23.02.2020 09:55

Assistdroogte bij Stengs toont twijfelachtige AZ-vorm

Niets dan lof werd AZ Alkmaar toebedeeld in de eerste seizoenshelft. De ploeg van Arne Slot bond de ene na de andere tegenstander aan de zegekar in de Eredivisie en ook in Europees verband overtuigden de Noord-Hollanders.

Hoe anders is dat sinds de jaarwisseling? Waar de nummer twee van de Eredivisie voor de winterstop amper last had van blessures, heeft de ploeg nu al meerdere tegenslagen moeten incasseren in de ziekenboeg. Zo moesten onder meer Marco Bizot, Ron Vlaar en Fredrik Midtsjø al één of meerdere duels van de zijkant toekijken. 

In het nieuwe jaar speelde AZ vier optredens in de Eredivisie en daarvan gingen er twee verloren. Willem II was in Alkmaar met 1-3 te sterk, terwijl FC Twente een week geleden in Enschede met 2-0 won van AZ. Ook in de Europa League overtuigde de ploeg niet, want afgelopen donderdag was LASK Linz een maatje te groot. Desondanks hield AZ de score met 1-1 enigszins beperkt. Aankomende donderdag speelt de ploeg de return in Oostenrijk. Overigens verloor AZ ook het laatste Eredivisie-duel in 2019, Sparta Rotterdam was met 3-0 te sterk. 

Meerdere sterkhouders van voor de winterstop geven in 2020 niet thuis. In de eerste seizoenshelft werden onder meer Myron Boadu, Owen Wijndal en Calvin Stengs flink bejubeld. Boadu en Stengs maakten zelfs hun opwachting in het Nederlands elftal. Tijdens de 5-0 zege tegen Estland in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2020 debuteerde de AZ-spelers. 

Stengs in betere tijdens, gedurende zijn debuut in Oranje vs. Estland.

Met name Stengs verkeert in een mindere vorm. Waar hij in de eerste seizoenshelft vooral vanaf de rechterflank zijn klasse etaleerde, wordt hij nu steeds vaker als nummer tien opgesteld. Op die positie, waar hij door personele problemen wordt neergezet, heeft hij meer moeite om zijn topvorm weer te herpakken. Dat toont zich onder meer in de assists die uitblijven bij Stengs. In totaal gaf de creatieveling dit seizoen namelijk al zeven keer een assist in de Eredivisie, maar de laatste keer dat hij een beslissende eindpass gaf, was op 23 november 2019 (tegen FC Utrecht). Hij bereidde de 0-3 voor van Boadu.

In de acht wedstrijden en 722 speelminuten die volgden, gaf Stengs geen enkele assist meer. Het is de langste periode van de aanvaller annex middenvelder waarin hij geen enkel doelpunt wist voor te bereiden in de Eredivisie. Zondagmiddag tegen PEC Zwolle hopen AZ en Stengs in het eigen AFAS Stadion de negatieve reeks te doorbreken met een zege én een assist. 

De 8 Eredivisie-wedstrijden op rij waarin Stengs geen assist gaf: 

  • 1-0 vs. VVV-Venlo
  • 3-0 vs. PEC Zwolle
  • 1-0 vs. Ajax
  • 0-3 vs. Sparta Rotterdam
  • 1-3 vs. Willem II
  • 2-1 vs. RKC Waalwijk
  • 4-0 vs. sc Heerenveen
  • 0-2 vs. FC Twente

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner