28.04.2014 10:20

Champions Leaguebeslissingen, onderin blijft het spannend

In speelronde 33 vielen vooral bovenin de Eredivisie de beslissingen. Ajax werd kampioen en Feyenoord stelde de tweede plek veilig. In de onderste regionen blijft de spanning echter aanwezig. We blikken terug!

Amsterdams feestje

Het voetbal was lang niet altijd goed en zeker in de laatste periodes van de competitie waren de fans erg ontevreden, maar door een gelijkspel tegen Heracles Almelo heeft Ajax voor de vierde keer op rij de landstitel van Nederland gewonnen. Het werd 1-1 in Overijssel, waar in de 75e minuut het balletje al heel traag rondging. Heracles Almelo had namelijk ook genoeg aan een gelijkspel. Niet voor het kampioenschap, maar voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Beide ploegen kregen grote kansen in de wedstrijd, maar de doelpunten vielen uit twee vrije trappen. Lasse Schöne scoorde voor Ajax, Simon Cziommer voor Heracles Almelo.

Champions League voor Rotterdam

De strijd om plek was de laatste weken spannender dan de strijd om het kampioenschap. FC Twente, PSV, Vitesse en Feyenoord speelden om een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Uiteindelijk haakte elke ploeg af, behalve Feyenoord. De ploeg pakte tegen SC Cambuur drie punten en is daardoor verzekerd van de tweede plek. Het werd maar liefst 5-1 tegen de ploeg uit Leeuwarden, alhoewel het bij rust nog 1-1 stond. Tonny Vilhena (twee keer), Graziano Pellè en Jean-Paul Boëtius maakten uiteindelijk het verschil.

Crisis in Kerkrade

Er heerst grote paniek in Kerkrade, voor zover dit nog niet het geval was. Door een 1-2 nederlaag tegen FC Groningen kon Roda JC al degraderen, maar NEC liet het na om in eigen huis te winnen van FC Twente. De nederlaag van Roda JC was allesbehalve nodig. De thuisploeg kwam na een eigen doelpunt al snel op voorsprong, maar kon niet met die druk omgaan en kwam 1-2 achter door doelpunten van Richairo Zivkovic en Filip Kostic. FC Groningen kreeg nog een rode kaart, maar ondanks enkele kansen kon Roda JC niet langszij komen.

Ook NEC begon voortvarend aan deze belangrijke wedstrijd. Al na een kleine minuut schoot Geoffrey Castillion de 1-0 binnen. Na een half uur maakte Kyle Ebecilio er echter weer 1-1 van en toen FC Twente in vier minuten tijd drie keer scoorde was het gebeurd. De Tukkers verzekerden zich met de overwinning van de voorrondes van de Europa League. Onderin blijft de voorsprong van NEC op Roda JC op drie punten staan.

Friese, Arnhemse en Eindhovense strijd om plek vier

De plekken één, twee en drie zijn dus al vergeven, dan gaat het eigenlijk alleen nog om plek vier. Deze geeft ook recht op de voorrondes van de Europa League, in tegenstelling tot de plekken vijf tot en met acht. PSV, Vitesse en sc Heerenveen strijden nog om die plek en van die ploegen leed alleen Vitesse puntverlies. Tegen Go Ahead Eagles kwam het in eigen huis met 0-2 achter, maar Guram Kashia en Davy Pröpper redden een punt voor de Arnhemmers. Het gelijkspel zorgde in Deventer voor lachende gezichten, want door het puntje is Go Ahead Eagles verzekerd van nog een jaar Eredivisie. PSV (1-2 tegen PEC Zwolle) en sc Heerenveen (4-1 tegen FC Utrecht) wonnen hun wedstrijden. De Eindhovenaren staan er met 56 punten het beste voor, maar Vitesse (55 punten) en sc Heerenveen (54 punten) kunnen er ook nog voor gaan.