13.05.2014 19:55

Arme, arme Hans Mulder

NEC degradeerde na een tweeluik met Sparta definitief uit de Eredivisie. Na twintig jaar te hebben doorgebracht op het hoogste voetbalniveau dat Nederland kent, is een seizoen Jupiler League de toekomst van NEC. Hans Mulder degradeerde met de ploeg uit Nijmegen en de middenvelder is zo mogelijk nog zieliger. Hij speelde namelijk vier seizoenen in de Eredivisie en degradeerde elk jaar.

Het begin

In het seizoen 2006/2007 werkt Mulder zich vanuit de jeugd bij RKC Waalwijk op naar het eerste elftal, dat op dat moment uitkomt in de Eredivisie. Hij mag in dat seizoen zeven keer in de basis beginnen en wordt één keer ingebracht. Hij kan echter niet voorkomen dat RKC Waalwijk zeventiende wordt en er via de play-offs tegen De Graafschap uitvliegt. Mulder speelt enkele jaren in de Jupiler League en heeft met zijn ploeg kans op promotie. In het seizoen 2008/2009 weet hij definitief promotie af te dwingen via de play-offs. Hij komt bijna dertig wedstrijden in actie op het hoogste niveau, maar aan het einde van de competitie heeft RKC Waalwijk slechts vijftien punten en degradeert dus. Het jaar daarop promoveert RKC Waalwijk rechtstreeks via het kampioenschap, maar na dat feest mag Mulder transfervrij vertrekken. Hij kiest voor Willem II als volgend station.

Willem II

Het moet een moeilijke transfer zijn geweest voor Mulder. Hij verliet RKC Waalwijk, dat net gepromoveerd was, voor een ploeg die rechtstreeks uit de Eredivisie was gedegradeerd. Toch betekende het wel veel speeltijd voor de middenvelder, die in dertig wedstrijden twee keer scoorde. Willem II eindigde op een teleurstellende vijfde plek, maar mocht via de play-offs promotie afdwingen. Het werden twee spannende wedstrijden tegen FC Den Bosch, maar via een 0-0 gelijkspel in de uitwedstrijd en een 2-1 overwinning in eigen huis promoveerde Mulder weer naar de Eredivisie.

Twee jaar achter elkaar op het hoogste niveau

We zijn inmiddels in het seizoen 2012/2013 gekomen. Mulder komt een stuk minder aan spelen toe, maar met 22 wedstrijden in de Eredivisie doet hij het nog steeds niet slecht. Dit geldt echter wel voor zijn ploeg, die samen met VVV-Venlo en Roda JC strijdt tegen degradatie. Met maar vijf overwinning en acht keer gelijkspelen redt Willem II het niet. De ploeg eindig als achttiende en mag na één jaar Eredivisie alweer een niveau terug. Mulder echter niet, want NEC pikt de middenvelder transfervrij op. NEC eindigde in het seizoen 2012/2013 net boven de degradatiestreep, maar is wel verzekerd van een extra jaar Eredivisie. Heel veel plezier zal Mulder niet hebben gehad van zijn wissel. NEC degradeert en hij speelt minder dan tien wedstrijden. Daarnaast promoveert zijn oude club Willem II rechtstreeks naar de Eredivisie. Arme, arme Hans Mulder.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner