09.08.2014 09:25

Amateurs Spakenburg gebruikten doping in kampioensjaar

Het seizoen 2011/12 ging als een gouden jaar de boeken in voor de amateurs van Spakenburg. De club werd kampioen van de topklasse, maar dat kan nu wel eens vervelende gevolgen kennen. Twee spelers van Spakenburg geven namelijk toe dat de meerderheid van de spelers doping gebruikte.

Deze openbaring doen beide spelers zaterdag in het NRC Handelsblad. Volgens de krant werd er in het kampioensjaar een poeder met de stof methylhexanamine gebruikt. Dit stimulerende middel staat op de internationale dopinglijst.

De stof werd tijdens wedstrijden in de bidons met water gemengd. Iedere speler wist dat dit gebeurde, maar wist ook dat het om een verboden middel ging. Na het binnenhalen van de titel in de topklasse kwam er een nieuwe trainer en dat betekende het einde van dopinggebruik bij Spakenburg, omdat hij (Peter Wesselink) de spelers een verbod oplegde. Oud-prof Ricky van den Bergh was één van de spelers die deel uitmaakte van het kampioensteam. De voormalige speler van onder meer ADO Den Haag heeft toegegeven dat hij het middel ook gebruikte.

De dopingautoriteit uit Nederland noemt de zaak 'serieus en verontrustend.' Voor Spakenburg en de spelers uit dat jaar krijgt het hoogstwaarschijnlijk nog een staartje. ''Als uit dat onderzoek blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen. Bij een eerste dopingovertreding wordt een speler in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB'', aldus de voetbalbond.
 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner