21.03.2014 08:45

Lastige uitwedstrijd voor Vitesse, PSV wil naar tweede plaats

Weinig Eredivisievoetbal dit weekend. Vanwege de nucleaire top in Den Haag zijn vijf van de negen wedstrijden verschoven naar woensdag 2 april. Dat heeft als voordeel dat er dit weekend volop aandacht is voor de vier wedstrijden die wél doorgaan: FC Groningen – Vitesse, sc Heerenveen – NEC, PSV – Roda JC en AZ – PEC Zwolle.

Lastige en belangrijke uitwedstrijd voor Vitesse

Op het modderveld van de Euroborg ontvangt FC Groningen zaterdagavond Vitesse. Een belangrijk duel voor beide clubs. De Arnhemmers zitten middenin de strijd om de tweede plaats en de Groningers moeten alle zeilen bijzetten om in de top acht te eindigen. Vitesse, de huidige nummer drie, heeft nog zes wedstrijden om één plekje te stijgen. Samen met FC Twente (tweede), Feyenoord (vierde) en PSV (vijfde) strijdt het team van Peter Bosz om de felbegeerde tweede plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Vitesse treft zaterdag een FC Groningen dat uit vorm is: van de laatste tien wedstrijden wonnen de noorderlingen er slechts één. In eigen huis verloor het team van Erwin van de Looi dit seizoen echter maar drie van de veertien duels, dus makkelijk wordt het niet voor Vitesse.

PSV opent jacht naar tweede plaats

Door een fantastische opmars (zeven zeges op rij) heeft PSV zich aangesloten bij de top van de Eredivisie. Het team van Phillip Cocu staat weliswaar nog steeds vijfde, maar heeft nog maar een achterstand van één punt op Feyenoord en twee punten op FC Twente en Vitesse. De titel is uit zicht, maar de tweede plaats is een realistische doelstelling. De kans is groot dat PSV zaterdag weer drie punten mag bijschrijven in de race om deze positie. In het Philips Stadion komt hekkensluiter Roda JC op bezoek, dat net als PSV de punten keihard nodig heeft. Gezien de vorm van beide clubs en het thuisvoordeel van de Eindhovense club, gaat het voor de Kerkraders heel erg lastig te worden om één of meer puntjes te sprokkelen.

NEC wil weg van zeventiende plek

Spannende weken breken aan in Nijmegen. De trots van de stad, NEC, staat met nog zes wedstrijden te gaan op de zeventiende plaats in de Eredivisie. Nacompetitie of zelfs directe degradatie dreigt voor NEC. Punten zijn op dit moment dus meer dan welkom. Het programma aan einde van het seizoen is loodzwaar voor NEC (AZ-uit, FC Twente-thuis en Ajax-uit), dus de punten zullen in de komende drie wedstrijden gepakt moeten worden. Te beginnen met sc Heerenveen-uit, wat natuurlijk ook een zeer lastig duel is. De Nijmegenaren hebben het voordeel dat Heerenveen in principe al uitgespeeld zijn dit seizoen; er liggen dus zeker kansen voor NEC in het Abe Lenstra Stadion. De ploeg van Anton Janssen moet het in Friesland stellen zonder Victor Pálsson, die om disciplinaire redenen uit de selectie is gezet en ook nog een schorsing van een wedstrijd uitzit.

Druk programma AZ

AZ is de enige Nederlandse club die nog actief is in drie competities (Eredivisie, KNVB Beker en Europa League) en daarom heeft de club uit Alkmaar het in deze fase van het voetbalseizoen erg druk. De trainer van de trotse kwartfinalist van de Europa League, Dick Advocaat, heeft aangegeven dat zijn team alles gooit op de KNVB Beker en Europa League. De Eredivisie is volgens de trainer van AZ op dit moment van ondergeschikt belang. Zondag speelt AZ in het AFAS Stadion een competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle en Advocaat heeft gedreigd om een B-elftal op te stellen. Advocaat was zeer ontstemd over het feit dat er in het weekend van de nucleaire top veel wedstrijden werden afgelast, maar het thuisduel met PEC Zwolle wel doorging. De AZ-trainer kan klagen wat hij wil: de wedstrijd wordt zondag gespeeld. De Alkmaarders vinden het duel niet belangrijk, PEC Zwolle vindt dat wel. De Zwollenaren staan momenteel op de belangrijke achtste plaats en hebben een voorsprong van drie à vier punten op de concurrentie. Het team van Ron Jans wil deze voorsprong graag vasthouden en omdat er veel kapers op de kust zijn, moet PEC Zwolle winnen.

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner