27.04.2014 16:39

Degradatie dreigt voor Roda na onnodig verlies

Roda JC Kerkrade heeft in eigen huis verzuimd om de drie punten te pakken tegen FC Groningen. De thuisploeg had twintig minuten de tijd om tegen tien man van Groningen minimaal een punt uit het vuur te slepen, maar de ploeg van Jon Dahl Tomasson ging voorin niet goed met de kansen om en verloor met 1-2. De Limburgers hebben nog één kans om niet rechtstreeks te degraderen.

De thuisploeg had maar één opdracht en dat was winnen. De ploeg van Tomasson kwam dan ook furieus uit de startblokken. Al na drie minuten was het al raak. Een voorzet van verdediger Timo Letschert belandde via Groningen-speler Hans Hateboer in het eigen doel. Roda zat op rozen en ook het publiek ging achter de ploeg staan.

De elf spelers van Groningen konden niet goed omgaan met het vroege druk zetten van de thuisploeg. De bezoekers kregen dan ook zelden mogelijkheden. Pas vlak voor rust deed Groningen bijna wat terug. Filip Kostic haalde van dertig meter hard uit met zijn linker, maar zijn schot werd prima gekeerd door Filip Kurto. De doelman kon de bal ternauwernood over de lat tikken.

Na rust begonnen de noorderlingen wat beter te voetballen. Dat leidde al gauw tot de gelijkmaker. Een schitterende pass van Tjaronn Chery belandde bij Richairo Zivkovic, die de bal perfect aannam en langs doelman Kurto schoot. Groningen drukte door en scoorde vijf minuten later al de 1-2. Burnet onderschepte de bal van Letschert en gaf voor op Kostic, die het leer op zijn beurt langs Kurto kon tikken.

Roda wist niet wat het overkwam en raakte gefrustreerd. Na tal van gele kaarten werd nota bene een Groningen-speler van het veld gestuurd.  Maikel Kieftenbeld kwam veel te hard in op Anouar Kali en kreeg terecht rood. Roda ging nu vol op de aanval. Het kreeg kans op kans, maar de bal wilde er maar niet in. Vooral Berry Powel had het vizier niet op scherp staan en miste driehonderd procent kansen. Zelfs in de laatste minuut wilde de kopbal van Mark-Jan Fledderus er niet in en bleef het 1-2.

Roda moet volgende week winnen, wil het rechtstreekse degradatie ontlopen. De Limburgers moeten dan Go Ahead Eagles verslaan en is dan afhankelijk van NEC Nijmegen. De Nijmegenaren waren zondag niet opgewassen tegen FC Twente en hebben volgende week aan een punt bij Ajax voldoende om niet rechtstreeks te degraderen.