23.02.2014 16:26

Vitesse houdt aansluiting met de top

Vitesse heeft een belangrijke 3-1 zege geboekt op RKC met het oog op de bovenste plaatsen. Nadat vijf wedstrijden op rij niet was gewonnen, was RKC het slachtoffer van de Arnhemse drang naar Europees voetbal.  Dat de thuisploeg met 3-1 won, had niemand in het Gelredome na de eerste helft verwacht.

Peter Bosz was niet te spreken over de prestaties van zijn aanvallers in de voorgaande wedstrijden en hij passeerde daarom Lucas Piazon en Renato Ibarra. Zij werden vervangen door Bertrand Traoré en Zakaria Labyad. Maar direct effect had het niet.

Want Vitesse speelde een bijzonder matig eerste helft. De thuisploeg was slordig in de passing en daardoor konden de Arnhemmers nauwelijks gevaarlijk worden tegen een hecht RKC. RKC loerde vanaf moment één op de counter en dat betaalde zich na een kwartier spelen uit. Aan het einde van een razendsnelle contra-attaque stond Kenny Anderson, die oog in oog met Piet Velthuizen niet faalde: 0-1. Na de openingstreffer bleef het spelbeeld hetzelfde. Vitesse wilde aanvallen, maar kwam nauwelijks voor de goal. RKC wachtte rustig af en loerde op een snelle uitval. Doordat Vitesse er niet doorheen kwam en RKC niet tot een counter was de ruststand 0-1.

Zo slecht als de eerste helft was van de thuisploeg, zo wervelend was het in het tweede bedrijf. De tweede helft was nog geen tien minuten oud en Vitesse had de achterstand al weer omgebogen naar een voorsprong. Eerst was het Mike Havenaar die prachtig binnen volleerde na een voorzet van Rochdi Achenteh. Twee minuten na de gelijkmaker zette Valeri Qazaishvilli met een schitterende gekrulde bal Vitesse op voorsprong. Twintig minuten voor tijd besliste Chrisitan Atsu de wedstrijd door de 3-1 achter Jan Seda te pegelen. RKC kon in de tweede helft helemaal niks uithalen tegen het oppermachtige Vitesse en keek machteloos toe hoe de Arnhemmers op hen bleven afkomen.  In het laatste gedeelte van de wedstrijd vond Vitesse het wel prima en RKC kon geen vuist meer maken, waardoor de wedstrijd in 3-1 eindigt.

Door de overwinning komt Vitesse dichterbij FC Twente en/of Feyenoord die het zo meteen in de laatste wedstrijd van deze speelronde tegen elkaar opnemen. RKC blijft onderin hangen en zakt door de zege van FC Utrecht zelfs een plaatsje naar de zestiende plaats.

Door: Jesper Davelaar