09.03.2020 13:38

Berghuis heeft na penalty nu Koeman in het vizier

De kampioenskandidaten Ajax, AZ, Feyenoord en PSV wonnen allemaal hun wedstrijd dit weekend. In de staart van de Eredivisie sprokkelde Fortuna Sittard een belangrijk punt. Kortom, het was weer een interessante speelronde en dit waren de belangrijkste feiten per duel.

Fortuna Sittard – PEC Zwolle 1-1

• Voor de negende keer dit seizoen kreeg Fortuna Sittard een penalty tegen. Dat is het hoogste aantal van alle clubs uit de Eredivisie. Bovendien eindigden alle strafschoppen in een doelpunt.

AZ Alkmaar – ADO Den Haag 4-0

• AZ was oppermachtig tegen de ploeg van Alan Pardew, dat in Alkmaar slechts 24,4 procent balbezit had. Dat is het laagste percentage dit Eredivisie-seizoen van alle clubs.

FC Emmen – VVV-Venlo 3-0

• Emmen pakte in de laatste tien thuisduels in de Eredivisie 26 punten (acht keer winst, twee keer gelijkspel). Dat is meer dan iedere andere ploeg in eigen huis in dezelfde periode.

Vitesse – FC Twente 1-0

• FC Twente heeft de zaakjes in de eerste helft vaak op orde. In de tweede helft daarentegen veel minder. Van de laatste negentien doelpunten tegen, vielen er zestien van minuut 45 tot en met 90.

sc Heerenveen – Ajax 1-3

• Dusan Tadic en Sergiño Dest hadden het met elkaar aan de stok in Friesland. Echter speelde het tweetal de bal veelvuldig naar elkaar. Dest verstuurde meer passes naar Tadic dan iedere andere ploeggenoot (12), terwijl Tadic juist Dest het vaakst vond op het veld (13 keer)

FC Utrecht – Sparta Rotterdam 5-1

• Zes doelpunten, dat moet een schotenfestival zijn geweest. Niets was minder waar, want FC Utrecht en Sparta deden slechts zeven doelpogingen. De laatste keer dat er in een Eredivisie-wedstrijd zo vaak werd gescoord met zo weinig schoten op doel was in oktober 2012 (6 goals uit 7 schoten tijdens Heracles Almelo – Ajax).

Heracles Almelo – RKC Waalwijk 4-2

• Al vroeg in de wedstrijd kwam RKC Waalwijk op een 0-2 voorsprong. Als Heracles dit overkomt, wint het zelden nog dat duel. De laatste keer dat de ploeg dit voor elkaar kreeg, was tien jaar geleden. Destijds werd een 0-2 achterstand (op 6 februari 2010) als nog omgebogen: tegen FC Groningen werd het 4-3.

Feyenoord – Willem II 2-0

• Steven Berghuis heeft een record van Ronald Koeman in het zicht. De huidige bondscoach maakte in 1996/97 liefst acht strafschoppen in één seizoen. Berghuis maakte er tot op heden zeven, net als oud-Feyenoorders Petur Petursson (7 in 1979/80), Peter Houtman (7 in 1984/85) en John Guidetti (7 in 2011/12).

FC Groningen – PSV 0-1

• Sergio Padt houdt bijzonder vaak de nul namens FC Groningen en in thuiswedstrijden komt de ploeg van Danny Buijs ook bijna altijd wel tot scoren. Tegen PSV was echter de tweede opeenvolgende wedstrijd dat FC Groningen niet scoorde (na eerder 0-1 vs. VVV-Venlo). De laatste keer dat de ploeg twee keer op rij niet scoorde op eigen veld, was in augustus 2018.