06.05.2014 17:27

Maar het is toch buitenspel!?

Appellerende voetballers. Buitenspel of hands, als spelers het zien stoppen zij met voetballen. Jan-Arie van der Heijden deed dit ook en kon daardoor geen doelpunt meer voorkomen. Hij is daarom de Schlemiel van de Week.

De situatie

Het stond 0-0 bij FC Utrecht – Vitesse. Vijf minuten voor rust en Vitesse kon via winst zich direct plaatsen voor de Europa League. Het was een kleine kans, maar die was zeker wel aanwezig. Jacob Mulenga wordt echter in de zestien aangespeeld en kan de bal vasthouden en wachten op bijsluiting. Jan-Arie van der Heijden geeft rugdekking en ziet dat Mulenga de bal naar Juan Agudelo speelt. Daar begint de buitenspellucht al rond te zweven, maar Van der Heijden gaat geconcentreerd door. Agudelo laat de bal van de voet springen, maar daar profiteert Steve de Ridder juist weer van. Van der Heijden weet het honderd procent zeker: buitenspel. Hij steekt de arm omhoog, kijkt naar de grensrechter en stopt met voetballen. De Ridder heeft alleen oog voor het doel en prikt de bal onder Piet Velthuizen door, die de bal nog wel weet af te remmen.

Frustratie bij iedereen die Vitesse liefheeft

Hoe vervelend moet het zijn? Een bal die door de keeper half wordt afgestopt en tergend langzaam richting de doellijn rolt. Ongeveer vier meter daar vandaan staat een speler met zijn hand in de lucht. Geen intentie om te voetballen, wachtend op een fluitsignaal. Dat komt er ook wel, maar alleen om aan te geven dat FC Utrecht op een voorsprong is gekomen. Van der Heijden komt eindelijk in balbezit, maar dat gebeurt alleen maar omdat hij de bal uit het net plukt en boos in de handen houdt.

Loop dan toch door!

Op ongeveer vijf meter van het doel houdt Van der Heijden zijn pas in. Als hij op dat moment gewoon vol, of misschien wel op vijftig procent, naar het doel loopt, kan hij het leer voor de doellijn stoppen, hooghouden en wegwerken. Het blijft dan 0-0 en Vitesse kan gaan werken aan het opbouwen van een voorsprong. In plaats daarvan moet het op zoek gaan naar de gelijkmaker. Die valt uiteindelijk wel, maar door een doelpunt van Agudelo wordt het alsnog 2-1 voor FC Utrecht. Het gevolg daar is weer van dat sc Heerenveen over Vitesse heen gaat op de ranglijst en tegen het vermoeide AZ mag spelen in de play-offs. AZ, dat de meeste wedstrijden van elke Nederlandse club in de benen heeft. Vitesse neemt het op tegen FC Groningen. Zul je zien dat het een lastige pot wordt.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner