06.04.2014 16:29

Vitesse verzuimt in eerste helft te winnen van Ajax

Een helft lang liet Vitesse Ajax in Arnhem alle hoeken van het veld zien, maar scoorde het slechts eenmaal. Na rust was de dominantie van de thuisploeg verdwenen nadat Ajax al snel op gelijke hoogte was gekomen. Het resultaat: een gelijkspel waar beide ploegen weinig mee opschieten. Ajax heeft het kampioenschap zodoende nog niet binnen.

De eerste helft was er maar één ploeg die voetbalde en dat was Vitesse. De Arnhemmers waren heer en meester in het eigen Gelredome. Ajax speelde onrustig en slordig en leek niet zichzelf. Het liet zich bijna de volledige 45 minuten aftroeven door een fel en soms prima combinerend Vitesse. Vitesse kreeg enkele grote kansen, maar slechts één van deze kansen werd omgezet in een doelpunt. Zakaria Labyad mocht in de 25e minuut aanleggen voor een vrije trap vanaf ruim dertig meter afstand. Met zijn harde schot had Ajax-doelman Jasper Cillessen dusdanig moeite dat hij de bal niet vast had en naar de zijkant stompte. Daar kreeg Vitesse-aanvoerder Guram Kashia de bal voor de voeten en hij legde het leder op een presenteerblaadje klaar voor Bertrand Traoré. Van dichtbij hoefde de aanvaller nog slechts tegen de bal aan te lopen om te scoren.

Ajax was kort voor dat doelpunt al enkele malen ontsnapt aan een achterstand. Het dichtst bij een treffer was Kashia, maar zijn kopbal belandde op de paal. Ook na het doelpunt kreeg Vitesse nog voldoende kansen om de voorsprong te vergroten. Labyad, Traoré en Marko Vejinović hadden het vizier echter niet op scherp en lieten na hun kansen te verzilveren. De bezoekers stelden daar nagenoeg niets tegenover want een uitgespeelde mogelijkheid werd er door Ajax niet gecreëerd.  

De spelers waren de kleedkamers pas net uit toen Ajax plotsklaps op gelijke hoogte kwam. Kolbeinn Sigþórsson kreeg alle tijd en ruimte van de verdedigers van Vitesse om richting de Arnhemse goal op te stomen. Met een beheerste inzet verschalkte hij vervolgens Vitesse-keeper Piet Velthuizen. Na dat doelpunt was de thuisploeg de kluts kwijt en liet het de regie aan de Amsterdammers. Die creëerden enkele mogelijkheden, maar benutten deze niet. Wel was het spelbeeld na rust dus anders dan voor de hervatting. Vitesse was namelijk niet meer zo dominant, sterker nog, Ajax was soms de betere. De Arnhemmers leken moe en het duel werd wat gezapig terwijl het in de eerste helft nog zeer aantrekkelijk was. Een slotoffensief van één van beide ploegen kwam er niet en dus eindigde de wedstrijd als een nachtkaars. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner