24.03.2020 15:25

De 10 duurste transfers ooit in de winter

Neymar en Kylian Mbappé gelden nog altijd als de duurste spelers ooit. Zij transfereerden respectievelijk in de zomer van 2017 en 2018 voor 222 miljoen euro en 145 miljoen euro naar Paris Saint-Germain.

Over het algemeen wordt er meer met geld gestrooid in de zomer dan in de winter. Dat komt mede doordat de transferwindow dan langer open is en clubs dus langer de tijd hebben om een transfer af te ronden. Maar ook gezien de recordtransfers is januari een stuk rustigere maand dan de zomerse periode.

In totaal werden er namelijk tien spelers voor honderd miljoen euro of meer verkocht. Slechts eenmaal gebeurde dit in de winterstop. Dat was in het seizoen 2017/18. FC Barcelona legde toen een bedrag van 145 miljoen euro neer bij de clubleiding van Liverpool FC voor de diensten van de Braziliaanse middenvelder Philippe Coutinho. Hij is dan ook de duurste speler ooit die verkaste in de winterstop. Overigens hield hij niet het lang vol bij de Catalanen, want inmiddels is hij verhuurd aan Bayern München. 

In diezelfde transferperiode vond nog een megadeal plaats. Liverpool gaf een groot deel van het binnengekomen bedrag voor Coutinho namelijk direct weer uit om de verdediging te versterken. Virgil van Dijk verkaste namelijk voor bijna 85 miljoen euro naar The Reds. Op nummer drie en vier staan ook twee spelers die in januari 2018 transfereerden voor veel geld: Diego Costa (66 miljoen euro) en Aymeric Laporte (65 miljoen euro). 

Hoewel de transfersommen de laatste jaren flink zijn geëxplodeerd, is het deze winterse transferperiode nog relatief rustig. Er heeft één wijziging plaatsgevonden in de top tien. Juan Mata, die in 2014 van Chelsea naar Manchester United ging voor 44 miljoen euro, heeft plaats moeten maken voor Bruno Fernandes. De Portugese middenvelder maakte deze week de overstap van Sporting CP naar Manchester United. Met zijn overgang was ongeveer 55 miljoen euro gemoeid. 

De 10 duurste transfers in winterse transferperiode:

  1. Coutinho: Liverpool <> Barcelona – €145 miljoen
  2. Van Dijk: Southampton <> Liverpool – €84,6 miljoen
  3. Diego Costa: Chelsea <> Atlético – €66 miljoen
  4. Laporte: Athletic <> Man City – €65 miljoen
  5. Pulisic: Dortmund <> Chelsea – €64 miljoen
  6. Aubameyang: Dortmund <> Arsenal – €63,75 miljoen
  7. Oscar: Chelsea <> Shanghai SIPG – €60 miljoen
  8. Fernando Torres: Liverpool <> Chelsea – €58,5 miljoen
  9. Bruno Fernandes: Sporting <> Man Utd – €55 miljoen
  10. Alex Teixeira: Shakhtar <> Jiangsu – €50 miljoen

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner