16.03.2014 14:28

Twente wint diep in blessuretijd van AZ

Dušan Tadić viert zijn winnende treffer tegen AZ. (16-3-2014)

FC Twente heeft de negatieve reeks afgesloten met een overwinning op AZ Alkmaar. De Enschedeërs wisten drie wedstrijden op rij niet te winnen, maar een treffer van Dušan Tadić diep in de blessuretijd bezorgde Twente alsnog de overwinning.

FC Twente domineerde de eerste helft en kreeg een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. Jesús Corona kon op aangeven van Dušan Tadić raak schieten, maar het schot van de Mexicaan was te slap. Even later was Corona aangever en kreeg Luka Đorđević  een niet te missen kans. De vervanger van Luc Castaignos kon gedurende de eerste helft geen indruk maken en maaide fataal over de bal heen.

Na 34 minuten spelen kreeg de thuisploeg weer een aardige mogelijkheid. Koppers werd gelanceerd door Tadić. De linksback ging voor eigen succes, maar schoot voorlangs. Vlak voor rust stond Koppers aan de basis van de treffer van AZ. De verdediger maakte een domme en harde overtreding op Roy Beerens, waardoor de Alkmaarders op de rand van het strafschopgebied een vrije trap mochten nemen. De vrije trap van Steven Berghuis leek houdbaar voor Nick Marsman, maar de Twentse goalie liet de bal door zijn handen glippen: 0-1. AZ ging daardoor geheel tegen de verhouding in rusten met een voorsprong.

Binnen vijf minuten in de tweede helft kreeg Twente een tweetal grote mogelijkheden. Op aangeven van Roberto Rosales kreeg Đorđević een kopkans. Maar de spits kreeg de bal niet tussen de palen. Nog geen minuut later besloot Quincy Promes van een meter of twintig uit te halen. De kersverse international verschalkte doelman Esteban, maar raakte de paal. Na 69 minuten spelen was het toch raak. Rosales lanceerde Tadić. De Serviër gaf de bal voor vanaf de rechterflank en vond bij de tweede paal invaller Youness Mokhtar. De buitenspeler kon van dichtbij raak schieten: 1-1.

Met nog tien minuten op de klok kregen beide elftallen nog een grote kans. Op aangeven van Mokhtar leek invaller Torgeir Børven de voorsprong op zijn schoen te hebben, maar zijn inzet werd op het allerlaatste moment geblokt. Vervolgens stond Simon Poulsen aan de basis van een messcherpe counter van AZ. De linksback probeerde Jóhann Guðmundsson te bereiken, maar was niet zuiver genoeg in de passing. Anders had Guðmundsson de 1-2 kunnen maken. Er leek geen winnaar te komen in Enschede, maar diep in de blessuretijd bezorgde Tadić zijn ploeg alsnog de overwinning. Op aangeven van Mokhtar schoot de Serviër de bal op fraaie wijze achter doelman Esteban: 1-2.

FC Twente neemt de tweede plek weer over van Vitesse. De Enschedeërs komen nu op 52 punten uit 28 wedstrijden. De Alkmaarders blijven op de zevende plaats staan. De ploeg van trainer Dick Advocaat blijft op veertig punten staan. AZ speelt komend weekend in eigen huis tegen PEC Zwolle, terwijl FC Twente een weekend vrij heeft wegens de nucleaire top. Eerstvolgende wedstrijd van de Enschedeërs is over twee weken uit bij Ajax.

Door: Jurre Hermans