04.04.2014 22:02

Belangrijke zege FC Groningen in strijd om play-offs

Met het doelpunt van oud-Zwollenaar Eric Botteghin pakt FC Groningen belangrijke punten in de strijd om de play-offs voor Europa.

FC Groningen heeft dankzij een minimale 1-0 overwinning op PEC Zwolle de volle buit meegenomen uit de Overijsselse hoofdstad. Oud PEC-speler Eric Botteghin besliste de wedstrijd twintig minuten voor tijd met een prima kopbal. Door die overwinning doen de Groningers prima zaken in de strijd om plaats acht, de plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

De eerste helft in Zwolle kende weinig hoogtepunten. PEC was iets beter dan de bezoekers en de weinige grote kansen die er waren, waren dan ook voor de Zwollenaren. Zo was Jesper Drost al na twee minuten dichtbij een treffer. FC Groningen-doelman Marco Bizot had echter een prima redding in huis op de inzet van Drost. De grootste kans voor rust was niettemin voor Fred Benson. De Zwolse spits kon in geheel vrijstaande positie uithalen van binnen het strafschopgebied nadat Johan Kappelhof de bal had gemist. Benson bleef echter niet rustig en schoot de bal onbehouwen over de goal van Bizot. FC Groningen zette daar weinig tegenover. PEC-goalie Diederik Boer hoefde alleen in actie te komen op een zacht schot van Tjaronn Chery, een kopbal van Eric Botteghin en een inzet van Richairo Živković nadat Boer de bal zelf losliet. Al deze halve kansen werden gemakkelijk gepakt door de Zwolse keeper.

Na rust golfde het spel op en neer. Beide elftallen kregen enkele kansen, maar de aanvallers aan beide zijden hadden het vizier niet op scherp. Juist in een fase waarin PEC wat sterker leek te worden, scoorde FC Groningen de openingstreffer. Twintig minuten voor tijd kopte Botteghin, ex-speler van PEC, op aangeven van Maikel Kieftenbeld knap raak. De thuisploeg had nog twintig minuten om de score weer gelijk te trekken en ging vol overtuiging op zoek naar een treffer. Bart van Hintum was na een fraaie rush aan de linkerflank dicht bij die treffer, maar hij zag zijn inzet in de korte hoek gepakt worden door Bizot. In de slotfase zetten de Zwollenaren alles op alles om nog minimaal een punt aan het duel over te houden, maar het mocht niet baten. De Groningers hielden stand en waren zelfs nog dichtbij de 2-0. Die viel niet, maar de drie punten neemt FC Groningen wel mee uit Zwolle.