08.08.2014 14:38

We gaan weer beginnen!

Ajax-spelers vieren feest na het 33e kampioenschap in haar bestaan.
Ajax-spelers vieren feest na het 33e kampioenschap in haar bestaan.

Zelfs met een Wereldkampioenschap tussendoor, was het nog lang wachten op de Eredivisie. Vrijdagavond begint het echter weer en in een extra lange voorbeschouwing blikken we vooruit op speelronde één.

PEC Zwolle – FC Utrecht

Het is voor PEC Zwolle de tweede keer dat ze het seizoen aftrappen. De formatie uit Overijssel stond ook al in de Johan Cruijff Schaal om het officiële voetbalseizoen in Nederland te openen. PEC Zwolle won verrassend van Ajax en pakte zodoende de tweede prijs in korte tijd. Vlak voor de eerste speelronde raakte PEC Zwolle sterkhouder Kamohelo Mokotjo kwijt aan FC Twente. In Jody Lukoki, Thomas Lam en Ben Rienstra heeft de ploeg nieuw bloed in de selectie.

FC Utrecht is ook aardig bedrijvig geweest op de transfermarkt. Drie basiskrachten uit de Eredivisie werden naar het midden van het land gehaald. Ramon Leeuwin (SC Cambuur), Christian Kum (sc Heerenveen) en Danny Verbeek (NAC Breda) vonden allemaal hun weg naar FC Utrecht. Ook Nacer Barazite sluit aan bij de selectie. De aanvaller begon aan een vroeg avontuur in het buitenland, maar kwam via vele omzwervingen terug in de Eredivisie, waarin hij eerder voor Vitesse speelde.

sc Heerenveen – FC Dordrecht

Zaterdagavond komt voor het eerst een promovendus in actie. FC Dordrecht kwam in de play-offs uit tegen VVV-Venlo en Sparta en won beide tweeluiken met gemak. Een plek in de Eredivisie is op dit moment dus terecht voor FC Dordrecht, maar het is afwachten of de ploeg op kan tegen het geweld in de hoogste voetbalcompetitie. Geld is er nog niet heel veel, dus FC Dordrecht moet het vooral hebben van huren. Zo werden Ricky van Haaren en Joris van Overeem tijdelijk overgenomen, maar doelman Filip Kurto staat wel voor meerdere jaren onder contract in Dordrecht.

De tegenstander van de promovendus is op zaterdag sc Heerenveen. Dit team weet het altijd weer te presteren om goede spitsen naar Friesland te halen. Of het nu om Ruud van Nistelrooy, Bas Dost of Alfreð Finnbogason gaat, scoren doen ze allemaal. Daarom is de blik bij sc Heerenveen gericht op Thomas Dalgaard. De blonde spits staat in zijn land Denemarken bekend als een goaltjesdief en werd zelfs topscorer in de Deense competitie met een team dat uiteindelijk degradeerde.

SC Cambuur – FC Twente

De andere Friese ploeg in de Eredivisie kon vorig seizoen als verrassing worden gezien. Met fris en aanvallend voetbal stal SC Cambuur de harten van menig voetballiefhebber. Het grote probleem was echter dat huurlingen voor een groot deel voor dit attractieve voetbal zorgden. Jody Lukoki, Elvis Manu en Elvis Ritzmaier voetballen alle drie ergens anders momenteel. SC Cambuur gooit het dit jaar niet alleen op huurlingen. Dejan Meleg en Albert Rusnák worden wel gehuurd, maar Etiënne Reijnen en Daniël de Ridder werden vastgelegd.

FC Twente heeft vlak voor speelronde één nog een mooie transfer officieel gemaakt. Mokotjo verkast van Zwolle naar Enschede, waarmee het middenveld van FC Twente zo goed als compleet is. In de aanval moet er echter nog wat gebeuren. Quincy Promes en Dušan Tadić zijn weggekocht, waardoor FC Twente alleen nog in Luc Castaignos een ervaren aanvaller heeft.

NAC Breda – Excelsior

Het zal voor beide ploegen een moeilijk jaar worden in de Eredivisie. NAC Breda eindigde vorig seizoen drie punten boven de gevarenzone en had de mazzel dat drie ploegen het simpelweg nog slechter deden. Excelsior is gepromoveerd, maar presenteerde nog geen grote namen. Ninos Gouriye komt de ploeg uit Rotterdam versterken, maar verder gaat het om spelers die nog niet bekend zijn op het hoogste niveau in Nederland. NAC Breda verwelkomde enkele huurlingen, nam Erik Falkenburg en een jong talent van AC Milan over en haalde Rémy Amieux naar Brabant.

Heracles Almelo – AZ

Dit is een duel tussen twee ploegen die, zeker in de Eredivisie, beter konden presteren in het vorige seizoen. AZ maakte nog iets van een matig seizoen door heel ver te komen in de Europa League, terwijl Heracles Almelo belachelijk veel punten verspeelde in eigen huis. Voor AZ staat de eerste wedstrijd in het officiële seizoen in het teken van Marco van Bastens debuut. De trainer kwam over van sc Heerenveen en staat voor zijn Eredivisiedebuut bij AZ.

ADO Den Haag – Feyenoord

We zijn aangekomen bij de zondagmiddag. Op deze dag komt de traditionele top drie in actie. Feyenoord trapt af tegen ADO Den Haag en zal voor die aftrap wat moeten verwerken. Niet alleen werd het al vroeg uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League, meerdere sterkhouders verlieten De Kuip voor een buitenlands avontuur. Graziano Pellè, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Daryl Janmaat spelen nu ergens anders en heel veel vervanging is er nu nog niet gehaald. ADO Den Haag zal dit seizoen stiekem gluren naar Europees voetbal, maar de ploeg bewijst keer op keer dat het de lange adem mist om een heel seizoen in de subtop mee te draaien.

Go Ahead Eagles – FC Groningen

SC Cambuur verraste vorig seizoen, maar Go Ahead Eagles deed dit net zo goed. Ze volgden hetzelfde principe als de andere promovendus. Aanvallend en sexy voetbal met op de flanken hele snelle mensen. Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia voetballen echter niet meer in Deventer, waardoor men op zoek ging naar nieuwe impulsen. Go Ahead Eagles vond dit vooral bij Ajax. Nick de Bondt kwam transfervrij over van Jong Ajax, terwijl Lesly de Sa gehuurd wordt voor één seizoen. Daarnaast maakte de ploeg onlangs bekend dat het Fernando Lewis leent van AZ. FC Groningen mocht aan het begin van het seizoen ruiken aan Europees voetbal, maar werd tegen Aberdeen verrassend snel uitgeschakeld. Met Danny Hoesen in de spits, Filip Kostić en Tjaronn Chery nog steeds in Groningen moet de ploeg weer voor een hoge plek in de eindstand gaan. Leuk feitje is dat Antonia nu bij FC Groningen voetbalt en dus zijn oude werkgever treft.

Ajax – Vitesse

De landskampioen van vorig voetbaljaar begint met een thuiswedstrijd tegen angstgegner Vitesse. Er was een tijd dat alleen FC Utrecht beschouwd werd als verrassend lastig, maar het rijtje werd de laatste jaren uitgebreid met PEC Zwolle en nu ook Vitesse. De ploeg wist vorig seizoen twee keer te winnen van Ajax en zal dat ook nu weer proberen. Met Denys Oliynyk als verrassende aankoop heeft Vitesse in één keer veel ervaring erbij gekregen. Ajax kan tegen Vitesse weer rekenen op WK-gangers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind. Het is echter de vraag hoe fit dit trio is.

Willem II – PSV

Twee ploegen uit Brabant sluiten tegen elkaar de eerste speelronde van de Eredivisie af. PSV heeft nu al de meeste officiële duels gewonnen van alle Nederlandse clubs, maar heel veel zelfvertrouwen gaven de overwinningen op SKN St. Pölten niet. Er werd met 1-0 gewonnen in eigen huis en in Oostenrijk werd het op knullige wijze toch nog 2-3 voor PSV. Een voordeel voor PSV: Memphis Depay gaat gewoon lekker door waar hij al het hele jaar mee bezig is. Scoren, assists leveren en de mensen in het stadion vermaken. De interesse in de buitenspeler groeit, maar het begint er meer en meer op te lijken dat de aanvaller in Eindhoven blijft. Willem II zal gaan voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Als promovendus is dat een zware doelstelling.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner