15.02.2014 21:45

ADO wint en verlaat laatste plaats

De club uit Den Haag boekt tegen Roda JC een zeer welkome overwinning. Door de winstpartij verlaat de ploeg van Maurice Steijn de laatste plaats.
De club uit Den Haag boekt tegen Roda JC een zeer welkome overwinning. Door de winstpartij verlaat de ploeg van Maurice Steijn de laatste plaats.

Het belangrijke degradatieduel tussen Roda JC en ADO Den Haag is gewonnen door laatstgenoemde. In Limburg was een doelpunt van Mitchell Schet voor de Hagenaars voldoende om de punten in dit zogenoemde ‘zes punten duel’ mee te nemen naar Den Haag. Dankzij de overwinning verlaat ADO de laatste plaats in de Eredivisie.

De eerste helft in Kerkrade eindigde doelpuntloos. Gezien het gebrek aan kansen voor beide elftallen was dit niet heel verwonderlijk. De kansen waren op een hand te tellen en de toeschouwers zagen vooral afstandsschoten die af en toe voor gevaar zorgden. Het dichtst bij een treffer was ADO. Vlak voor het rustsignaal gaf Gianni Zuiverloon de bal hard en laag voor waarna Mathias Gehrt van dichtbij inschoot. Echter, op de doellijn redde Kees Luijckx zijn ploeg door de inzet van Gehrt naast te werken.

Namens Roda was de grootste kans voor de uitblinker van de laatste weken, Guus Hupperts. Nadat Mitchell Donald zijn kopduel won, was Hupperts de verdedigers van ADO te snel af. Hij omspeelde daarna keeper Robert Zwinkels, die keepte vanwege een blessure van Gino Coutinho, maar speelde de bal te ver voor zich uit en zag het leder naast verdwijnen. De belangrijkste man in de eerste helft was echter scheidsrechter Kevin Blom. Hij zag een handsbal van Ard van Peppen in zijn eigen zestien over het hoofd en onthield de bezoekers daarmee een strafschop.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde als voor de hervatting. De thuisploeg moest het spel maken terwijl de bezoekers er gevaarlijk uit probeerden te komen via de tegenstoot. Na bijna tien minuten leverde zo’n uitbraak een doelpunt op voor ADO. Nadat Filip Kurto nog redde op een inzet van Yanic Wildschut belandde de bal voor de voeten van Mitchell Schet. Hij schoot de bal vervolgens in het lege doel en zette ADO op voorsprong.

Roda JC ging na dit doelpunt wel op jacht naar de gelijkmaker, maar vaak was het spel van de Limburgers onzuiver. Hierdoor creëerde het aanvallend onmachtige team uit Kerkrade nauwelijks grote kansen. De beste kans in de reguliere speeltijd was voor Donald die van dichtbij recht op Zwinkels kopte. In blessuretijd kreeg Wiljan Pluim echter nog een gigantische kans op de gelijkmaker. Volledig vrijstaand kopte hij evenwel niet goed in waardoor de keeper van ADO met de voet kon redden.

Gescoord werd er dus niet meer en zo boekte ADO Den Haag een zeer belangrijke overwinning; de eerste in ruim veertig jaar in Kerkrade. Daardoor geven de Hagenaars de laatste positie over aan Roda JC.

Door: Roel Egberts

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner