09.08.2014 20:23

Dordrecht verslaat Heerenveen na fout Van Aken

Giovanni Korte (vierde van links) is in extase als hij FC Dordrecht op bezoek bij sc Heerenveen langszij brengt. (09-08-2014)

FC Dordrecht heeft tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie vriend en vijand verrast. In Friesland won de promovendus met 2-1 van sc Heerenveen. De Friezen waren beter in de eerste helft, maar moesten in het tweede bedrijf het hoofd buigen voor Dordrecht.

FC Dordrecht begon de eerste vijf minuten sterk, maar zakte vervolgens ver terug. De thuisploeg domineerde de eerste helft en kwam na veertien minuten terecht op voorsprong. Jordy Buijs haalde de achterlijn en gaf de bal voor. Hakim Ziyech klopte Ilias Haddad door de lucht en zag de bal via de paal en de doelman in het doel verdwijnen: 1-0. Vervolgens kreeg sc Heerenveen meerdere mogelijkheden op de 2-0.

Mark Uth had tweemaal moeten scoren na een fraaie steekpass van Ziyech, maar stuitte in eerste instantie op doelman Filip Kurto en in tweede instantie raakte hij de paal. Heerenveen bleef druk zetten en de 2-0 hing dan ook in de lucht. Vlak voor de theepauze kwam FC Dordrecht echter geheel tegen de verhoudingen in op gelijke hoogte. Kristoffer Nordfeldt liet een vrije trap van Funso Ojo los. Vervolgens werkte Luciano Slagveer de bal niet goed weg, waardoor deze voor de voeten van Giovanni Korte terecht kwam. De huurling van ADO Den Haag twijfelde niet en schoot beheerst raak: 1-1.

De tweede helft was in vergelijking met de eerste helft een stuk minder amusant. Dordrecht maakte het Heerenveen lastig. Het waren dan ook de bezoekers die een aantal kleine mogelijkheden kregen. Korte had raak moeten koppen na een goede voorzet van Mart Lieder, maar mikte naast. Dordrecht was in het tweede bedrijf de betere ploeg en kwam in de 81e minuut dankzij een flinke fout van Joost van Aken op voorsprong.

Joris van Overeem ontfutselde hem kinderlijk eenvoudig de bal en kon vervolgens alleen op doelman Nordfeldt af. Van Overeem bleef rustig en schoot de bal in het doel: 1-2. In de resterende speeltijd probeerde Heerenveen de gelijkmaker te forceren, maar dat lukte niet. Dordrecht kreeg op de counter nog een aantal grote kansen op de 1-3, maar Everon Pisas verzuimde te scoren. Volgende week mag Heerenveen zich revancheren. De Friezen gaan dan op bezoek bij Feyenoord. Dordrecht neemt het volgende week in eigen huis op tegen PEC Zwolle.

Door: Jurre Hermans