24.03.2014 10:36

PSV stijgt naar tweede plaats, Vitesse lijdt puntverlies

Slechts vier wedstrijden werden er dit weekend in de Eredivisie gespeeld. In de strijd om de tweede plaats ging Vitesse onderuit tegen FC Groningen en deed PSV uitstekende zaken tegen Roda JC. Verder stonden sc Heerenveen – NEC en AZ – PEC Zwolle op het programma. We blikken terug!

Vitesse onderuit in Euroborg

In de strijd om de tweede plaats heeft Vitesse zaterdag dure punten laten liggen. De club uit Arnhem werd overklast door FC Groningen, met een 3-1 nederlaag als resultaat. Peter Bosz was na de wedstrijd in de Euroborg woedend op zijn team, want Vitesse speelde gedurende het hele duel slordig en ongeconcentreerd.

Eén van de Arnhemmers die ondermaats speelde was Guram Kashia. Hij ging na tien minuten spelen flink in de fout. Richairo Živković profiteerde van de misser en zette de noordelingen op 1-0. Christian Atsu maakte voor rust nog gelijk, maar in de tweede helft was het weer de beurt aan FC Groningen. Tien minuten na rust bediende Tjaronn Chery Nick van der Velden, die raak schoot. Niet veel later was Van der Velden de aangever en Chery de afmaker. De Arnhemmers zijn door de nederlaag ingehaald door PSV en staan nu vierde. FC Groningen is het linkerrijtje binnengedrongen en staat negende.

Knappe comeback levert NEC punt op

Wie eindigt dit seizoen op de laatste plaats in de Eredivisie? NEC is één van de kandidaten, maar de Nijmegenaren doen er alles aan om niet achttiende te worden. Elk punt is derhalve welkom voor het team van Anton Janssen. Dat geldt zeker voor het punt dat de nummer zeventien van de Eredivisie zaterdag meenam uit het Abe Lenstra Stadion.

Lange tijd stond NEC met 2-0 achter tegen sc Heerenveen.  Na veertig minuten spelen maakte Bilal Başaçikoğlu na een prachtige solo de 1-0 en Alfreð Finnbogason verdubbelde met een rake strafschop vlak voor rust de score. Het leek een kansloze avond te worden voor de club uit Nijmegen, maar in een zinderende slotfase scoorde NEC nog twee keer. Michael Higdon maakte twaalf minuten voor tijd de 1-2 en in de blessuretijd zorgde Søren Rieks er met een beetje geluk voor dat NEC een punt pakte.

PSV wint en staat tweede

PSV profiteerde zaterdagavond optimaal van het puntverlies dat Vitesse eerder die avond tegen FC Groningen had geleden. De Eindhovenaren namen het in het Philips Stadion op tegen hekkensluiter Roda JC en boekten een regelmatige 3-1 overwinning. Het was alweer de achtste zege op rij voor het team van Phillip Cocu. PSV is in topvorm en staat minimaal een week op de tweede plaats.

Jürgen Locadia nam in de eerste helft PSV bij de hand en zorgde met zijn elfde doelpunt van het seizoen voor de 1-0. De Eindhovenaren gingen na de openingstreffer op zoek naar het tweede doelpunt, maar het waren de Kerkraders die scoorden: een paar minuten voor rust maakte Mitchel Paulissen uit de counter de onverwachte 1-1. In de tweede helft stelde PSV orde op zaken: eerst was het Bryan Ruiz die met een gelukje scoorde, tien minuten later besliste Jeffrey Bruma met een rake kopbal de wedstrijd.

AZ maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Dick Advocaat dreigde vanwege het zware programma tegen PEC Zwolle met een B-elftal op de proppen te komen, maar de trainer van AZ stelde zondagmiddag zijn sterkste elftal op in het AFAS Stadion. Advocaat kreeg geen spijt van zijn keuze en zag zijn team al binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong staan. De club uit Alkmaar bleef kansen creëren na de twee doelpunten, maar liet na om uit te lopen na een hogere score.

Vlak voor rust kwam PEC Zwolle, volledige tegen de verhouding, op 2-1. Met een rake kopbal maakte de kleine Mustafa Saymak het doelpunt. In de tweede helft was het team van Advocaat een stuk minder dominant dan in de eerste helft, maar bleef het wel kansen krijgen om een derde te maken. Aron Jóhansson kreeg de grootste mogelijkheid van allemaal, maar hij zag zijn strafschop gekeerd worden door penaltykiller Diederik Boer. AZ en PEC Zwolle mogen zich nu opmaken voor de halve finale van de KNVB Beker. De Zwollenaren spelen woensdag thuis tegen NEC. Een dag later speelt AZ in eigen huis tegen Ajax.

Door: Vincent Houttuin