07.03.2014 11:27

‘Do or die’ voor Roda JC, belangrijke pot in Waalwijk

Alles of niets, do or die, de dood of de gladiolen. We kunnen verschillende clichés uit de kast trekken om de degradatieduels van dit weekend in de Eredivisie te bestempelen. Feit is wel dat de wedstrijden Roda JC – NEC en RKC Waalwijk – ADO Den Haag reuze interessant zijn. Stevent Roda af op rechstreekse degradatie? En houdt het Henk Fräser-effect stand in Waalwijk?

Degradatieduels in Kerkrade en Waalwijk

Het is alarmfase één voor Roda JC. De Kerkraders staan op de laatste plaats en spelen zaterdagavond een levensbelangrijke wedstrijd tegen nummer 17­­ NEC. Het enige wat voor de ploeg van Jon Dahl Tomasson telt is de drie punten. Wint Roda JC in het eigen Parkstad Limburg Stadion van de Nijmegenaren, dan stijgt het ten koste van NEC naar de 17e plaats. Bij een nederlaag komt rechstreekse degradatie erg dichtbij.

De Kerkraders lijken het winnen echter te zijn verleerd. Roda JC verkeert in een sportieve crisis (zes verliespartijen op rij) en zal zaterdag zonder clubtopscorer Krisztian Németh (teenblessure) aantreden. Ook het meedoen van Guus Hupperts is onzeker, al ziet het ernaar uit dat hij op tijd hersteld is voor de cruciale wedstrijd.

In Waalwijk wordt een dag na Roda JC – NEC de tweede degradatiewedstrijd van het weekend gespeeld: RKC Waalwijk (16) – ADO Den Haag (15). De Waalwijkers staan in de degradatiezone en trainer Erwin Koeman noemde afgelopen week RKC in de Eredivisie houden ‘zijn moeilijkste klus in zijn trainerscarrière’. RKC staat er niet heel goed voor, maar kan bij winst zomaar stijgen naar de 14e plaats. ADO Den Haag is echter een geduchte tegenstander en is sinds de komst van Henk Fräser ongeslagen: twee keer winst en twee keer een gelijkspel.

Topclubs tegen promovendi

Voor de top twee staat er dit weekend een op papier eenvoudige wedstrijd op het programma. Ajax speelt zondagmiddag tegen SC Cambuur en FC Twente neemt het op tegen Go Ahead Eagles. De promovendi doen het dit seizoen zeer verdienstelijk, maar de verwachting is dat met name Ajax het dit weekend niet erg moeilijk krijgt. De Amsterdammers spelen in de eigen ArenA tegen Cambuur en daar is de ploeg van Frank de Boer dit seizoen (bijna) ongenaakbaar. De Leeuwarders, die knap 11e staan, behalen het gros van hun punten in thuiswedstrijden en hebben dit seizoen nog niet buitenshuis gewonnen. Eén en één is twee, zou je zeggen.

FC Twente krijgt het een stuk lastiger. De Enschedeërs spelen zondag in de Adelaarshorst en in dat stadion heeft elke Eredivisie-club het dit seizoen zwaar gehad. Zo ook PSV, dat vorige week ternauwernood won in Deventer. FC Twente mag zondag geen averij oplopen in de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Met kersvers international Quincy Promes, die vorig jaar nog op huurbasis speelde voor de Deventenaren, gaat Twente vol voor de winst.

Nummer drie, vier en vijf tegen volksclubs

De drie achtervolgers van FC Twente, Vitesse, Feyenoord en PSV staan voor een zware opgave. Zij spelen tegen echte volksclubs. Vitesse gaat zaterdag op bezoek in Breda voor een ‘avondje NAC’. In puntenaantal staan de Arnhemmers gelijk met FC Twente, dus op dit moment zijn deze twee clubs de twee grootste gegadigden voor de tweede plaats.  Feyenoord (4e) en PSV (5e) hebben deze positie echter ook nog niet uit hun hoofd gezet.

Feyenoord speelt op papier de lastigste wedstrijd van alle clubs uit de top vijf. De Rotterdammers nemen het zondag in de Euroborg, waar het veld dramatisch is, op tegen FC Groningen. De Groningers zijn nog volop in de race om Europees voetbal en als er in de Euroborg een topploeg te gast is, wil het er nog weleens spoken. Voor PSV, dat al vijf wedstrijden op rij won en nog maar één punt minder dan Feyenoord heeft, staat in het Philips Stadion een duel met FC Utrecht op het programma. De Eindhovenaren zijn in hun spel nog wat wisselvallig, maar de resultaten zijn de laatste weken uitstekend. In Noord-Brabant heeft men een goede eindnotering niet uit het hoofd gezet.

Middenmoters strijden voor Europees voetbal

Het is boven- en onderin de Eredivisie erg spannend, maar dat geldt eigenlijk ook voor de middenmoot van de competitie. Er zijn nog veel clubs die strijden voor een plekje in de play-offs voor Europees voetbal. Het is nog niet helemaal duidelijk of de negende plaats ook recht geeft op een plaats in de play-offs. Dat is afhankelijk van de resultaten in het bekertoernooi. AZ (7e) en sc Heerenveen (6e) zijn twee clubs die strijden om een notering bij de beste acht (of negen) en zij spelen zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen respectievelijk Heracles Almelo en PEC Zwolle.
 

Door: Vincent Houttuin

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner