02.05.2014 12:22

Dag van de waarheid voor Roda en NEC

De 34e en laatste speelronde van de Eredivisie is er voor Roda JC en NEC één van alles of niets. De Limburgse nummer achttien van de eredivisie heeft handhaving niet meer in eigen hand. Het verschil tussen beide concurrenten op de ranglijst is drie punten, al heeft Roda een beter doelsaldo. Dat is aan het eind van de competitie beslissend.

Roda moet zaterdagavond, als ook alle acht andere duels op het programma staan, zelf winnen bij Go Ahead Eagles en hopen dat NEC ten onder gaat bij landskampioen Ajax. In dat geval degraderen de Nijmegenaren en mag Roda zich opmaken voor de play-offs voor promotie/degradatie. Daar kwamen de Limburgers ook vorig jaar in terecht. Doordat Mark-Jan Fledderus destijds in de slotminuut van de laatste wedstrijd tegen Sparta het winnende doelpunt maakte, mocht Roda ook dit seizoen op het hoogste niveau uitkomen.

Ook RKC Waalwijk komt zo goed als zeker in die play-offs terecht. Op papier kan RKC nummer vijftien NAC Breda nog achterhalen, maar dan moeten de Waalwijkers zelf thuis met grote cijfers winnen van sc Heerenveen, terwijl NAC dik moet verliezen bij PSV. Zowel Heerenveen als PSV mikt op de vierde plaats, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Europa League. De Eindhovenaren staan nu op die positie, terwijl Heerenveen op twee punten achterstand de nummer zes is.

Vitesse

De derde ploeg die nog in aanmerking komt voor plek vier, is Vitesse. Bij een misstap van PSV en een overwinning op FC Utrecht, is het seizoen voor de Arnhemmers na zaterdag naar tevredenheid afgesloten en mogen ze samen met nummer drie FC Twente naar de Europa League. De Tukkers spelen thuis tegen bekerwinnaar PEC Zwolle.

Voor alle andere ploegen staat er behalve de eer en de wedstrijdpremie niet veel meer op het spel. FC Groningen en AZ zijn al zeker van de play-offs om Europees voetbal en kunnen dus de krachten sparen. Groningen ontvangt Heracles Almelo, terwijl AZ nummer twee Feyenoord ontvangt. De Rotterdammers verzekerden zich vorige week van de tweede plek, wat plaatsing voor de voorrondes van de Champions League betekende. SC Cambuur - ADO Den Haag is de negende wedstrijd van de laatste speelronde.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner