12.04.2014 21:37

SC Cambuur verslaat Vitesse in spektakelstuk

Zeven keer werd er gescoord in Leeuwarden. Een waar spektakelstuk eindigde uiteindelijk in het voordeel van SC Cambuur. Vitesse kwam twee keer op voorsprong, maar even vaak zorgden de Leeuwarders voor de ommekeer. Martijn Barto was de gevierde man met twee treffers, waaronder de winnende.

De eerste helft van SC Cambuur – Vitesse was zeer enerverend. Beide ploegen kregen ontzettend veel kansen, maar er werd ‘slechts’ vier keer gescoord in het eerste bedrijf. Jan-Arie van der Heijden en Elvis Manu hadden de paal al geraakt toen Kelvin Leerdam in de 21e minuut de bezoekers uit Arnhem op voorsprong wist te zetten. Guram Kashia kon een hoekschop van Christian Atsu verlengen, waardoor de rechtsback van Vitesse de bal bij de tweede paal vrij gemakkelijk binnen kon schieten: 0-1.

Lang kon Vitesse niet genieten van de voorsprong. Vier minuten na de openingstreffer kopte Martijn Barto een vrije trap van Jody Lukoki tegen de touwen: 1-1. In de 29e minuut scoorde Leerdam zijn tweede van de avond. Hij deed dit echter in eigen doel. De oud-Feyenoorder kopte een voorzet van Lukoki achter zijn eigen doelman: 2-1. Vlak voor rust kwamen de Arnhemmers weer op gelijke hoogte. Davy Pröpper lanceerde Atsu door middel van een schitterende steekpass. De Ghanees faalde oog in oog met doelman Leonard Nienhuis niet en schoof de bal in de linkerhoek: 2-2.

Ook in de tweede helft was het een waar spektakelstuk. Zakaria Labyad had Vitesse al vroeg in het tweede bedrijf op voorsprong kunnen zetten, terwijl Lukoki datzelfde voor Cambuur had kunnen doen. Het was in de 56e minuut uiteindelijk Bertrand Traoré die wist te scoren. Manu verloor knullig de bal op het middenveld, waarna Vitesse toesloeg via een messcherpe counter. Pröpper bracht Traoré in stelling. De international van Burkina Faso schoot de bal snoeihard achter doelman Nienhuis: 2-3.

Wederom kon Vitesse niet lang genieten van de voorsprong. Acht minuten later had Bartholomew Ogbeche de stand alweer gelijk getrokken. Een lange bal van Cambuur kon worden weggewerkt door Kashia, maar de bal kwam terecht voor de voeten van Ogbeche. De Nigeriaan passeerde doelman Piet Velthuizen en schoof de bal in een leeg doel: 3-3. In de 69e minuut kwam de thuisploeg zelfs weer op voorsprong. Lukoki veroverde de bal op de rechterflank en haalde vervolgens de achterlijn. De huurling van Ajax zag Barto op de rand van het strafschopgebied klaarstaan en bediende de spits, die tegen Vitesse als middenvelder acteerde. Barto verschalkte Velthuizen met een hard geplaatst schot en bracht de fans in extase: 4-3.

Er werd na de 4-3 van Barto niet meer gescoord in Leeuwarden. Door de overwinning komt Cambuur op 39 punten uit 32 wedstrijden. De Leeuwarders staan daarmee op de negende plaats in de Eredivisie. Vitesse blijft op 54 punten staan. De Arnhemmers kunnen daarom voorronde Champions League hoogstwaarschijnlijk vergeten. Cambuur moet volgende week op bezoek bij Feyenoord, terwijl Go Ahead Eagles op bezoek komt in Arnhem.

Door: Jurre Hermans