08.03.2014 20:47

Sterk Roda draagt rode lantaarn over aan NEC

Roda JC Kerkrade is niet langer de hekkensluiter van de Eredivisie. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson was in een rechtstreeks degradatieduel met NEC Nijmegen veel te sterk. Door de 3-1 overwinning stijgen de Limburgers van plek achttien naar zeventien, terwijl NEC de omgekeerde route bewandelt.

Voor zowel Roda als voor NEC was het belang van de wedstrijd duidelijk. Beide ploegen moesten winnen. Dat was in het begin ook te zien, aangezien het spelbeeld op en neer golfde. Dat leverde echter nog weinig grote kansen op. Pas in de twintigste minuut kregen de bezoekers de kans op 0-1. Kevin Conboy kon na een voorzet van Ryan Koolwijk vrij inkoppen, maar de verdediger kopte recht op doelman Filip Kurto af.

Hierna begon Roda op stoom te raken. Nadat Marc Höcher zijn van richting veranderde schot nog net over zag gaan, was de daaropvolgende kans wel raak. NEC-goalie Kalle Johnsson schoot de bal knullig tegen Berry Powel aan. De spits, die voor het eerst sinds 2009 weer in de Eredivisie speelde, kon de bal daarna nog net binnenhouden en gaf voor op Guus Hupperts, die op zijn beurt de bal in het lege doel kon schieten. Voor NEC restte hierna maar één ding. Zo snel mogelijk de aansluitingstreffer maken. Maar die kwam er niet meer voor rust.

In de tweede helft startte Roda furieus. De thuisploeg wilde laten zien dat het niet thuishoorde op de laatste plaats en deed dat met verve. Na ruim vijftig minuten spelen was het Marc Höcher die een vrije trap in één keer in het doel van Johnsson schoot. De Zweed stond te ver voor zijn doel en dat doorzag Höcher. Roda zette door en nog geen twee minuten later was het al 3-0. Wederom was het de sterk spelende Powel die de voorzet gaf, die afgerond werd door Hupperts. Roda zat hiermee op rozen.

NEC had weinig in te brengen, maar deed toch wat terug. Clubtopscorer Michael Higdon kopte in eerste instantie nog op de vuisten van doelman Kurto, maar in de rebound schoot de Engelsman alsnog raak. NEC was hierna niet meer in staat door te drukken. Ook Roda vond het wel goed en heel Kerkrade mocht eindelijk weer eens juichen na zes verloren competitieduels op rij.

Door: Rijcko Treep