kopkans van Souza leek de wedstrijd op een gelijkspel af te stevenen, maar in de slotfase kopte Fernandão de thuisploeg naar een overwinning. Ajax had daardoor geen tijd meer om wat terug te doen. Een zure nederlaag voor de Amsterdammers.
90'
90'
We zitten inmiddels in de blessuretijd. Ajax heeft nog anderhalve minuut.
90'
Gele kaart voor Kenny Tete (AFC Ajax)
Ook nog een gele kaart voor invaller Tete. De verdediger komt fel in bij Caner en gaat op de bon.
89'
Doelpunt voor Fenerbahçe, 1:0 door Fernandão
Dit is ongelooflijk zuur voor Ajax. Het is wel raak uit de tweede hoekschop! Caner brengt de bal in vanaf de rechterkant. Fernandão zet zijn hoofd tegen de bal. Via het hoofd van Klaassen gaat de bal in het doel van Ajax. Zonde!
89'
... Gudelj kan de bal wegkoppen, maar wederom een hoekschop voor Fenerbahçe.
89'
Fenerbahçe krijgt nog een hoekschop...
87'
Het spel golft op en neer, maar mooi is het allang niet meer in Turkije.
86'
Cillessen neemt de tijd om de bal weer in het spel te brengen. Ajax lijkt tevreden te zijn met een punt.
84'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Alper Potuk
84'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Lazar Marković
83'
Een doelpunt lijkt genoeg te zijn voor een overwinning... Kan Ajax in de slotfase nog toeslaan? Het zou fantastisch zijn voor het Nederlandse voetbal.
82'
Fenerbahçe en Ajax beginnen langzamerhand naar de klok te kijken. Het lijkt erop dat men niet veel risico meer wil nemen.
79'
Ajax probeert nog wel om tot kansen te komen, maar het ontbreekt de Amsterdammers in de eindpass.
78'
Laatste wissel bij Ajax. Daley Sinkgraven komt voor El Ghazi.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
76'
Slordigheid, daar kan je de tweede helft het beste mee omschrijven.
74'
Dubbele wissel bij de Turken. Van Persie en Diego gaan naar de kant. Fernandão en Ozan Tufan komen in de ploeg.
73'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Ozan Tufan
73'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Diego
72'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Fernandão
72'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Robin van Persie
71'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (AFC Ajax)
Gele kaart voor Mitchell Dijks. De robuuste verdediger van Ajax voorkomt een counter van Fenerbahçe en krijgt geel.
71'
Nog een kleine twintig minuten in Istanboel. Fenerbahçe en Ajax schieten eigelijk weinig op met een gelijkspel.
69'
Mooi momentje van Ajax! Klaassen zet zijn voet tegen een vrije trap van Schöne. De bal lijkt in de verre hoek binnen te vallen, maar doelman Fabiano kan op het allerlaatste moment nog redding brengen.
68'
Fenerbahçe blijft dreigend, maar het staat nog altijd 0-0 in Turkije.
65'
Gele kaart voor Caner Erkin (Fenerbahçe)
Caner gaat op de bon. De Turk is het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter om Fenerbahçe geen strafschop te geven en maakt een wegwerpgebaar.
64'
Bal van de lijn! Ajax ontsnapt opnieuw! Een hoekschop vanaf de linkerkant van Nani komt op het hoofd van Souza, maar Schöne haalt de bal van de lijn.
64'
Fischer gaat naar de kant. De Deen werd gedomineerd door Gökhan. Younes komt in de ploeg voor hem. Ook Van Rhijn wordt naar de kant gehaald. Tete komt voor hem.
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kenny Tete
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Amin Younes
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
62'
Het lijkt erop dat Frank de Boer zo dadelijk een dubbele wissel gaat doorvoeren. Younes komt inderdaad in de ploeg. Ook Kenny Tete maakt zich klaar voor een invalbeurt.
62'
Fenerbahçe dwingt Ajax momenteel ver terug. De Turken zijn nog altijd dreigend, maar echt grote kansen zijn er niet.
61'
Misschien wordt het tijd voor Amin Younes bij Ajax. El Ghazi is een aantal keer Caner voorbij gekomen op de rechterflank, maar Fischer heeft het nog altijd lastig op de linkerflank.
59'
Van Persie deelt een beuk uit aan Cillessen, maar de scheidsrechter geeft Van Persie enkel een waarschuwing.
56'
Deze wedstrijd heeft een doelpunt nodig om écht tot leven te komen.
55'
Schot van afstand! Nani probeert het maar eens vanaf een meter of twintig, maar zijn poging mist kracht.
53'
Eindelijk weer een kansje. Diego slingert de bal voor vanaf de rechterflank. Van Persie kan zijn hoofd tegen de bal zetten, maar hij kan zijn poging onvoldoende richting meegeven.
52'
Verdedigend lijkt het wel te kloppen bij Ajax, maar aanvallend speelt het te gehaast. De Amsterdammers proberen nu al een aantal keer op rij de aanval te zoeken via een diepe bal, maar die komt telkens niet aan.
50'
Het meeste balbezit is in het begin van de tweede helft voor Fenerbahçe.
48'
Fenerbahçe en Ajax beginnen met veel slordigheden aan de tweede helft.
46'
De bal rolt weer in Turkije. Ajax heeft afgetrapt.
46'
45'

We gaan rusten in Turkije met de brilstand op het scorebord. Het begin was veelbelovend voor de Amsterdammers, maar na acht minuten spelen kreeg Fenerbahçe tijdelijk een licht overwicht. De grootste kans van de eerste helft kwam na elf minuten op naam van Robin van Persie. De Nederlander had van dicht bij moeten scoren, maar Ajax-doelman Jasper Cillessen bracht redding. Fenerbahçe bleef even het initiatief nemen, maar wist vervolgens ook weinig kansen meer te creëren.
45'
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord in Turkije?
41'
Viktor Fischer heeft een lastige avond tegenover Gökhan Gönül. De Turkse verdediger geeft Fischer voorlopig geen ruimte om te excelleren.
39'
Pegel van afstand! Nemanja Gudelj besluit om van grote afstand te schieten. De Serviër haalt uit vanaf een meter of 35, maar mikt een metertje over het Turkse doel.
36'
El Ghazi lijkt te ontsnappen na een lange bal vanuit achteruit, maar Ba grijpt op het allerlaatste moment in.
35'
De sloper uit Senegal (Ba, red.) dwingt respect af achterin bij Fenerbahçe. Hij zit er telkens bovenop en gebruikt - waar nodig - een stevige tackle om een speler van Ajax van de bal te zetten.
32'
Kansje voor Fenerbahçe. Het is Van Persie die het doel van Ajax onder vuur neemt, maar hij brengt daarmee Cillessen niet in de problemen.
31'
Ajax durft spelers die in de dekking staan niet aan te spelen. Aanvoerder Klaassen vroeg een aantal keer nadrukkelijk de bal, maar zijn medespelers durven het niet aan om hem aan te spelen.
29'
De dreiging komt vooral van Fenerbahçe. Ajax straalt, als het de bal heeft, niet uit dat het gaat scoren.
28'
Het duel begon leuk en enerverend, maar inmiddels valt het tegen. Fenerbahçe heeft één grote kans gehad. Ajax kan daar eigenlijk geen noemenswaardige mogelijkheid tegenover stellen.
26'
Fenerbahçe laat Ajax rustig de bal rondspelen op eigen helft. Zodra Ajax over de middellijn komt, dan vliegen de Turken over het veld.
24'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Ajax. Ricardo van Rhijn schoffelt Nani onderuit en krijgt terecht geel van scheidsrechter David Fernández Borbalán.
24'
Het meeste balbezit is inmiddels weer voor Ajax. Het publiek heeft het dus weer druk met fluiten. Het balbezit levert Ajax voorlopig weinig op.
23'
Schöne moet het in de punt van de aanval opboksen tegen Abdoulaye Ba. Schöne past twee keer in de boomlange mandekker uit Senegal. Wat een beest!
21'
Poging van Ajax. El Ghazi krijgt de bal op de rechterflank aangespeeld. De buitenspeler maakt een actie en probeert vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied met zijn linkervoet de doelman van Fenerbahçe te verrassen. Het schot van El Ghazi gaat echter naast het doel.
20'
Ajax probeert - als het kan - rustig op te bouwen, maar de centrale verdedigers van Ajax, Joël Veltman en Jaïro Riedewald, hebben eigenlijk geen afspeelmogelijkheden. Fenerbahçe gooit de pot dicht als het de bal niet heeft.
18'
Het is nu Fenerbahçe dat het meeste balbezit heeft. De Turkse ploeg speelt fel en aast op een vroeg doelpunt.
17'
Ajax weet de bal niet meer in de ploeg te houden. De Amsterdammers begonnen goed, maar lijken nu te paniekeren in balbezit.
15'
Ajax komt er niet meer uit. Fenerbahçe neemt het heft in handen. Een doelpunt hangt in de lucht.
14'
Ajax moet nu de rust bewaren en het spel van de eerste acht minuten opnieuw oppakken.
13'
... Caner brengt de bal voor het doel. Van Persie en Simon Kjær lopen elkaar voor het doel in de weg, waardoor Fenerbahçe niet tot een grote kans komt.
13'
Caner Erkin en Nani staan achter de bal...
13'
Fenerbahçe krijgt een vrije trap op een bruikbare positie. Ajax moet oppassen.
11'
Ajax ontsnapt! Fenerbahçe is los! Een aantal hachelijke momenten voor het doel van Ajax. In eerste instantie moet Jasper Cillessen redding brengen op een poging van afstand. Cillessen duwt de bal naar de zijkant, maar daar staat een speler van Fenerbahçe te wachten. Hij brengt de bal opnieuw in, waardoor Robin van Persie een levensgrote kans krijgt. Cillessen brengt echter wederom redding, waardoor Ajax ontsnapt aan een vroege achterstand.
10'
Fenerbahçe duikt voor het eerst op voor het doel van Ajax. Lazar Marković krijgt tot twee keer toe een kans om te schieten. Het eerste schot van de Serviër wordt geblokt, vervolgens schiet hij - via een Ajacied - naast.
10'
Ajax begint aardig aan het duel met Fenerbahçe. De Amsterdammers nemen het initiatief.
8'
Ajax wordt gevaarlijk in de counter! Schöne is er samen met Davy Klaassen razend snel uit. De Deen mag uiteindelijk - vanuit een lastige hoek - schieten, maar ziet zijn poging via een Turkse verdediger naast het doel verdwijnen.
6'
Anwar El Ghazi start overigens niet in de spits. Lasse Schöne begint in de punt van de aanval en El Ghazi staat voorlopig op rechts.
5'
Het publiek blijft druk met fluiten. Ajax heeft voorlopig het meeste balbezit, dus het kan een lange avond worden voor de fans van Fenerbahçe.
4'
Fenerbahçe-doelman Fabiano moet voor de eerste keer in actie komen. Een vrije trap vanaf de rechterflank wordt aangeraakt en komt in de baan van de doelman. De Braziliaan besluit om de bal weg te stompen.
2'
Zodra Ajax aan de bal is begint het publiek te fluiten. Welkom in Istanboel!
1'
We zijn begonnen in Turkije!
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Fenerbahçe - Ajax. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Fenerbahçe

Fenerbahçe is - net als elk seizoen - aan het strijden om de Turkse titel met Beşiktaş en Galatasaray. Na acht competitiewedstrijden staat Fenerbahçe met zeventien punten op de derde plaats. Fenerbahçe heeft slechts twee punten achterstand op koploper Beşiktaş. In de Europa League wil het daarentegen nog niet echt lukken. Na twee wedstrijden staat de Turkse club op één punt. In eigen huis verloor Fenerbahçe van het Noorse Molde FK (3-1, red.), terwijl de Turken in Schotland niet verder kwamen dan een gelijkspel (2-2, red.) tegen Celtic. Fenerbahçe heeft daardoor een overwinning nodig om uitzicht te houden op de volgende ronde.

Ajax

De resultaten in de Eredivisie zullen Ajax-trainer Frank de Boer tevreden stellen. Na negen competitiewedstrijden staan de Amsterdammers - samen met Feyenoord - aan kop. De resultaten in de Europa League zijn echter teleurstellend. In de Amsterdam ArenA speelde Ajax met 2-2 gelijk tegen Celtic, daarna volgde in Noorwegen een gelijkspel (1-1, red.) tegen Molde FK. Voor Ajax geldt dus hetzelfde als voor Fenerbahçe. Een nederlaag is geen optie.

Historie

Het is niet de eerste keer dat Ajax en Fenerbahçe elkaar tegenkomen in Europees verband. Tijdens het seizoen 1968/1969 stond er een dubbele ontmoeting in de Champions League op het programma. Op het spel stond een plek in de kwartfinale. Beide duels werden - met legende Johan Cruyff - door Ajax met 2-0 gewonnen. In Turkije scoorden Piet Keizer en Klaas Nunninga. In Amsterdam was Nunninga wederom trefzeker, terwijl ook Bennie Muller tot scoren kwam.