AZ Alkmaar Donderdag, 1. Oktober 2015
19:00 uur
Athletic Bilbao
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 55. / Schot met links  (Muamer Tanković)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Eneko Bóveda 65. / Eigen goal
2 : 1 Torinfos in de Ticker Aduriz 75. / Schot met rechts  (Eneko Bóveda)

90'
Het ging met hangen en wurgen, maar de Alkmaarders stappen als winnaar van het veld. Door doelpunten van Markus Henriksen en Ridgeciano Haps liep AZ uit naar een 2-0 voorsprong. Na het inbrengen van enkele vedettes bij Athletic kantelde de wedstrijd, maar het enige doelpunt van Aduriz was niet genoeg om er een gelijkspel uit te halen.
90'
90'
De blessuretijd bedraagt vier minuten! Het zou knap zijn als de Alkmaarders het volhouden, de ploeg moet echter wel tot het uiterste gaan.
90'
Gele kaart voor Gino Coutinho (AZ Alkmaar)
De doelman krijgt de gele prent omdat hij te veel tijd neemt bij het nemen van een doeltrap.
89'
Op het laatste kwartier na speelt AZ een sterke wedstrijd. De krachten vloeien weg bij de Alkmaarders, maar met de steunt van het publiek blijft de ploeg nog altijd overeind.
87'
AZ moet het nog even volhouden. Invaller Thom Haye moet zijn team daarbij helpen. De middenvelder krijgt een paar minuten speeltijd van John van den Brom.
87'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
87'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
85'
Williams valt goed in bij de Spanjaarden. De aanvaller is dreigend en heeft al enkele kansen gehad. Als hij zijn vizier iets scherper had staan, dan had Athletic hier misschien op gelijke hoogte gestaan.
84'
De omhaal van Williams gaat maar net naast!
De aanvaller krijgt de bal voor zijn voeten uit een ingooi en probeert het met een omhaal. Gino Coutinho ziet de poging echter maar net langs de paal vliegen.
82'
Williams kopt de bal naast!
De aanvaller weet een scherp aangesneden voorzet niet op goal te koppen, terwijl hij veel ruimte krijgt. Hier komt AZ goed weg!
81'
Nog een kleine tien minuten moet AZ het vol zien te houden. De Alkmaarders staan nu wel onder druk en zijn de laatste tien minuten niet meer te vinden op de helft van Athletic.
78'
De moegestreden Vincent Janssen is naar de kant gehaald door John van den Brom. Alireza Jahanbakhsh mag nog ruim tien minuten meedoen en zal vooral op de counter bediend moeten worden met zijn snelheid.
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
76'
John van den Brom voert een verdedigende wissel door. Muamer Tanković, goed voor twee assists, wordt naar de kant gehaald. Invaller Derrick Luckassen moet zorgen dat AZ de overwinning over de streep trekt.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
75'
Doelpunt voor Athletic Bilbao, 2:1 door Aduriz
Het voorbereiden werk is van Williams en Eneko Bóveda. Laatstgenoemde legt de bal panklaar voor de ingevallen spits die zich niet bedenkt en hard uithaalt. Doelman Gino Coutinho is voor het eerste vanavond kansloos op een schot.
73'
Athletic claimt een penalty! Aduriz gaat naar de grond na een duwtje in de rug door Mattias Johansson, maar scheidsrechter Ivan Kružliak vindt het te licht voor een strafschop.
72'
Het is AZ dus opnieuw gelukt om twee keer te scoren in een Europees duel. Dit lukte ook al in de vijf voorgaande wedstrijden dit seizoen.
71'
Gele kaart voor Raúl García (Athletic Bilbao)
De Spanjaard haalt Ridgeciano Haps met een sliding neer en voorkomt dat AZ aan een veelbelovende aanval kan beginnen. De middenvelder van Athletic krijgt hiervoor een terechte gele kaart.
67'
Athletic lijkt nu echt wakker geschut, want na het tweede doelpunt zetten de Spanjaarden vroeg druk en duiken direct op in het strafschopgebied van Gino Coutinho. Tot een schot komt de ploeg van Ernesto Valverde echter niet.
65'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Eneko Bóveda (eigen doelpunt)
Muamer Tanković legt de bal op de vleugelverdediger die over linkerflank meestoomt. Haps probeert de bal voor te geven, maar via het been van Eneko Bóveda vliegt de bal ineens over doelman Iago Herrerín in het doel. Dit ziet er goed uit voor de Alkmaarders!
