07.05.2014 13:15

Foto van de Week: Troosteloos Roda JC

Filip Kurto (l.), Mark-Jan Fledderus (m.) en Berry Powel (r.) zijn zichtbaar teleurgesteld. Degradatie is een feit na afloop van Go Ahead Eagles - Roda JC. Voetbal.com Foto van de Week. (3-5-2014)
Filip Kurto (l.), Mark-Jan Fledderus (m.) en Berry Powel (r.) zijn zichtbaar teleurgesteld. Degradatie is een feit na afloop van Go Ahead Eagles - Roda JC. Voetbal.com Foto van de Week. (3-5-2014)

Zo ziet degradatie eruit. Troosteloze blikken van teleurstelde spelers, die weten dat ze volgend seizoen in de Jupiler League moeten spelen. Hartbrekend, maar het is nou eenmaal iets dat hoort bij topsport.

Realiteit

Laten we eerlijk blijven. De degradatie van Roda JC zat er al een aantal jaar aan te komen. Al twee keer eerder ontsnapten de Limburgers op het allerlaatste moment aan degradatie. In 2009 had Roda JC strafschoppen nodig om degradatie te ontlopen. Destijds werd er nog gewerkt met een ‘best of three’ systeem in de nacompetitie. Tijdens de eerste twee duels werd er gelijkgespeeld tegen SC Cambuur, waardoor er een derde wedstrijd aan te pas moest komen. Na negentig minuten stond het weer gelijk. Verlenging moest dus uitkomst brengen. Beide teams kwamen nogmaals tot scoren, waardoor er een strafschoppenserie volgde. De club uit Limburg won die penaltyreeks met 3-1.

Vorig jaar

Ook vorig jaar ontsnapte Roda JC aan degradatie. De Limburgers moesten in een tweeluik zien af te rekenen met Sparta Rotterdam. In Rotterdam eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel. Tijdens de return in Kerkrade kwam Sparta na 24 minuten spelen op voorsprong dankzij een doelpunt van Mario Bilate. Degradatie leek een feit voor Roda, maar Mark-Jan Fledderus schoot zowel in de 73e als in de blessuretijd raak uit een vrije trap. 2-1 winst voor Roda JC, weer geen degradatie. Maar tijdens het huidige seizoen is het noodlot toch toegeslagen. De ploeg uit Limburg verzamelde te weinig punten, waardoor Roda op de achttiende plaatst eindigde. Geen nacompetitie om het vege lijf te redden.

Emotie

De emotie na afloop van Go Ahead Eagles – Roda JC liep dan ook hoog op. Fledderus, die vorig seizoen nog de rol van reddende engel vertolkte, stond de media geëmotioneerd te woord. Het ontslag van trainer Ruud Brood had hem pijn gedaan, daarnaast gaf de middenvelder een kijkje in de keuken. Confrontaties binnen de spelersgroep, onrust in het bestuur. Het had er allemaal voor gezorgd dat Fledderus een zure nasmaak aan dit seizoen heeft overgehouden. Het is natuurlijk afwachten wat er overblijft van de selectie van Roda. Het is nog maar de vraag of spelers als Guus Hupperts, Anouar Kali, Henk Dijkhuizen en Timo Letschert trek hebben in de Jupiler League. Er zullen geheid een aantal clubs geïnteresseerd zijn in deze spelers. Of Fledderus volgend seizoen met Roda in de Jupiler League gaat strijden is nog onbekend, maar een beetje karaktervent, die zoveel emotie toont na degradatie van zijn club blijft zijn club natuurlijk trouw.

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner