Slovan Liberec Donderdag, 22. Oktober 2015
21:05 uur
FC Groningen
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kevin Luckassen 87. / Schot met rechts  (Lukáš Pokorný)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Danny Hoesen 90. / Schot met rechts

90'
De tweede helft begon FC Groningen goed. De ploeg kwam beter uit de kleedkamer dan de tegenstander en kreeg zowaar een paar kansen. Mahi schoot uit een vrije trap tegen de lat. Voor de thuisploeg was Josef Šural nog een keer dichtbij met een omhaal, maar zijn poging ging over. In de slotfase ging het pas los en leek Kevin Luckassen de drie punten binnen te halen voor Slovan Liberec, maar FC Groningen kwam in de allerlaatste seconde nog langszij. In eerste instantie mistte Danny Hoesen de penalty, maar in de rebound schoot hij wel raak. FC Groningen pakt dus het eerste punt in Europa.
90'
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:1 door Danny Hoesen
Danny Hoesen doet het toch voor Groningen. De spits mist in eerste instantie de penalty, maar in de rebound schiet hij dan raak in het dak van het doel.
90'
Penalty gemist door Danny Hoesen, FC Groningen
90'
STRAFSCHOP FC GRONINGEN
89'
Ook Slovan Liberec wisselt. Josef Šural verlaat het veld en voor hem komt in de plek Isaac Sackey.
89'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Isaac Sackey
89'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Josef Šural
88'
Na de goal is Antonia meteen binnen de lijnen gekomen. Hij vervangt Kasper Larsen. Alles of niets dus.
88'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
88'
Wissel uit bij FC Groningen -> Kasper Larsen
87'
Doelpunt voor Slovan Liberec, 1:0 door Kevin Luckassen
En meteen is het de 1-0 voor de Tsjechen. Uit een corner kan de bal niet worden weggewerkt en via Lukáš Pokorný komt de bal bij Kevin Luckassen die het behendig afrondt.
87'
Het worden nog lastige minuten voor FC Groningen dat nu dus met tien man verder moet.
84'
Liberec haalt de met bloed besmeurde Shala er meteen af. Hij wordt in de laatste minuten vervangen door Daniel Bartl.
84'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Daniel Bartl
84'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Herolind Shala
83'
Rode kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
FC Groningen moet verder met tien man. De Leeuw gaat voor de bal maar raakt het hoofd van Herolind Shala. De scheidsrechter is onverbiddelijk en stuurt de net ingevallen De Leeuw weg.
80'
Nu ligt het initiatief wel weer bij de thuisploeg. Invaller Kevin Luckassen probeert het met een poging in de korte hoek, maar Sergio Padt houdt zijn doel schoon.
79'
OMHAAL VAN ŠURAL
Invaller Kevin Luckassen legt de bal goed terug richting de penaltystip. Daar staat Josef Šural die de bal ineens met een omhaal op doel schiet. Het doel is net iets te laag voor deze mooie poging.
78'
Een tweede wissel bij FC Groningen. De ene aanvoerder gaat eruit en de andere aanvoerder erin. Michael de Leeuw maakt zijn rentree. Maduro mag gaan rusten.
78'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
78'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
76'
Lekkere volley van Herolind Shala. Een afvallende bal wordt ineens op de slof genomen door de nummer negen van Slovan Liberec. De bal daalt te laat, waardoor Sergio Padt de bal over kijkt.
75'
Albert Rusnák heeft wederom geen oog voor zijn medespelers. De kleine middenvelder kapt naar zijn goede been en probeert het dan uit een lastige hoek, maar Tomáš Koubek ligt goed en grijpt de bal.
73'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Hateboer is te laat en schopt het been van Zdenek Folprecht onderuit. Dat komt de rechtsback op geel te staan.
72'
Aanvoerder David Pavelka schiet van afstand. Hij probeert de bal met zijn linker richting de verre hoek te krullen, maar de bal gaat veel te hoog.
72'
Tibbling moet overigens ook gaan oppassen, want de middenvelder heeft al geel op zak en maakt toch steeds overtredingen, zij het kleintjes, maar toch.
70'
Logische wissel bij FC Groningen. Linssen is op en gaat naar de kant. Voor hem komt een andere spits in de plaats: Danny Hoesen.
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Bryan Linssen
69'
Mahi met een goede actie. Hij dribbelt de zestien in en wil de bal dan netjes opzij leggen richting Hateboer, maar die bal is te kort.
66'
Enorme kans voor Dmitri Efremov. De aanvaller staat helemaal vrij, dreigt dan te schieten, maar kapt de inglijdende Kasper Larsen uit. Wanneer Padt uitkomt wordt het moeilijk voor de aanvaller, hij schiet ruim naast.
66'
FC Groningen wordt sterker en sterker, maar de puf lijkt er ook wel een beetje uit bij Linssen.
62'
Linssen gaat in een duel met Ondřej Švejdík neer in de zestien, maar scheidsrechter Christian Dingert wil hier ook niet aan een strafschop denken.
61'
Slovan is het eerste team wat wisselt. Marek Bakoš moet naar de kant en voor hem komt in de plaats Kevin Luckassen.
61'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Kevin Luckassen
61'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Marek Bakoš
61'
Goede actie van Linssen. De aanvaller zet druk op de keeper die wordt ingespeeld. Doelman Tomáš Koubek wil de bal dan over Linssen heen spelen, maar Linssen raakt de bal. Jammer voor Linssen houdt hij de bal niet binnen.
60'
Lukáš Bartošák met een lastige bal op het doel in de korte hoek. Padt lijkt de bal pas laat aan te zien komen, maar zit wel goed in de korte hoek. In de rebound kunnen de Tsjechen niet meer bij de bal komen.
59'
Groningen komt beter in de wedstrijd. Een mooie aanval van de uitploeg eindigt bij een één-tweetje tussen Linssen en Maduro, maar laatstgenoemde komt niet tot een schot. De aanval was wel goed.
57'
Gele kaart voor Simon Tibbling (FC Groningen)
Simon Tibbling heeft de eerste Groningse kaart gekregen. De Zweed die geen beste wedstrijd speelt tot dusver is te laat en wordt uitgekapt. Dan probeert het het te herstellen, maar doet dat met zijn hand.
54'
MAHI SCHIET OP DE LAT
Dat was dan de beste poging van FC Groningen tot nu toe. De spits van FC Groningen krijgt een vrije trap mee en neemt die ook zelf. Met de wreef schiet hij de bal op doel, en die zakt ook nog snel. Lager dan het houtwerk komt de bal helaas niet.
51'
Prachtige opening van Mahi, die de bal met een stift naar Albert Rusnák brengt. Dan staat Hateboer helemaal vrij aan de rechterkant van Rusnák, maar besluit hij het zelf te doen. Hateboer is woedend.
49'
Mogelijkheid voor FC Groningen: Simon Tibbling krijgt de bal op zijn pantoffel, maar er volgt een rolletje over de grond, die doelman Tomáš Koubek gemakkelijk kan oprapen.
49'
Herolind Shala gaat neer in de zestien en vraagt om een penalty. Niet zo gek, want Etiënne Reijnen duwt de aanvaller met twee handen naar de grond. De scheidsrechter wil er echter niet aan.
46'
De tweede helft loopt. Geen wijzigingen aan beide kanten. FC Groningen blijft voorlopig nog met vijf verdedigers spelen.
46'
45'
FC Groningen moet verdedigen in de eerste helft. Daar kiest het ook zelf voor, want het laat de tegenstander komen. Tot echte grote kansen heeft dat niet geleid, maar zelf creeert de ploeg van Erwin van de Looi ook geen kansen. Het gevaarlijkste moment kwam uit een kopbal van Dmitri Efremov, maar FC Groningen-doelman Sergio Padt bracht redding. Vlak voor rust was het rechtsback Vladimír Coufal die het nog probeerde met een volley, maar Padt was opnieuw een sta in de weg. Het staat voorlopig nog 0-0 in Tsjechië.
45'
45'
Herolind Shala heeft nog weinig kansen gehad, dus probeert de spits het ook maar eens van afstand. Zijn schot gaat ruim over.
43'
Heerlijk geraakt door Vladimír Coufal. De rechtsback ziet de bal op zich af stuiteren, neemt de bal dan ineens op de pantoffel en zorgt ervoor dat Sergio Padt gestrekt moet gaan. In de rebound probeert Josef Šural het in de korte hoek, maar zijn schot verdwijnt ruim naast.
40'
Josef Šural is de man van de voortzettingen. De middenvelder levert nu een corner af, die door Lukáš Pokorný wordt verlengt. Echter staat er niemand achter om de bal te ontvangen.
37'
De extra verdediger die Van de Looi heeft neergezet zorgt er natuurlijk voor dat de verdediging potdicht zit. Aan de andere kant mist het op aanvallend vlak wel een extra mannetje. En dat terwijl FC Groningen vanavond echt een resultaat nodig heeft.
35'
Nog tien minuten voordat het rust is in Tsjechië. Op een schot en een kopbal na is het niet echt gevaarlijk geweest voor de goal van FC Groningen-doelman Sergio Padt. FC Groningen zelf is echter ook nog niet gevaarlijk geweest.
32'
Aan de werklust van Mimoun Mahi ligt het in ieder geval niet. De aanvaller zet snel druk, is bij elke aanval betrokken en durft de duels ook hard in te gaan.
30'
Het is een situatie waar FC Groningen zich vaak in bevindt dit Europese seizoen: De Groningers worden achteruit gedreven, waardoor de ploeg van Erwin van de Looi moeten gokken op de counter.
27'
Weer een kans voor Slovan Liberec. David Pavelka probeert het met een lage schuiver van afstand. De bal wordt geblokkeerd door Marek Bakoš. Die kan op zijn beurt nog wel draaien, maar niet op doel schieten, omdat een FC Groningen-verdediger snel de bal wegwerkt.
26'
FC Groningen heeft het niet makkelijk vanavond. In de eerste 25 minuten van de wedstrijd is het vooral de thuisploeg wat al een paar keer gevaarlijk is. FC Groningen loert een beetje op de counter.
25'
Gele kaart voor Lukáš Pokorný (Slovan Liberec)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is daar. En een hele terechte. Lukáš Pokorný gaat hard door op Hedwiges Maduro, die net de bal had weggespeeld.
23'
Lukáš Bartošák wederom met een goede voorzet. Het is Efremov die voor Reijnen komt en de bal op doel kopt. Sergio Padt moet de bal overtikken. Goede kans voor de thuisploeg.
20'
Snelle omschakeling van FC Groningen. Tibbling geeft de bal meteen diep op Mahi. De aanvaller gaat richting de goal, schiet de bal dan via de verdediger over. Met een beetje geluk valt zo'n bal wel in het netje, want dit scheelde niet veel.
18'
Daar is de eerste mogelijkheid voor FC Groningen. Bryan Linssen kan de diepte bal niet goed controleren en plots komt de bal voor de voeten van Mimoun Mahi. De aanvaller legt de bal eerst goed voor zijn rechter, alvorens hij schiet. De bal gaat twee meter naast.
17'
Josef Šural neemt vanaf links een vrije trap en draait die bal hoog de zestien in, maar ver komt de bal niet. Op de rand van de zestien komt Zdenek Folprecht naar de bal toe en die verlengt de bal kundig met zijn hak. Padt ziet het van ver aankomen en plukt de bal uit de lucht.
14'
Slovan probeert het ook met een hoge voorzet van de zijkant. Lukáš Bartošák slingert de bal voor en Herolind Shala is degene die mag koppen. De speler van Slovan krijgt echter niet genoeg kracht achter die bal waardoor Padt gemakkelijk kan vangen.
11'
Een kleine kopkans voor FC Groningen. De voorzet vanaf rechts is afkomstig van de voet van Hans Hateboer. De back geeft de bal hoog voor richting de andere meegekomen back: Abel Tamata. De oud PSV-er kopt de bal meters over het doel.
9'
Bryan Linssen gaat hard door op Josef Šural. De Tsjech poort Linssen en de aanvaller wil dat goedmaken, maar doet dat met een overtreding.
6'
Dat was de eerste kans voor Slovan Liberec. Het is de nummer tien Folprecht die zijn tegenstander uitkapt en dan met links de verre hoek zoekt. Padt gaat gestrekt en kan wegtikken.
5'
Leuk momentje: Slovan Liberec mag ingooien en de Zdenek Folprecht gooit de bal snel tegen de rug van Josef Šural aan. Vervolgens neemt Folprecht de bal mee. Opmerkelijk, maar het mag gewoon.
3'
Voor Groningen is de opdracht duidelijk: winnen. De ploeg van Erwin van de Looi heeft tot dusver nog geen punt gepakt en willen ze nog aanspraak maken op de volgende ronde, dan moeten er dus drie punten gepakt worden.
1'
De bal rolt in het U Nisy stadion. FC Groningen heeft de wedstrijd in gang gebracht.
1'
De spelers maken zich op voor de wedstrijd. De thuisaanhang heeft er een feestje van gemaakt op de tribunes. Helemaal vol is het echter niet, dat geldt overigens wel voor het uitvak. We gaan zo beginnen in Tsjechië. Heel veel plezier bij deze wedstrijd.
Omdat Rasmus Lindgren nog niet van de partij is en Michael de Leeuw op de bank zit, is Hedwiges Maduro de aanvoerder bij FC Groningen.
Erwin van de Looi heeft zijn opstelling op één plek gewijzigd ten opzichte van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Willem II van afgelopen weekend. In die wedstrijd stond Jesper Drost nog in de basis, maar vanavond begint de middenvelder op de bank. Zijn plaats wordt overgenomen door een verdediger: Kasper Larsen. Michael de Leeuw is weer terug nadat hij afgelopen week ziek was. De aanvaller start echter niet.

Ook bij de tegenstander één wijziging ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. Lukáš Bartošák krijgt een basisplaats en dat gaat ten koste van Milan Kerbr, die afwezig is. Bij Slovan Liberec begint oud FC Groningen-speler Ondřej Švejdík in de verdediging.
Het is erop of eronder voor FC Groningen vanavond. De ploeg van Erwin van de Looi kan het zich niet permitteren om vanavond tegen Slovan Liberec wederom met lege handen naar huis te gaan. De Groningers hebben tot dusver nog geen wedstrijd gewonnen en om eventueel nog door te willen gaan, moet er dus gepresteerd worden, om te beginnen tegen Slovan Liberec. Mijn naam is Thomas Mulder en ik voorzie jullie van commentaar bij deze wedstrijd.

Groningen in Europa
Tot dusver speelde FC Groningen dit seizoen twee wedstrijden in de poulefase van de Europa League. In het eerste duel in de Euroborg was FC Groningen toeschouwer van Olympique Marseille, dat veel te sterk was voor de thuisploeg. Het werd 0-3 voor de Fransen. Daarna moest de ploeg van Erwin van de Looi op bezoek in Braga. Sporting trok daar aan het langste eind, maar FC Groningen kreeg daar wel kansen en dat is hoopgevend.

De tegenstander van vanavond, Slovan Liberec, verloor met dezelfde cijfers van Sporting Braga. Toch wisten de Tsjechen al wel te winnen in de Europa League en niet tegen de minste ploeg: Olympique Marseille. De ploeg van Jindřich Trpišovský wist in Frankrijk met 0-1 te winnen. Sporting Braga gaat met de volle zes punten uit twee wedstrijden aan de leiding in de groep. Slovan Liberec en Olympique Marseille hebben drie punten achter hun naam staan. FC Groningen staat nog op nul, maar daar kan vanavond wat aan veranderen.

Nog geen Lindgren bij de Noordelingen
FC Groningen kan vanavond in ieder geval weer beschikken over Michael de Leeuw. De aanvaller is teruggekeerd in de wedstrijdselectie, nadat hij tegen Willem II afgelopen weekend ontbrak vanwege ziekte. Aanvoerder Rasmus Lindgren is er nog steeds niet bij. De Zweed heeft nog steeds last van een enkelblessure. Ook Desevio Payne en Dino Islamovic zijn niet afgereisd naar Tsjechië, zij zijn geblesseerd. Wel neemt Erwin van de Looi derde doelman Stefan van der Lei mee. Van der Looi neemt Alfons Arts mee als tweede assistent-coach, omdat Marcel Groninger niet beschikbaar is vanwege zijn werkzaamheden als hoofdtrainer bij HHC Hardenberg. Arts is normaliter trainer van Jong FC Groningen.

Bij Slovan Liberec speelt een bekende voor de Groningers: Ondřej Švejdík. De Tsjech daalde in de zomer van 2006 neer in de hoofdstad en speelde daar tot de zomer van 2010. Daarna vertrok de verdediger naar zijn vaderland, waar hij speelde voor Sparta Praha, FK Dukla Praha en vanaf dit seizoen dus voor Slovan Liberec. Of Lukáš Bartošák, Jan Sýkora en Michael Rabušic meedoen is nog onzeker.

Wie er vanavond wel bij beide teams spelen dat weten we een uurtje voor de wedstrijd. Dan zijn de opstellingen hier te vinden. Het onderlinge duel begint zelf om 21.05 uur en staat onder leiding van de Duitser Christian Dingert.