01.10.2015 20:57

Strijdend AZ pakt overwinning tegen Athletic

Ridgeciano Haps (r.) van AZ rent met Eneko Bóveda achter de bal aan in de Europa League-wedstrijd tegen Athletic Bilbao. (01-10-2015)
Ridgeciano Haps (r.) van AZ rent met Eneko Bóveda achter de bal aan in de Europa League-wedstrijd tegen Athletic Bilbao. (01-10-2015)

Met enorm veel passie en strijd heeft AZ donderdagavond het Europa League-duel van Athletic Bilbao gewonnen. In een wedstrijd waarin de uitploeg over het algemeen de betere was, trokken de Alkmaarders uiteindelijk aan het langste eind. Na een 2-0 voorsprong scoorde Athletic nog wel de aansluitingstreffer, maar had het niet de kracht om er een gelijkspel uit te slepen.

De openingsfase was enerverend en AZ kreeg in de vorm van Vincent Janssen de eerste mogelijkheid. De aanvaller controleerde een lange bal van Joris van Overeem knap op de borst, maar de AZ-spits kreeg de bal onder zich waardoor zijn schot makkelijk te vangen was voor doelman Iago Herrerín. Direct daarna had Athletic een grote kans, maar Gino Coutinho had een uitstekende reflex in huis op een poging van Kike Sola.

Na deze start leek vooral AZ iets behoudender te voetballen. De Alkmaarders leken onder de indruk van de Spanjaarden en moest iets sneller dan gehoopt overgaan op de lange bal. Athletic legde een sterk positiespel op de mat en kwam er voetballend een paar keer gevaarlijk doorheen. Eraso en Aketxe hadden de Spanjaarden op voorsprong kunnen schieten, maar beide keren vonden ze de uitstekend keepende Coutinho op hun weg.

Toch was AZ niet kansloos en had het zelfs op voorsprong kunnen komen, maar Ben Rienstra had pech dat Herrerín zijn vingertoppen tegen een vlammend schot kreeg waardoor het leer uiteenspatte op de lat. De aanval liep verder en Janssen dook ineens op voor de Spaanse doelman, maar zijn lobje was niet zuiver en kon worden weggewerkt.

Na rust kreeg de ploeg van John van den Brom meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde ook in de openingstreffer voor de thuisploeg. Markus Henriksen stapte op het juiste moment terug het veld in na een blessurebehandeling, teamgenoot Muamer Tanković zag dat en legde de bal over de verdediging bij de Noor. Henriksen controleerde de bal goed en schoof de bal onder doelman Herrerín door.

Een paar minuten later bouwde AZ de voorsprong uit. Ridgeciano Haps snelde over de linkerflank langs zijn tegenstander en wilde de bal voorgeven. De bal bereikte geen medespeler, maar via een been van  Eneko Bóveda vloog de bal ineens in het doel van Athletic waardoor AZ gelukkig op een 2-0 voorsprong kwam.

Athletic schrok daarna wakker en bracht vedettes Aduriz en Raúl Garcia in. Mede door het invallen van deze twee zochten de Spanjaarden steeds meer de aanval en niet veel later was daar ook de aansluitingstreffer. Williams en Bóveda bereidden de goal knap voor, maar het schot van de Aduriz was knap en voor het eerst was Coutinho kansloos in deze wedstrijd.

Athletic zorgde nog wel voor een sterk slotoffensief, maar echt grote kansen kreeg de ploeg van Ernesto Valverde niet meer. AZ sloot de wedstrijd met enorm veel passie en strijd af en bleef zodoende op de been. Door de overwinning komt AZ op drie punten, net als Athletic. Bij de andere wedstrijd in deze poule won Partizan met 1-3 bij Augsburg. De Serviërs pakken hierdoor de koppositie in de poule met zes punten, terwijl de Duitsers puntloos onderaan blijven.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner