02.03.2020 09:28

AZ heerst in topduels: 100% score, geen tegentreffers

Jarenlang streed AZ Alkmaar tegen het imago dat het nooit van topclubs kon winnen. Daartoe was het ook meerdere achtereenvolgende seizoenen niet in staat, maar momenteel is de gedeeld koploper de absolute heerser in de onderlinge duels.

De ploeg van Arne Slot behoudt na de geweldige 0-2 overwinning van zondagavond tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA de ongeslagen status. AZ won de laatste vijf wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV allemaal. Vorig seizoen wonnen de Alkmaarders met 1-0 van PSV, dit seizoen kwamen daar de volgende zeges bij: 0-3 vs. Feyenoord, 0-4 vs. PSV, 1-0 vs. Ajax en 0-2 vs. Ajax. AZ kreeg dus ook geen enkel doelpunt tegen. 

Stand van de bovenste vijf ploegen in de Eredivisie qua onderling resultaat:

  1. AZ – 13 punten
  2. Willem II – 10 punten
  3. Feyenoord – 7 punten
    Ajax – 7 punten
  4. PSV – 5 punten

Opvallend is ook dat zelfs Willem II nog beter presteert dan Feyenoord, Ajax en PSV in de onderlinge duels van de bovenste ploegen in de Eredivisie. Daarbij speelden de Eindhovenaren ook nog eens minstens één wedstrijd meer dan de overige ploegen. AZ kan de ongeslagen status behouden als het in eigen stadion wint van PSV (21 april) en Feyenoord (nader te bepalen datum). 

Ajax-trainer Erik Hag erkende dat zijn ploeg zeer terecht onderuit ging tegen de directe concurrent. Toch wees hij op een aantal positieve punten. "Dat heb ik ook gezegd, houd vertrouwen. We staan nog steeds bovenaan en in de positie om alle prijzen in Nederland te winnen. Dan moet het alleen wel anders dan vandaag", liet hij weten in gesprek met FOX Sports. 

Arne Slot, trainer van de winnende ploeg, was dolblij met de overwinning. "Op basis van de kansen en het veldspel zijn we de terechte winnaar. De eerste helft kwamen we inderdaad een aantal keer echt goed door. We weten hoe Ajax druk zet, dat doen ze namelijk altijd op dezelfde manier. We konden daar heel rustig onderuit voetballen."

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner