10.05.2014 20:33

FC Groningen op de sloffen naar finale

De spelers van FC Groningen vieren feest nadat Tjaronn Chery de bezoekers op 0-1 had gezet tegen Vitesse (1-4). 10-5-2014

Ondanks veel inzet is het Vitesse niet gelukt om het aanvalsgeweld van FC Groningen in te perken. De Groningers scoorde vier keer in Arnhem, ruim genoeg om tot de finales van de play-offs door te dringen.

Vitesse had het balbezit in de eerste helft, maar kwam niet echt tot goede kansen. Ook FC Groningen lukte dit niet goed, waardoor het eerste echte hoogtepunt ook meteen een doelpunt betekende. Het was eigenlijk helemaal geen kans, maar Tjaronn Chery zette FC Groningen na 25 minuten spelen op 0-1. Vanaf dertig meter haalde hij uit en omdat de bal raar van Piet Velthuizen wegdraaide kon de goalie de openingstreffer niet voorkomen. Vitesse bleef druk zetten op FC Groningen, maar de uitploeg kwam niet in grote problemen.

Vitesse veranderde van formatie aan het begin van de tweede helft en dit veranderde ook meteen het spelbeeld. Vitesse zette meer druk, maar gaf achterin, met drie in plaats van vier verdedigers, veel ruimte weg. FC Groningen leek daardoor op 0-2 te komen, maar het was Davy Pröpper die de 1-1 maakte. Een inhaalrace kon beginnen, ware het niet dat Richairo Zivkovic een minuut later alweer de 1-2 scoorde. De spits kon een voorzet van Chery eerst niet richting doel krijgen, maar kreeg vervolgens de bal tegen zijn uitgestrekte been aan gespeeld.

Vitesse mocht weer van voren af aan beginnen en slaagde daar niet in. Drie doelpunten in dertig minuten was teveel gevraagd voor een ploeg met weinig zelfvertrouwen. FC Groningen ging nog wel op zoek naar doelpunten en kreeg er nog twee. Chery bediende Filip Kostić, die via de binnenkant van de paal de 1-3 maakte. Vlak voor tijd was het nog een keer raak. Kostić schoot weer met links binnen en vond zelfs de 1-4.

FC Groningen gaat na de overwinning door naar de finale van de play-offs en speelt daarin tegen AZ of sc Heerenveen voor een Europese ticket.

Door: Jos Boesveld