25.04.2014 17:50

Kampioenskoorts en degradatieperikelen in voorlaatste speelronde

Met nog twee speelrondes te gaan nadert de Eredivisie zijn einde. In de voorlaatste ronde zijn zondag de meeste ogen gericht op Almelo waar Ajax zich kan verzekeren van de titel. De meeste spanning is doch te vinden in de kelder van de competitie. Een vooruitblik.

Kampioenschap met een zwart randje

Door alle tumult die is ontstaan na de verloren bekerfinale (5-1) tegen PEC Zwolle zou je bijna vergeten dat Ajax zondag kampioen kan worden. Ajax heeft namelijk nogal wat modder over zich heen gekregen. De Amsterdamse supporters kregen er flink van langs en dat heeft er toe geleid dat alle leden van sfeergroep VAK 410 niet welkom zijn bij de kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo. Maar ook de kritiek op de spelers van Ajax was niet mals, want hoe kon het gebeuren dat hoofdstedelingen zich door PEC Zwolle zo gemakkelijk naar de slachtbank lieten spelen? Wat de oorzaak daarvan ook is, het is zondag aan de ploeg van Frank de Boer om het een en ander recht te zetten.

Feyenoord is gewaarschuwd

Nog één keer moet Feyenoord winnen om zeker te zijn van de tweede plaats. Dat moet komende zondag normaliter te doen zijn als SC Cambuur op bezoek komt in De Kuip. Zo makkelijk als het klinkt, is het niet. Cambuur bleef eerder dit seizoen al op de been bij PSV (0-0) en Ajax (1-1). Bovendien spelen de Leeuwarders nergens meer voor en kan de ploeg van Henk de Jong vrijuit voetballen. Feyenoord is gewaarschuwd.

Nervositeit troef in Breda

''Het is één voor twaalf bij NAC.'' Zo omschreef clublegende Addy Brouwers de gemoedstoestand van NAC in Voetbal International. Hij refereert met die uitspraak aan de zorgelijke situatie van de club. De nummer vijftien van de Eredivisie staat drie punten boven de streep, maar kan daar na zondag zomaar onder komen te staan als het in eigen huis verliest van naaste concurrent RKC Waalwijk. Met daarna nog een uitwedstrijd bij PSV op het programma lijkt deelname aan de nacompetitie daarom onvermijdelijk voor de Bredanaars. Zover is het nog niet en bij winst is NAC ook 'gewoon' zeker van lijfsbehoud, maar in Brabant vreest men het ergste.

Wie degradeert rechtstreeks?

Dan door naar de échte kelder van de Eredivisie. Daarin strijden Roda JC en NEC tegen rechtstreekse degradatie. In het slechtste geval voor Roda JC kan het doek zondag al vallen. Dan moeten de Kerkraders zelf de thuiswedstrijd tegen FC Groningen verliezen en NEC in eigen huis een punt of meer pakken tegen FC Twente. Hoewel het vertrouwen bij Roda JC door het belabberde seizoen niet groot zal zijn, bieden de statistieken nog enig houvast voor de Limburgers. Vijf van de laatste zeven duels met Groningen werden namelijk gewonnen.

Overige wedstrijden:

Vitesse - Go Ahead Eagles
PEC Zwolle – PSV
sc Heerenveen - FC Utrecht
ADO Den Haag - AZ

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner