03.05.2014 20:45

RKC en Heerenveen nog niet klaar

Voor zowel RKC Waalwijk als sc Heerenveen krijgt het seizoen een vervolg. De Friezen die met 3-0 wonnen in Brabant gaan deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal, RKC moet als nummer 16 gaan strijden tegen degradatie.

RKC moest hopen op een forse nederlaag van NAC Breda bij PSV en zelf fors uithalen. Trainer Erwin Koeman had zijn spelers de opdracht gegeven gedoseerd de aanval te zoeken en het risico op een tegentreffer beperkt te houden. Het eerste gevaar kwam desondanks van Heerenveen dat Pele van Anholt naast zag schieten. Daarna kreeg de thuisploeg de ene na de andere kans om de score te openen. Eerst miste Romeo Castelen vrij voor doelman Kristoffer Nordfeldt, daarna kreeg Evander Sno liefst drie mogelijkheden: de eerste inzet werd door Nordfeldt met het been tot corner verwerkt, daarna raakte de middenvelder twee keer de paal.

Heerenveen luisterde ook nog met een half oor naar de verrichtingen van PSV en Vitesse. In theorie konden de Friezen zich nog rechtstreeks plaatsen voor de voorronden van de Europa League. De treffer van Joey van den Berg, kort voor rust, hield die hoop levend terwijl RKC op dat moment al bijna zeker wist dat het seizoen zou gaan uitlopen met deelname aan de play-offs.

Heerenveen liep na rust verder weg. Eerst passeerde Bilal Basacikoglu doelman Arjan van Dijk waarna Alfred Finnbogason vanaf de strafschopstip het duel definitief besliste. Het was de 29e treffer van de topscorer van de eredivisie die met zijn club in de play-offs gaat strijden om een Europees ticket.