2010-19: Bilbao exceptionele club in kooplustig decennium
In de 5 Europese topcompetities zijn er 42 teams tijdens vorig decennium niet afgedaald en altijd present geweest op het hoogste niveau. CIES Football Observatory, een onafhankelijke organisatie voor onderzoek, heeft die 42 teams geanalyseerd de afgelopen tien seizoenen.
Daarin bleek Athletic Bilbao een opvallende club in een zeer kooplustig decennium. De budgetten van clubs groeide namelijk flink, maar de ploeg uit Spanje hield vast aan zijn eigen beleid: alleen Basken mogen voor die club spelen. Mede daarom is het verloop van spelers bij Athletic veel minder dan bij andere clubs. In de afgelopen tien jaar speelden er namelijk slechts 77 verschillende spelers voor die club in de Primera División. Dat is veruit het laagste aantal van een club uit de vijf topcompetities. Ook Bayern München gebruikte niet heel veel verschillende spelers in zijn nationale competitie: 83 spelers. Genoa CFC stelde de meeste spelers op, in totaal 205 verschillende voetballers.
Athletic Bilbao is ook de club die de minste nationaliteiten gebruikte de afgelopen tien jaar. Naast Spanje speelde er alleen nog een Fransman voor die club. Dat was Aymeric Laporte, maar die groeide op in het Franse gedeelte van het Baskenland en was daarom gepermitteerd om voor de club uit te komen. Na de Baskische club gebruikten Atlético Madrid en AS Saint-Étienne slechts achttien verschillende nationaliteiten. Het Italiaanse AS Roma stelde in totaal spelers uit 37 verschillende landen op in de periode 2010 tot en met 2019.
Tekst gaat verder na onderstaand overzicht + foto.
De 42 teams uit de top 5 competities die niet degradeerden dit decennium:
- Premier League: Manchester City, Manchester United, Liverpool FC, Tottenham Hotspur, Arsenal FC, Chelsea FC, Everton FC
- Bundesliga: Borussia Dortmund, Bayern München, Bayer Leverkusen, VfL Wolfsburg, Werder Bremen, 1899 Hoffenheim, 1. FSV Mainz 05, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04
- Primera División: FC Barcelona, Real Madrid, Valencia CF, Athletic Bilbao, Sevilla FC, Espanyol
- Serie A: Juventus, Inter, AC Milan, Lazio Roma, AS Roma, ACF Fiorentina, Genoa CFC, SSC Napoli, Udinese Calcio
- Ligue 1: Paris Saint-Germain, Lille OSC, Olympique Marseille, Olympique Lyon, AS Monaco, OGC Nice, Montpellier HSC, Girondin Bordeaux, Stade Rennes, Toulouse FC.
Ligue 1-club Toulouse FC hanteerde de afgelopen tien seizoenen gemiddeld het jongste team in de competitie. De gemiddelde leeftijd van de Fransen was slechts 24,61 jaar oud. Clubs uit Duitsland en Frankrijk werkten sowieso met jonge ploegen, want na Toulouse volgen eerst 1899 Hoffenheim (25,02), Bayer Leverkusen (25,12), OGC Nice (25,2), Olympique Lyon (25,52), Borussia Dortmund (25,61), Schalke 04 (25,61), Stade Rennes (25,78) en Borussia Mönchengladbach (26,03) voordat er een ploeg buiten één van die landen in de top verschijnt: Tottenham Hotspur (26,26 jaar). Juventus gebruikte gemiddeld de oudste ploeg, die was gemiddeld 28,81 jaar oud.
Clubs uit Italië trokken sowieso vooral zeer ervaren spelers aan. De gemiddelde leeftijd op het moment van transfereren is bij de Serie A-clubs Lazio Roma, Juventus en AC Milan namelijk het hoogst. Ook het steenrijke Paris Saint-Germain zoekt het vooral bij ervaren spelers. Een aantal Duitse clubs én opvallend genoeg ook Real Madrid trekken dan weer vooral heel veel jonge spelers aan.
De gemiddelde leeftijd van een aankoop bij een club:
- De hoogste leeftijd:
1 – Lazio Roma: 26,56 jaar
2 – Juventus: 26,29 jaar
3 – AC Milan: 26,18 jaar
4 – Genoa CFC: 26,16 jaar
5 – Paris SG: 26,09 jaar
- De laagste leeftijd:
1 – Bayer Leverkusen: 23,38 jaar
2 – Borussia Dortmund: 23,51 jaar
3 – Real Madrid: 23,54 jaar
4 – 1899 Hoffenheim: 23,99 jaar
5 – Bor. Mönchengladbach: 24,14 jaar