64'
Daar was al een klein kansje voor Athletic. Een rommelige corner gaat via het lichaam van Aduriz net naast het doel van Gino Coutinho.
63'
In een paar minuten heeft Ernesto Valverde al zijn wissels verbruikt. Vedettes en Aduriz en Raúl García moeten dan alsnog een half uur meedoen. Kijken zij wel het verschil kunnen maken.
63'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Raúl García
63'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Iturraspe
63'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Aduriz
63'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Kike Sola
57'
Na het doelpunt heeft trainer Ernesto Valverde meteen gewisseld. Williams is in het veld gekomen en moet er voor zorgen dat Athletic hier niet met een nederlaag van het veld stapt.
57'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Williams
57'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Aketxe
55'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Markus Henriksen
Wat slim gedaan door Henriksen! De Noor liet zich behandelen voor een blessure, maar stapt middenin de aanval het veld weer in. Muamer Tanković heeft een uitstekende pass in huis, de controle bij Henriksen is goed en de middenvelder schuift de bal onder doelman Iago Herrerín door.
53'
Ai, een smerige overtreding van Iturraspe. De Bask schopt hard tegen de linker achillespees van Markus Henriksen, die zich moet laten behandelen buiten het veld. Hopelijk kan hij door.
52'
Ridgeciano Haps, de vervanger van Rajko Brežančić, speelt vooralsnog een ontzettend sterke partij. De rappe AZ-speler staat verdedigend zijn mannetje en stoomt regelmatig langs de zijlijn naar voren.
50'
Gele kaart voor Gurpegi (Athletic Bilbao)
De verdediger hangt om de nek van Vincent Janssen terwijl de bal aan de andere kant van het veld is. De scheidsrechter laat doorspelen, maar nadat de aanval is gestrand krijgt Gurpegi alsnog zijn terechte gele kaart.
47'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
De Zweed glijdt met een gestrekt been vooruit en raakt de bal. De sliding is echter hard en scheidsrechter Ivan Kružliak vindt het een gele kaart waard.
47'
En we zijn weer begonnen in Alkmaar! Lukt het AZ om de overwinning naar zich toe te trekken of gaat Athletic er met de volle buit vandoor?
46'
45'
AZ startte de wedstrijd sterk en kreeg een kleine kans, maar Vincent Janssen kon de bal niet lekker afdrukken. Naarmate de wedstrijd vorderde nam Athletic het heft in handen en door middel van goed voetbal dook het een aantal keer gevaarlijk op voor doelman Gino Coutinho. De keeper was de grote man bij AZ met enkele mooie reddingen. Tussendoor had Ben Rienstra met een vlammend schot pech dat Iago Herrerín zijn vingertoppen tegen de bal kreeg waardoor het leer uiteenspatte op de lat.
45'
44'
Er ligt behoorlijk wat ruimte op het veld zo vlak voor de rust, maar beide ploegen weten er niet van te profiteren.
40'
Iago Herrerín leek een koele kikker na zijn trucje in de openingsfase, maar in de eerste helft is de doelman al enkele keren onder druk gezet en telkens schiet de doelman de bal gehaast de tribune in.
37'
Schitterende redding van Gino Coutinho!
De doelman houdt zijn ploeg momenteel op de been. Na geklungel in de defensie bij AZ mag uiteindelijk Aketxe van twintig meter uithalen. Zijn schot is geplaatst en zeilt naar de kruising, maar Coutinho strekt zich en weet de bal tot corner te verwerken. Sterke redding van de doelman!
36'
Bij Augsburg-Partizan zijn de bezoekers op een 0-1 voorsprong gekomen door een doelpunt van Andrija Živković.
34'
Nu is het Viguera die doelman Gino Coutinho onder vuur neemt, maar zijn poging met binnenkant voet is een eenvoudige prooi voor de keeper van AZ.
32'
Eraso krijgt alle ruimte van AZ en stoomt op naar het doel van de Alkmaarders. Van een meter of achttien probeert de Bask het, maar zijn schot wordt naast getik door Gino Coutinho.
30'
AZ heel dichtbij de openingstreffer!
Na een hele mooie aanval speelt Muamer Tanković met een overstapje Ben Rienstra vrij. De middenvelder schiet van randje zestien de bal snoeihard op de lat. De aanval loopt verder en opeens dijkt Vincent Janssen op voor doelman Iago Herrerín, maar zijn lobje wordt van de lijn gehaald.
26'
En weer speelt AZ een aanval niet goed uit. Op de rechterflank heeft Mattias Johansson alle ruimte en stoomt mee op naar voren, maar de rechtsback schuift de bal zo in de voeten van de tegenstander.
23'
AZ kan counteren na een corner van Athletic, maar de Alkmaarders zijn slordig en trappen in de buitenspelval van de Baskische club.
19'
AZ lijkt een beetje onder de indruk te zijn van de Spanjaarden en hebben moeite om een opening te vinden, daardoor kiezen de Alkmaarders al snel voor de lange bal. Vincent Janssen vecht met Gurpegi stevige duels uit, maar moet het vooralsnog afleggen tegen de Bask.
15'
De eerste tien minuten gingen gelijk op, maar een kansje voor Vincent Janssen. Daarna volgden een paar hachelijke momenten voor het doel van Gino Coutinho, maar AZ temporiseert het spel nu.
14'
Prachtig! Athletic-doelman Iago Herrerín wordt door Muamer Tanković onder druk gezet, maar de keeper laat zich niet gek maken en kapt de aanstormende Zweed uit. Mooi om te zien!
13'
De Basken houden de druk erop bij AZ, want de ploeg schiet weer op het doel van Gino Coutinho. Ditmaal gaat de bal naast!
12'
Daar was bijna de voorsprong voor Athletic!
Kike Sola krijgt de bal plots voor de voeten en schiet van een meter of acht ineens op doel. Doelman Gino Coutinho heeft een uitstekende reflex in huis en voorkomt dat de Spanjaarden op voorsprong komen.
11'
Ook Athletic heeft voor het eerst op doel geschoten. De Spaanse ploeg heeft lange tijd balbezit en combineert er rustig op los. De poging is echter van ver, te ver. Want de bal gaat hoog over!
9'
We kunnen wat doelpunten verwachten van AZ, want in alle vijf voorgaande Europa League-duels scoorde de ploeg van John van den Brom minstens twee keer.
7'
Eerste grote kans is voor AZ!
Joris van Overeem bedient Vincent Janssen met een uitgekiende lange bal. De spits van AZ controleert de bal goed, maar schiet de bal van randje zestien recht op de keeper van Athletic af.
5'
De eerste mogelijkheid wordt niet goed benut door AZ. Jop van der Linden, de vaste vrije trappen specialist, mag aanleggen voor een vrije trap. De verdediger slingert de bal echter te hoog en te ver voor het doel waardoor Iago Herrerín de bal makkelijk kan vangen.
5'
Beide ploegen tasten, ondanks het hoge tempo, vooralsnog rustig af. AZ probeert de bal rustig rond te tikken, maar wordt steeds vroeg onder druk gezet. Athletic hanteert vooralsnog de lange bal.
3'
Ernesto Valverde spaart dus enkele spelers. Zo zitten Aduriz, die in de Supercopa nog meerdere keren trefzeker was tegen Barcelona en Raúl Garcia, die afgelopen zomer van Atletico Madrid overkwam, op de bank. Dit lijkt natuurlijk gunstig voor AZ, maar het betekent ook dat er enkele spelers van Athletic zijn die zich willen bewijzen vanavond.
2'
Athletic is zeker niet in vorm en treedt ook met een nagenoeg volledig gewijzigd elftal al. Toch staat er nog altijd een kwalitatief sterk elftal op het veld bij de Basken.
1'
Het schemert in het AFAS-Stadion, wat zorgt voor een mooi Europees aanzicht. Scheidsrechter Ivan Kružliak heeft met het eerste fluitsignaal het spel op gang gebracht, laten we hopen op een aantrekkelijk duel!
1'
John van den Brom kiest vanavond ook voor Gino Coutinho onder de lat. De doelman kwam vorige week in het team, nadat de trainer niet tevreden was over Sergio Rochet. Op Rajko Brežančić na spelen dezelfde namen als afgelopen wedstrijden tegen Heracles. Bij Athletic Bilbao heeft trainer Ernesto Valverde flink wat wijzigingen doorgevoerd in de basiself. Ten opzichte van afgelopen weekend, toen Athletic met 0-0 gelijkspeelde tegen Sociedad, maar liefst tien wisselingen doorgevoerd. Daardoor worden sterspelers onder andere Raúl García en Aduriz aan de kant gehouden.

