06.01.2020 09:00

De grootste verrassingen van de Europese velden

De grote competities in Europa zijn weer van start gegaan, als ze al niet stil hadden gelegen. In die landen presteren een aantal clubs boven verwachting, maar ook in de iets kleinere landen worden er weer prachtige voetbalverhalen geschreven. Voetbal.com wierp een blik op de ranglijsten en noteerde de grootste verassingen tot nu toe. 

FC Famalicão
De Portugese Primeira Liga kent met SL Benfica, FC Porto en Sporting CP drie absolute topploegen, maar toch moet die laatste zijn meerdere erkennen in het nietige FC Famalicão. Een bijzonder verhaal en een ongekende prestatie voor de club uit de voorstad van Porto. Vorig seizoen eindigde de verrassing nog als tweede in de Segunda Liga, achter kampioen Paços de Ferreira. Een ogenschijnlijk zwaar seizoen lonkte na de promotie, maar vooralsnog gaat het FC Famalicão flink voor de wind. 

Real Sociedad
Helemaal uit het niets komt Real Sociedad niet, aangezien het vorig seizoen nog als negende eindigde in de Primera División. De huidige vijfde plaats gaat echter gepaard met fantastisch voetbal en daarin is Martin Ødegaard dé absolute architect. Ook voormalig Willem II-speler Alexander Isak speelde al zestien duels, al was dat voornamelijk als invaller. Naast Real Sociedad doet Getafe CF het opnieuw heel goed in de Spaanse competitie. De Ajax-opponent in de Europa Leageu ging dit weekend weliswaar met 3-0 onderuit tegen Real Madrid, Getafe staat op een knappe zevende plek en kreeg zelfs minder goals tegen dan FC Barcelona. 

Sporting Charleroi
Vorig seizoen eindigde Sporting Charleroi nog op de negende plek in de Belgische Eerste Klasse. Dit seizoen gaat het de club echter voor de wind en stevent het als nummer twee af op de play-offs voor Europees voetbal. Sporting Charleroi heeft zelfs nog een wedstrijd in te halen ten opzichte van de concurrentie, al is dat een duel met koploper Club Brugge KV. De ploeg moet nog tien duels volhouden wil het play-offs I halen, maar voorlopig heeft het daarvoor geweldige papieren. 

Lazio Roma
In Italië heeft iedereen het over Inter en Juventus als kampioenskandidaten, maar Lazio Roma staat op slechts drie punten afstand van de gedeeld koplopers van de Serie A en is dus een team om rekening mee te houden. In 1973/74 stond Biancocelesti ook op het puntenaantal dat het nu heeft (39 punten), omgerekend naar het driepuntensysteem. Aan het einde van dat seizoen werd Lazio landskampioen. Dat was de eerste landstitel voor de ploeg uit de clubgeschiedenis, in 1999/00 kwam daar een tweede kampioenschap bij. Ook Cagliari Calcio en Parma Calcio 1913 doen het uitstekend in de Serie A.

AS Monaco
De ploeg uit het Prinsendom is wellicht niet een echte verrassing, want eigenlijk presteert het nog maar matig. Echter is het ten opzichte van vorig seizoen al een hele verbetering. Toen eindigde AS Monaco namelijk met 36 op de laagste positie boven de degradatiestreep. Nu doet de ploeg het veel beter en heeft het op de helft van de competitie al bijna het puntentotaal van vorig seizoen bereikt. Ook Stade Rennes en FC Nantes presteren boven verwachting.  

Leicester City en Sheffield United
In het seizoen 2016/17 werd Leicester City kampioen van de Premier League. En eigenlijk presteren The Foxes dit seizoen nog beter dan drie jaar geleden. Het puntenaantal dat het nu heeft, is namelijk hoger dan het puntenaantal van destijds in deze fase van het seizoen. Leicester City heeft alleen de pech dat het Liverpool FC aan een ongekend seizoen bezig is. Ook Sheffield United doet het fenomenaal goed. Zonder met geld te smijten doet de ploeg het onverwachts knap na de promotie naar de meest kapitaalkrachtige competitie ter wereld. 

Willem II
Clubs als Heracles Almelo en Sparta Rotterdam presteren dit seizoen goed, maar Willem II is toch wel de grootste verrassing in de Eredivisie. De ploeg bezet momenteel de vierde plaats op de ranglijst en staat daarmee nog altijd hoger dan Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht. Ook bedraagt de achterstand op streekgenoot en titelkandidaat PSV slechts één punt. En dat na het vertrek van de sterkhouders als Isak, Fran Sol, Renato Tapia, Diego Palacios en Dan Crowley. Het is dus buitengewoon knap wat de Tilburgers laten zien dit jaar.

Sivasspor
Normaal gesproken gaat de titelstrijd in de Turkse SüperLig tussen Fenerbahçhe, Gatalasaray en Beşiktaş. De laatste seizoenen mengt ook İstanbul Başakşehir F.K. zich steeds meer in de race voor het kampioenschap. De grootste clubs uit Turkije laten het echter afweten dit seizoen en dus heeft Sivasspor halverwege de beste papieren richting het kampioenschap. Het is een nu of nooit voor die ploeg. De laatste keer dat niet een club uit Istanbul kampioen werd, was in 2010. Toen greep Bursaspor de landstitel. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner