26.12.2019 12:28

Ajax lost PSV af als grootste prijzenpakker in de 2010's

Het afgelopen decennium hebben PSV en Ajax veelal stuivertje gewisseld, als het om kampioenschappen gaat. Eenmaal trok FC Twente aan het langste eind en een keer mocht Feyenoord de schaal in de lucht houden. Waar PSV in de zero's met de meeste prijzen streek, maakt Ajax nu de dienst uit als grootste prijzenpakker.

De afgelopen tien jaar hebben de Amsterdammers negen keer een feestje mogen vieren. Voor hen is dat evenveel als in de tien jaar ervoor. PSV heeft wat prijzen moeten inleveren. In het gouden decennium met onder andere Alex, Jefferson Farfán en Gomes pakten de Eindhovenaren twaalf prijzen. De laatste tien jaar slechts zeven.

Prijzen Nederlandse clubs dit decennium

  1. Ajax - 9
  2. PSV - 7
  3. Feyenoord - 5
  4. FC Twente - 4
  5. PEC Zwolle - 2
  6. AZ Alkmaar - 1
    FC Groningen - 1
    Vitesse - 1

Naast vijf kampioenschappen, deed Ajax twee keer beroep op de KNVB beker (2010 en 2019) en twee keer de Johan Cruijff Schaal (2013 en 2019). Opvallend is dat FC Twente liefst vier prijzen wist binnen te slepen, ondanks een beroerd einde van dit decennium. Vier keer werd een rechtstreekse strijd met Ajax in het voordeel van de Enschedeërs beslist. In 2010 werd er twee keer afgerekend met de Amsterdammers. Zowel het kampioenschap, waar Ajax tweede eindigde, als de Johan Cruijff Schaal (1-0) ging naar FC Twente. In 2011 waren de Tukkers ook twee keer te sterk voor Ajax. Ook toen ging FC Twente met de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal aan de haal.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner