15.02.2014 20:35

FC Twente houdt druk op koploper Ajax

FC Twente heeft de topper tegen Vitesse met speels gemak gewonnen. In de eerste helft miste de thuisploeg nog een boel kansen, maar dat werd in het tweede deel van de wedstrijd rechtgezet.

Heel interessant maakten FC Twente en Vitesse het niet in de eerste helft. Beide ploegen waren slordig in balbezit en konden daardoor niet goed bouwen aan een aanval. Gelukkig werden er wel persoonlijke fouten gemaakt, waardoor er toch kansen te zien waren in de eerste helft. Deze waren allemaal voor FC Twente, dat met Luc Castaignos, Dusan Tadic, Kyle Ebecilio en Quincy Promes genoeg kanshebbers had voor een doelpunt. Alle spelers stuitten echter op Piet Velthuizen. Vitesse kon er alleen een afzwaaier van Christian Atsu tegenover zetten en een afstandsschot van Marko Vejinovic.

Ook de tweede helft was voor FC Twente en ditmaal leverde het wel een doelpunt op. Promes stapte heel slim over een lange bal van achteruit heen, waardoor Castaignos in één keer door kon op Velthuizen. Hij bleef rustig en schoof de bal laag in de rechterhoek: 1-0. Nog geen vijf minuten later, na een uur spelen, werd de wedstrijd beslist. Niet door een doelpunt, maar door een domme rode kaart van Patrick van Aanholt. De linksback kwam van achteren veel te hard inglijden op Tadic en kreeg daarvoor direct rood. Vitesse kon geen vuist meer maken en FC Twente liep via Tadic zelfs uit naar 2-0. De sterspeler van de thuisploeg stiftte een fijn balletje van Castaignos over Velthuizen heen.

Door de overwinning haakt FC Twente aan en Vitesse af. Het klinkt hard, maar zo staan de zaken er nu eenmaal voor in de Eredivisie. De Tukkers moeten zondag afwachten wat Ajax doet tegen sc Heerenveen, maar staan voorlopig op één punt van de Amsterdammers.

Door: Jos Boesveld