Welkom! Vanavond staat de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Europa League tussen AZ Alkmaar en Athletic Bilbao op het programma. Mijn naam is Bastiaan Vrijhof en ik ga de wedstrijd voor je verslaan. De wedstrijd start om 19.00 uur en een uur voor de wedstrijd zullen de opstellingen van de teams hier te vinden zijn. De wedstrijd staat onder leiding van de Slowaak Ivan Kružliak en zal gespeeld worden in het AFAS-stadion.

AZ Alkmaar
De Alkmaarders kennen in de competitie een wisselvallige start. Bij vlagen speelt de ploeg van John van den Brom fantastisch voetbal, maar die momenten worden net zo snel weer afgewisseld met slordige fouten. Dit heeft waarschijnlijk van alles te maken met de jeugdig- en grilligheid van de ploeg. Afgelopen zomer deden de Alkmaarders een flinke jas uit door het vertrek van enkele sterkhouders.

Coach Van Den Brom is op zijn hoede voor de Spanjaarden. Hij noemde Athletic een uitgebalanceerde ploeg die pas nog Barcelona van de mat tikte. Dit deden ze over twee wedstrijden in de Spaanse Supercopa. Wie er tegen de Spanjaarden waarschijnlijk wel bij is, is Rajko Brežančić. De verdediger viel afgelopen weekend tegen Heracles nog uit met een blessure, maar lijkt op tijd voor het 120e Europese duel ooit voor AZ.

Athletic heeft de eerste prijs van het seizoen al binnen. De ploeg versloeg Barcelona voor de Supercopa, waar John van den Brom dus al aan refereerde. Het leek een mooie voorproef voor de rest van het seizoen, maar in de Spaanse competitie draait de Baskische ploeg voorlopig nog erg stroef. Uit de eerste zes wedstrijden werd slechts een keer gewonnen, Getafe werd in eigen huis met 3-1 verslagen. Door deze matige start staat de ploeg van Ernesto Valverde een puntje boven de degradatiestreep.

De Spaanse oefenmeester richt zijn pijlen dit seizoen sowieso op de Primera División. In een interview voorafgaand aan het duel van vanavond gaf hij aan dat de prioriteiten liggen bij de competitie. Toch vindt Valverde de Europa League niet onbelangrijk. De oefenmeester gaat zich wel aanpassen aan de Alkmaarders, want hij noemde AZ een gevaarlijke ploeg. In de persconferentie gaf hij ook aan dat AZ een dynamische ploeg is met veel individuele klasse. “Ik verwacht morgen een aanvallend AZ”, gaf Valverde aan. “Het is een gevaarlijke ploeg die ons met spelers als Muamer Tankovic, Vincent Janssen, Dabney dos Santos en een inschuivende Markus Henriksen zeker pijn kan doen. Wij gaan morgen dan ook geslotener spelen."

Eerste speelronde in de poulefase
AZ begon de poulefase met de lastige uitwedstrijd tegen Partizan Belgrado. In Servië was de thuisploeg de hele wedstrijd de betere ploeg, maar AZ liet zien een goede tegenstander te zijn. De Serviërs wonnen nipt met 3-2. Vooral van het supertalent Andrija Živković kwam regelmatig veel dreiging uit.

Athletic kreeg in de eerste speelronde het Duitse Augsburg op bezoek. De ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh kwam voor rust op een 0-1 voorsprong, maar zag de Spanjaarden na rust de wedstrijd omdraaien. Door een uitblinkende Aduriz boog de Baskische ploeg de wedstrijd om naar een 3-1 overwinning.

Vanavond, eveneens om 19.00 uur, treffen Augsburg en Partizan elkaar in de WWK ARENA van Augsburg.