15.02.2014 21:45

NEC heeft weer lucht na zege bij RKC

De middenvelder annex aanvaller bekroonde zijn basisplaats met de zeer belangrijke 1-1. Zijn doelpunt leidde de zege van NEC in.

Bijna een jaar won NEC in competitieverband niet buitenshuis, maar op bezoek bij RKC Waalwijk kon de formatie van Anton Janssen eindelijk weer eens juichen. De Nijmegenaren zegevierden met 1-3.

Het duel in de krochten van de Eredivisie begon voor de thuisploeg voortvarend. Nadat NEC-aanvaller Alireza Jahanbakhsh na twee minuten de paal had geraakt, was het niet veel later aan de andere kant van het veld wel raak. Kenny Anderson legde de bal prima terug op Romeo Castelen, die het leder vanaf een meter of twintig langs een kansloze doelman Kalle Johnsson schoof: 1-0.

NEC ging direct op jacht naar de gelijkmaker en had pech dat linksachter Kevin Conboy met zijn schot de lat trof. Na ruim twintig minuten spelen konden de Nijmegenaren alsnog juichen. Een rebound viel voor de voeten van Navarone Foor, die niet aarzelde en het speeltuig in het dak van het doel schoot. Die gelijkmaker was gezien het spelbeeld verdiend, want NEC domineerde.

Ook na de 1-1 beperkten de Waalwijkers zich tot verdedigen en dat werd de ploeg vijf minuten voor rust fataal. Doelman Jan Seda tastte bij een vrije trap van Ryan Koolwijk helemaal mis, waardoor verdediger Lasse Nielsen de 1-2 tegen de touwen kon knikken.

In het tweede bedrijf nam RKC iets meer risico, maar tot grote kansen leidde dit in eerste instantie niet. NEC daarentegen was wel gevaarlijk en raakte via Jahanbakhsh (kopbal op de lat) voor de derde keer het houtwerk. Ruim een kwartier voor tijd leek de wedstrijd beslist, toen Michael Higdon met enig fortuin van dichtbij de 1-3 achter Seda werkte.

In het restant van het duel probeerde RKC het nog spannend te maken, maar verder dan mogelijkheden voor Castelen en invaller Jean-David Beauguel kwamen de Brabanders niet. Daardoor verloor de equipe van Erwin Koeman voor het eerst in acht thuisduels. Voor NEC betekende de zege de eerste uitoverwinning van het seizoen.

Door: Joep van Run