29.03.2014 20:35

Aantrekkelijk duel in Arnhem zonder winnaar

Vitesse en sc Heerenveen hebben in een aantrekkelijk duel de punten gedeeld. Het was vooral Heerenveen dat in Arnhem veel kansen liet liggen om met een zege op zak huiswaarts te keren. Wederom liet de verdediging van Vitesse geen al te beste indruk achter.

Beide trainers hadden hun ploeg op enkele posities gewijzigd. Zo stond Rochdi Achenteh uit nood op de rechtsbackpositie en moest Marko Vejinovic bij Vitesse genoegen nemen met een plek op de bank, waar slechts zes spelers van de Arnhemse formatie zaten. Bij sc Heerenveen ontbrak Rajiv van la Parra in de wedstrijdselectie omdat hij zich volgens Marco van Basten slecht had gedragen. Daarnaast maakte Daley Sinkgraven zijn basisdebuut voor de club uit Friesland.

De openingsfase was vooral levendig te noemen. Beide ploegen speelden slordig in balbezit en dat kwam Vitesse bijna duur te staan. SC Heerenveen slaagde er tweemaal niet om verkeerde passes van Achenteh, gelegenheid rechtsback, af te straffen. Vanaf het begin was het strijdplan van Heerenveen duidelijk: Vitesse het spel laten maken en dan gokken op een razendsnelle counter. In het begin van de wedstrijd had de thuisploeg daar moeite mee. Na verloop van tijd kreeg Vitesse toch grip op het duel en dwong het Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt tot enkele reddingen.

Waar Achenteh verdedigend niet scherp stond te spelen, zorgde hij voorin voor het nodige gevaar. Hij was dan ook betrokken bij het openingsdoelpunt. Na een combinatie met Christian Atsu stelde de mandekker Mike Havenaar in staat om van dichtbij te scoren. Direct na de goal van Vitesse probeerde Heerenveen verder naar voren te spelen. Joey van den Berg ging daarbij als tweede aanspeelpunt voorin fungeren. Het resulteerde voor rust in de gelijkmaker van Alfred Finnbogason. De spits ontdeed zich in het strafschopgebied van twee verdedigers en schoof de bal beheerst in de verre hoek.

Heerenveen had het vooral aan zichzelf te danken dat het in eerste instantie niet op voorsprong wist te komen. Vitesse bleef achterin slordig spelen, maar de overname van de bezoekers was niet gevaarlijk genoeg. In de zestigste minuut wist het toch de 2-1 te maken. Op aangeven van Daley Sinkgraven kopte Bilal Basacikoglu vanaf vijf meter raak. Daarbij troefde hij eenvoudig linksback Patrick van Aanholt af. De manschappen van Van Basten lieten zich vervolgens terugzakken en dat kwam ze duur te staan.

Bertrand Traoré, na rust de vervanger van de geblesseerde Havenaar, zette twintig minuten voor tijd zijn eerste doelpunt in de Eredivisie op het scorebord. Na een verfijnde steekpass van Atsu legde de huurling van Chelsea de bal behendig langs Nordfeldt. In de slotfase zochten beide ploegen naar het winnende doelpunt. Uiteindelijk had Finnbogason die op zijn schoen, maar oog-in-oog met Velthuizen wist hij niet te scoren. Daardoor moest iedereen zich tevreden te stellen met een gelijkspel.

Door: Robin Tibbe