12.05.2014 13:15

De dreun van Tjaronn Chery

Met een gigantisch harde poeier bracht hij opluchting bij alles wat FC Groningen liefheeft. Tjaronn Chery gaat met zijn ploeg strijden om een ticket voor de Europa League en is Speler van de Week.

In Groningen werd al met 1-0 gewonnen, maar de kleine marge zorgde ervoor dat het in de GelreDome nog spannend zou worden. De Arnhemmers speelden de laatste weken echter met weinig zelfvertrouwen. De goal van Chery, die van dertig meter de rechterhoek vond met een kanonskogel, betekende dan eigenlijk ook al exit Vitesse.

De speler

Chery is 25 jaar oud en dus al iets meer ervaren dan de gemiddelde speler in de Eredivisie. De carrière van de aanvaller speelde zich echter meer af in de achterbuurten van het Nederlandse voetbal. Via Jong FC Twente kwam hij tijdelijk bij SC Cambuur te voetballen, maar het seizoen daarna werd hij weer verhuurd door de beloftenploeg uit Enschede. Ditmaal mocht RBC Roosendaal gebruik maken van zijn diensten. Chery speelde veel in de Jupiler League, maar vond het net slechts eenmaal.

Hij kwam weer heel kort terug naar Enschede, want ditmaal wilde FC Emmen gebruik maken van zijn diensten. De formatie uit Drenthe nam Chery transfervrij over. FC Emmen gebruikte Chery veelvuldig. Bij die ploeg kwam hij zelfs negen keer tot scoren, wat voor ADO Den Haag genoeg bewijs was dat hij de Eredivisie aan kon. In het seizoen 2008/2009 maakte hij al zijn debuut bij FC Twente, waarin hij tegen NAC Breda in de slotfase mocht invallen.

Eindelijk in de Eredivisie

In zijn eerste seizoen speelde Chery meteen de volle mep op het hoogste niveau. 29 keer startte hij in de basisopstelling en 5 keer kwam hij in het veld. Qua doelpunten had Chery een kleine dip, want met twee doelpunten presteerde hij slechter dan bij FC Emmen. Zes assists kon hij echter ook achter zijn naam bijschrijven. Zijn tweede seizoen in Den Haag was veel succesvoller, waardoor FC Groningen geld op tafel legde om de aanvaller te huren/kopen.

Aparte constructie

De overgang van ADO Den Haag naar FC Groningen is vrij bijzonder te noemen in Nederland. FC Groningen huurt de speler in het huidige seizoen voor het bedrag van €400.000 euro en koopt de kleine voetballer volgend seizoen verplicht voor het bedrag van €400.000 euro. Vooral FC Emmen was boos vanwege deze constructie. De ploeg bedong bij de verkoop van Chery een doorverkooppercentage van twintig procent, maar door de transfersituatie ontving FC Emmen niets.

Ook volgend seizoen is Chery dus te bewonderen in het hoge noorden. Tenzij er kapers op de kust liggen voor een speler die de afgelopen vijf seizoenen slechts een handvol wedstrijden miste. Eerst mag hij met zijn ploeg vechten op Europees voetbal, in de finale van de play-offs tegen AZ.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner