15.02.2014 22:45

AZ morst punten tegen laagvlieger Utrecht

AZ dreigt de aansluiting met de bovenste plaatsen kwijt te raken. Na de nederlaag van vorige week bij Go Ahead Eagles (2-1), kwam de ploeg tegen FC Utrecht in eigen huis niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

AZ nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en zorgde vanaf de flanken voor enige dreiging. Van grote, uitgespeelde kansen was echter geen sprake. Maar het was AZ-doelman Esteban die aan de andere kant voor het eerst een redding moest verrichten. Bij een gevaarlijke indraaiende vrije trap moest hij de bal uit de bovenhoek tikken. AZ kwam vlak na de Utrechtse mogelijkheid op voorsprong. Clubtopscorer Aron Jóhannsson reageerde attent op een voorzet van Roy Beerens, kwam voor Gevero Markiet en gaf doelman Robbin Ruiter het nakijken.

Utrecht kreeg meteen een uitstekende mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Steve De Ridder ontsnapte aan de aandacht van de defensie van AZ en kwam tegenover Esteban te staan. De aanvaller was niet koel genoeg en schoot de bal hard op de Costa Ricaan.

AZ kwam niet goed uit de kleedkamer en riep de gelijkmaker daardoor over zichzelf af. Jens Toornstra toonde zijn traptechniek weer door een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied fraai in het doel te krullen. De gelijkmaker deed Utrecht goed, want na de treffer van Toornstra kwam Utrecht steeds meer op de helft van AZ. De thuisploeg liet zich daarentegen in aanvallend opzicht veel te weinig zien. Celso Ortíz leek Utrecht ook nog een handje te helpen met een veel te korte terugspeelbal op Esteban. 

Juan Agudelo reageerde attent op de slappe pass en onderschepte de bal. Hij kapte Esteban uit, maar op het moment dat hij dacht aan schieten, gleed hij uit en was de kans verkeken. De mogelijkheid van Agudelo was uiteindelijk ook de laatste grote mogelijkheid van het duel. Beide ploegen probeerden het nog wel, maar bleken niet in staat om er een echt slotoffensief uit te persen.

De Alkmaarders blijven door de remise op de zevende plaats staan en ziet de vijfde plaats verder uit zicht raken. Het verschil met nummer vijf PSV is nu vier punten. Als sc Heerenveen op bezoek bij AZ weet te winnen, nemen de Friezen de positie van PSV over en geeft AZ vijf punten toe.

Utrecht blijft door het gelijkspel veertiende, maar ziet ADO Den Haag en NEC naderen tot op twee punten. De concurrenten van de Domstedelingen wonnen namelijk op bezoek bij Roda JC (0-1) en RKC Waalwijk (1-3).

Door: Steven Koelma




 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner