11.03.2020 09:21

Unicum voor geniale Iličič in returnduel met Cillessen

Met concurrent Jaume Doménech op de bank kreeg Jasper Cillessen weer eens de kans om zich te bewijzen bij Valencia CF. De Oranje-international kreeg het echter flink voor zijn kiezen in de return van de achtste finale van de Champions League.

In het eigen Estadio de Mestalla, waar nul supporters aanwezig waren in verband met preventiemaatregelen omtrent het coronavirus, kreeg de sluitpost namelijk vier doelpunten om zijn oren tegen het Italiaanse Atalanta. Valencia CF ging met 3-4 onderuit en na de heenwedstrijd (4-1) werd het kansloos uitgeschakeld door de ploeg van Hans Hateboer, Marten de Roon en Robin Gosens. 

Geen van deze Nederlandse spelers in dienst van Atalanta kwam op het scoreformulie. Die eer was enkel toebedeeld aan de Sloveense aanvaller Josip Iličič. De 32-jarige creatieveling maakte alle vierde doelpunten namens de Serie A-club. Daarvan kwamen er voor rust twee vanaf de penaltystip, na de onderbreking werkte Iličič met zijn gouden linkerbeen nog twee ballen achter Cillessen. Hij werd daarmee de oudste speler met een hattrick in een uitwedstrijd in de Champions League en de eerste Sloveen met drie goals in één duel in het grootste Europese toernooi.

Het leverde Iličič bovendien nog een fraai record op, want nog nooit lukte het een speler om in de Champions League tijdens een uitwedstrijd vier doelpunten te maken in de knockout-fase. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo scoorden allebei ooit ook eenmaal viermaal in de knockout-fase, maar deden dat namens FC Barcelona en Real Madrid in Camp Nou en Estadio Bernabeu. 

"Hoe ouder, hoe beter. Ik heb plezier op het veld en wil me blijven verbeteren", sprak de schaduwspits na afloop van het Champions League-duel. Atalanta doet voor de eerste keer mee aan de Champions League en verrast daarin vriend en vijand. Iličič verwacht dat tegenstanders Atalanta niet meer zullen onderschatten. "We zijn nu geen verrassing meer. We doen geweldige dingen en we verdienen het om hier te staan."

Iličič verkeert de laatste maanden in bloedvorm. Zo maakte hij eerder dit jaar ook al een hattrick tegen Torino (0-7) in de Serie A. Mede daardoor staat zijn teller in 2020 nu al op veertien doelpunten in alle competities. Dat is het hoogste aantal van alle spelers uit de grote vijf Europese competities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje).

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner